Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az önzetlenség elvárása,...

Az önzetlenség elvárása, valahol önző dolog is. Tehát, ha te önzetlen vagy, de ezt elvárod mástól is akkor még se vagy önzetlen?

Figyelt kérdés
Visszont,ha te önzetlen vagy és ezt más nem viszonozza akkor kihasználnak téged.Ha visszont meg válogatod,hogy kivel vagy önzetlen,akkor valójában nem is vagy önzetlen!?
2012. szept. 30. 07:16
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
49%

Nagyon tetszik a kérdés,és benne is van a válasz is voltaképp:)

Nincs tökéletes ember.önzők vagyunk,persze különböző szinteken.mindenki saját magához mérten fejlődik.De valójában sosem lehetsz igazán jó,csak törekedhetsz rá.

2012. szept. 30. 08:05
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez játék a szavakkal. Ha nem definiálod az önzetlenséget (vagy bármi mást), ilyen formális ellentmondások mindig elképzelhetők.

Az önzetlenség a tudatos társas lények tulajdonsága lehet. Az élet célja a fejlődés, de mi fejlődik, az egyén, a csoport, vagy az emberiség? Az ideális, ha mindhárom, valamiféle egyensúlyban. Itt arra kell rájönni, hogy a fejlődés optimuma, ha az egyensúly folyamatosan fennáll (ideális eset), mert ekkor nem kell az erőforrásokat az egyensúly fenntartására fordítani.

Az önzetlenség annak felismerése, hogy ezzel nem használom ki embertársaimat úgy, hogy felboruljon az egyensúly. Viszont minden időben vannak, akik ezt még nem ismerték fel, vagy időleges haszonért feladják a hosszú távú hasznot. Ezektől az emberektől az optimális működésben való részvétel elvárása nem önzés, hanem az ésszerűség megvalósulása az ő érdekükben is.

Gyakori eset, hogy valaki saját érdekei ellen cselekszik abban a tévedésben, hogy számára az a hasznos.

2012. szept. 30. 08:43
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Én azért ezt nem így értelmezem!

Ha önzetlenül segítek valakinek, az nálam azt jelenti, hogy attól a személytől nem várom el, hogy bármikor is viszont-segítsen.

Ellenben tisztában vagyok azzal, hogy az univerzum úgy működik, hogy ma én segítek valakinek, és amikor nekem lesz szükségem bármilyen segítségre, akkor majd valaki más is segít nekem. Lehet, hogy pont olyan személy, akit ma még nem is ismerek, de az univerzum akkorra majd összehoz minket.

Ezen az alapon nyugodtan, bátran segíthetsz bármikor, bárkinek, mert bízol abban, hogy ha kell, te sem fogsz magadra maradni.

2012. szept. 30. 09:03
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Valahol én is úgy gondolom mint az előző hozzászóló. Ha valakin segítek, ha megengedi, nem várom el, hogy viszonozza.

Van amikor nekem segít valaki, ha rászorulok. Ez így szép és jólesik.

2012. szept. 30. 09:22
 5/19 A kérdező kommentje:

Előző kettő!

Ha önzetlenül segítetek,de nektek visszont soha nem segít senki.Akkor meddig lesztek ilyen önzetlenek?Azok maradtok továbbra is vagy nem?

2012. szept. 30. 09:33
 6/19 A kérdező kommentje:

"Ez játék a szavakkal"

Igen,ez játék a szavakkal!

És a szavak csak emberi kötődések,viszonyitási pontok a külvilág és az érzékelt dolgok leírására,és néha nagyon pontatlanok és abszurdak.

2012. szept. 30. 09:39
 7/19 anonim ***** válasza:

3-as vagyok!

Az önzetlen szeretet körbejár és mindig egyre nagyobb és nagyobb lesz ez a kör. Ma én segítek neked, holnap te segítel másnak, holnapután az a más segít a következőnek .... és amikor majd nekem lesz szükségem segítségre, akkor majd mellettem is állni fog valaki, aki ugyanolyan önzetlenül (=viszonzásOM nélkül) segít nekem.

Egyébként vannak olyan tanítások is, amelyek azt mondják, hogy nézd meg, mikor, kinek, miben segítel, mert a sok-sok önzetlen segítéssel megfosztod a másikat attól, hogy megtanuljon a maga lábán megállni. Tehát valóban mérlegelni kell, hogy mikor "adsz halat az éhezőnek, és mikor kezded el megtanítani halászni!"

2012. szept. 30. 10:24
 8/19 anonim ***** válasza:
Önzetlen nem = rabszolga
2012. szept. 30. 12:52
 9/19 A kérdező kommentje:

Ha valaki önzetlen az állitólag cserébe nem vár semmit!Mert hiszen önös érdek nélkül teszi.

De ez így sántit!

Önzetlenül segítesz valakinek,majd kapsz te is önzetlen segítséget visszon valaki mástól.Így jobb lesz a világ és mindig számithatsz valakire.

De ha nem visszonozná soha senki csak te lennél önzetlen,akkor ezt meddig csinálnád?Ha így is folytatnád akkor önzetlen vagy,de ha nem akkor visszont,tudat alatt önző is voltál kicsit és magadra gondoltál,hiszen jobb világba szerettél volna élni és szeretted volna,hogy mindig legyen kire számitanod.Tehát nem voltál önzetlen!

2012. szept. 30. 13:26
 10/19 anonim ***** válasza:
Akkor kiderülne, hogy senki sem tökéletes, még én sem! :))
2012. szept. 30. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!