Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az önzetlenség elvárása,...

Az önzetlenség elvárása, valahol önző dolog is. Tehát, ha te önzetlen vagy, de ezt elvárod mástól is akkor még se vagy önzetlen?

Figyelt kérdés
Visszont,ha te önzetlen vagy és ezt más nem viszonozza akkor kihasználnak téged.Ha visszont meg válogatod,hogy kivel vagy önzetlen,akkor valójában nem is vagy önzetlen!?
2012. szept. 30. 07:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Azt az embert aki önzetlen, sok ember szereti kihasználni. Elmondom neked, hogy amióta az eszemet tudom, önzetlen voltam, szüleim is, lehetett kitől példát venni.

Sokan kihasználtak, ezután mérlegeltem. Azért nem kell teljesen butának lenni, mert aki helyett megcsinálsz mindent, kihasznál párszor, az hogyan tanulja meg, hogy neki mi lenne a dolga. Úgy döntöttem, hogy az ilyen személyeknek, hogyan kell nemet mondani. Attól nem leszek kisebb se nagyobb. De akinek szívesen segítek, azt önzetlenül. De hozzáteszem, ha nekem valaki szívesen segít nekem, nem utasítom el, mert lehet nem esne jól neki.

2012. szept. 30. 15:20
 12/19 anonim ***** válasza:
2-es vagyok, bocs.
2012. szept. 30. 15:23
 13/19 anonim ***** válasza:

Mit értünk azon, hogy önfeláldozó szellem? Nos ahhoz, hogy önfeláldozóak legyünk, nem kell szerzetesi vagy önsanyargató életet élnünk. Nem szükséges végletekbe menőkig megtagadnunk magunkat, mert az elrabolja az örömünket és a megelégedettségünket. A The Shorter Oxford English Dictionary megfogalmazása szerint az önfeláldozás egyszerűen azt jelenti, hogy az ember „lemond a saját érdekeiről, boldogságáról és vágyairól mások jóléte kedvéért, vagy mert erkölcsi kötelességének érzi, hogy valami jót tegyen másokért”.

Mennyivel jobb lenne a világ, ha mindenki ezt a szabályt követné! Az Egyesült Államokban megjelent egy pszichológiai tanulmány szerint az emberek jobban éreznék magukat. Az 1700 megkérdezett beszámolt arról, hogy a másoknak nyújtott segítség a nyugalom érzését adja, és megszabadulnak a stressz olyan következményeitől, mint a hang időleges elvesztése és a fejfájás. A beszámoló végkövetkeztetése: „A másokról való gondoskodás éppúgy része az emberi természetnek, mint az önmagunkról való gondoskodás.”5 Ez emlékeztet bennünket a Biblia parancsára: „Szeresd felebarátodat, mint magadat” (Máté 22:39; vö. János 13:34, 35). Az, hogy önmagunkat szeretjük, ez természetes. De a Biblia azt mondja, hogy érzelmi egészségünk érdekében önmagunk szeretetét ki kell egyensúlyoznunk mások szeretetével.

Zsömle/lány

2012. okt. 1. 00:17
 14/19 A kérdező kommentje:

"Az 1700 megkérdezett beszámolt arról, hogy a másoknak nyújtott segítség a nyugalom érzését adja, és megszabadulnak a stressz olyan következményeitől, mint a hang időleges elvesztése és a fejfájás."

Tehát másokon azért segítünk,hogy mi jól érezzük magunkat!Akkor visszont nem mondtunk le önző érdekeinkről.

2012. okt. 1. 03:57
 15/19 anonim ***** válasza:

Ezt nevezik a "kákán is csomót keres" felfogású emberre.

Nem részletezem-...

2012. okt. 1. 07:51
 16/19 anonim ***** válasza:

Az önzetlenség nem jelenti azt, hogy ostoba módon hagyod magad kihasználni, sem pedig azt, hogy alávetjük nekik magunkat.

Például ha én nem adok egy kunyeráló hajléktalannak, mert tudom, hogy úgyis piára költené a pénzt, akkor attól nem leszek önző. Nem azért nem adok neki, hogy nekem jobb legyen, hanem hogy neki ne legyen rosszabb, vagy, hogy olyasvalakinek adhassam, aki jobban rászorul.

Ezt szerintem ésszerű gondolkodással fel lehet fogni, és nem fogunk hülye ellentmondásokba bonyolódni. Nem igényel axiomatikus filozófiát, hogy az önzetlen ember eldöntse, kinek is segít.

2012. okt. 1. 13:17
 17/19 anonim ***** válasza:

"Kérdező: Tehát másokon azért segítünk,hogy mi jól érezzük magunkat!"

- nem, ezt nem nevezzük "önző érdeknek"-

Ez jó, szép és cseppet sem baj,hogy jól érezzük magunkat tőle, semmit nem von le a jóságából, sőt: jobban érzem magam --> még több kedvem lesz önzetlenül segíteni

2012. okt. 2. 22:17
 18/19 A kérdező kommentje:
Azzal,hogy jót teszel semmi baj,söt én még biztatlak is,hogy csináld!De ha az önzetlen tettben van saját érdek,vágy,esetleg valami pozitiv visszahatás belöle rám, akkor az nem önzetlen cselekedet,de attól jó még lehet!
2012. okt. 2. 23:07
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha keresztény hívő vagy, ne várj viszonzást attól a konkrét embertől, mert Isten fogja viszonozni valaki más által. Ha nem hiszel Istenben, akkor az önzetlenségnek nincs értelme, ki fognak használni.
2013. jún. 5. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!