A Biblia miért áll Ó- és Újszövetségből?
A Biblia, mint bekötött lapok sokasága, emberi kitalálás miatt van felosztva ú.n. 'ó' és 'új' szövetségre. Ennek az Isten szempontjából semmi értelme.
A szövetség két fél között arról szól, hogy valamilyen cél elérésére összefognak. A Mindenható először az Ő Felkentjével, akit mi Jézusként ismerünk, kötött szövetséget arra, hogy a teremtés végcélját - hogy Isten legyen minden mindenben - megvalósítsák.
Az emberekkel való szövetség már Ádámmal elkezdődött, amikor azt a feladatot kaptuk, hogy uraljuk és műveljük a Földet és a többi teremtményt. Később lett szövetség Noé, Ábrahám, Izsák, Jákób, Dávid felé is, valamint mindazok szövetségre lépnek Istennel, akik meghalnak az ótermészetüknek, és újjászületnek Isten szelleme által, hogy megtartsák a parancsolatokat.
A szövetség lényege mindig ugyanaz volt és marad: engedelmeskedni Isten törvényének, hogy beléphessünk az országába.
Noéról is, Ábrahámról is, stb. azt olvassuk, hogy igazak voltak, Isten rendelései szerint éltek, megtartották a megtartandókat. Ez a szövetség ránk eső része, aminek a tartalma nem, csak a módja változott meg a Felkent Jézus halálával és feltámadásával. Korábban csak várta az ember azt, akinek a tökéletes áldozata által közvetlen út nyílik Istenhez, és külső utasításként élte meg a parancsolatokat, amelyeket így nagyon nehéz volt megtartani. Jézus véghezvitte a szabadítás munkáját, amit Atyja rábízott, így most már az ő halálába való bemerítkezés útján nekünk is a szívünkbe írja be Isten a rendeléseket, a belsőnk egyetért a törvénnyel, hogy jó. Ezt jelenti a Jeremiásnál megprófétált 'új szövetség', nem pedig nyomtatott oldalakat.
Szia!
A bibliai Ó- és Újszövetség Isten Izráellel és a keresztény egyházzal kötött szövetségéét jelöli. (Lásd. II. Móz. 24:8 és Mt. 26:28) Az Ószövetség az Izráel népével kötött szövetség keretén belül adott kinyilatkoztatásokat (Isten cselekedeteit és prófétái által közölt üzeneteit) örökíti meg. Az Újszövetség a keresztény egyházzal kötött szövetség keretén belül közölt kinyilatkoztatásokat (Jézus életét, az ősegyház tapasztalatait, az apostoli tanításokat, az egyház további útjára vonatkozó jövendöléseket) tartalmazza. Az Ószövetség 39, az Újszövetség 27 iratot tartalmaz, amelyek mintegy 1500 esztendő folyamán, az i. e. XV. századtól kb. i. e. 400-ig Izráel népe körében, és az i. sz. I. században az őskeresztény egyház körében keletkeztek.
Üdv. Péter
„Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr: és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával. Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.” (…)
Ebből az idezetből miért gondolta Pál,illetve a korai kereszténység hogy az Úr az egész emberisèggel
új szövetséget köt ès nem csak Izrael házával?
14es,
Talán azért, mert az Úr tanítása alapján (hogy az Írásokat nem kéne felszabdalni) összességében értelmezték az Isten beszédeit, nem egyetlen szövegrészből csináltak dogmát (ahogyan sok mai felekezet teszi).
"Így szól: Kevés az, hogy nékem szolgám légy, a Jákób nemzetséginek megépítésére és Izráel megszabadultjainak visszahozására: sőt a népeknek is világosságul adtalak, hogy üdvöm a föld végéig terjedjen!"
"És szerez a seregek Ura minden népeknek e hegyen lakodalmat kövér eledelekből, lakodalmat erős borból; velős, kövér eledelekből, megtisztult erős borból"
"Tartson neve mindörökké; viruljon neve, míg a nap lesz; vele áldják magokat mind a nemzetek, és magasztalják őt."
"Oh Uram, én erősségem, én bástyám és én menedékem a nyomorúság idején! Hozzád jőnek majd a nemzetek a föld határairól, és ezt mondják: Bizony hamis isteneket bírtak a mi atyáink és hiábavalókat, mert nincs köztük segíteni tudó."
"És eljőnek sok népek és erős nemzetek Jeruzsálembe a Seregek Urának keresésére, és az Úr orczájának engesztelésére."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!