Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, miért nem elég...

Pietrosol kérdése:

Keresztények, miért nem elég nektek Jézus?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom,hogy egy-egy kérdésre az Ószövetségből vett válaszokat írtok,holott Jézus a legtöbb esetben felülírta és kijavította az ott leírtakat.Nyilván a neve sem véletlen Ószövetség!

Mindamellett az Evangéliumokban ki is nyilvánították,hogy ki a keresztények számára követendő,elsődleges tanító.

"Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, s csak velük fölment egy magas hegyre. Ott átváltozott előttük.

Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle ványoló nem képes így ruhát kifehéríteni.

Egyszerre megjelent nekik Illés meg Mózes, és beszélgettek Jézussal.

Péter így szólt Jézushoz: "Mester! Olyan jó itt lenni! Hadd verjünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek."

Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve.

Ekkor felhő ereszkedett alá, s árnyéka rájuk vetődött. A felhőből szózat hallatszott: "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"

Mire körülnéztek, senkit sem láttak a közelükben, csak Jézust."

(Márk 9:2-8)

2013. jan. 31. 08:50
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Jézus is többször utalt az Ószövetségre. Egy példa:

»Ne csak kenyérrel éljen az ember, hanem minden kijelentéssel, amely Isten szájából származik«” (Máté 4:4).

"...nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Jehova szájának minden kijelentésével él az ember” (5Mózes 8:3).

Olyan pedig sehol nincs a Bibliában, hogy teljesen felülírta.

2013. jan. 31. 14:38
 22/29 anonim ***** válasza:

14"tehát az ÚSZ felülírja az ÓSz-t, de ugyannakkor kell hogy tudják, a próféták megjövendölték, aki Feltámad."

Akkor ezek szerint az Ószövetségi próféciák megerősítésül szolgálhatnak annak,aki nem biztos abban,hogy számára Jézus Krisztus a megváltó? Vagy félreértettelek? "

Félre.

-aa-

Abban az irányban nem működik...Vagy hiszi valaki,Jézus, a Krisztus, vagy "onnan" már nem fogja hinni.

A Lukács idézet ezt mondja:"akkor annak sem hisznek, aki feltámad" És ezt így tapasztaltam is. Ha egy Mózes-hitű megérti, Jézus, a Krisztus, akkor igen, abból az irányból megerősítés neki, hogy a prófétái is megjövendölték. Ezt is tapasztalatból mondom. Mert várták a Messiást- mint egy népét -földi-uralomra, dicsőségre vivőt, de csalódtak. A Kegyelem és az Igazság jelent meg, nem azt várták. Törvény! 623 törvény van a ÓSZ-ben, ember nem volt aki megtartotta volna.. lehetetlen.

Az igazság kegyelem nélkül elviselhetetlen (kegyetlen) lenne. Ez a kettő együtt, ami jó, és ami kegyessé és igazságossá tehet engem, szeretettel a szívemben Krisztus iránt.

"Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem pedig és az igazság Jézus Krisztus által lett."(Jn1,17)

egyre inkább úgy érzem, az érti meg, miről van szó,a ki ezt érti: Jn 8,56 Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.

Igen,én. De "Ha élek tovább már nem én, hanem Krisztus él bennem", akkor "én". (ez nem természetes, az egoista énke a természetes, ehhez el kell jutni, vagy nincs, de "Isten országa a ti szívetekben van"- mondja Jézus-, ott kell keresnünk)

Ábrahám a ti atyátok örvendezett, hogy meglátja az én napomat; látta is, és örült.

Mondának azért néki a zsidók: Még ötven esztendős nem vagy, és Ábrahámot láttad?

Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek:

Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.

2013. jan. 31. 14:44
 23/29 anonim ***** válasza:

Te most direkt nem értelmezed a mondataimat? Egy szóval nem írtam, hogy a törvény a megváltás, hanem épp az ellenkezőjét. Pont arról értekeztem, hogy a törvény funkciója nem a megváltás, hanem a bűn feltárása.

Ilyeneket írtál eddig:

"Az Ószövetségi idézeteket,rendre kijavította és új értelembe helyezte!"

"Ha ez így van,akkor egy magát kereszténynek valló ember,miért olvassa azokat az utasításokat,ami emberi,hibás és nem világos?"

De te ugye nem ágálsz az Ószöv ellen...

Hogy a múltkori esetről ne is beszéljek, amikor azt taglaltad, hogy nem Isten adta a zsidóknak az ígéret földjét, s miután egyesek ezt kifogásolták azzal jöttél, hogy nem lehet tudni ki írta Mózes könyveit, meg egyébként is tele van fordítási hibákkal...

2013. jan. 31. 14:44
 24/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

BSBB!

Pál szinte biztos,hogy nem az evangéliumokról beszélt,hiszen az ő korában az,mint egységes gyűjtemény nem is létezett.

Ellenben az is biztos,hogy az az Írás,amiről ő beszélt nem azonos a mai Ószövetséggel.A korai keresztények feltehetően a Septuagintát használták,amit a héberek sem tartottak hiteles és szöveghű fordításnak és amely akkor még sok olyan írást tartalmazott,amelyek azóta már apokrif iratként kikerült abból!Erről beszélt volna Pál apostol,amikor azt mondta,hogy a teljes írás Istentől ihletett?Pál egyébként is fura figura,sajátosan keveredik nála a rabbinikus és a Jézusi ihletettség.Ezért is,legfeljebb másodlagos fény!

# 19!

Egyetértek,Jézus nem lehet egyszerre bálvány és realítás.Vagy-vagy!

munyamunya!

Én értem,hogy te miről beszélsz,szerintem te nem érted,hogy én miről beszélek és miért tettem fel a kérdést!

"Hadd verjünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek."

Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve.

Ekkor felhő ereszkedett alá, s árnyéka rájuk vetődött. A felhőből szózat hallatszott: "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"

Mire körülnéztek, senkit sem láttak a közelükben, csak Jézust."

Ezt az idézetet,hogyan magyaráznád az ideológiád tükrében?Miért nem az volt a szózat,hogy "állítsatok egyet Mózesnek,egyet Illésnek,egyet pedig Jézusnak"?Miért az volt a szózat,hogy "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok"...?Miért nem az volt a szózat,hogy "ők az én szeretett fiaim,hallgassátok Mózest,Illést és Jézust"?

-aa-!

"Abban az irányban nem működik.."

Persze,hogy nem működik,de mégis "ott" keresik az "itt" igazságát!

"Ábrahám a ti atyátok örvendezett, hogy meglátja az én napomat; látta is, és örült.

Mondának azért néki a zsidók: Még ötven esztendős nem vagy, és Ábrahámot láttad?

Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek:

Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok."

Ennek a megértéséhez nincs szükség az Ószövetségre!De gondolod,hogy,ha valaki az Ószövetséget,mint törvény és történelemkönyvet vagy esettanulmányt olvassa,anélkül,hogy egy betűjét is magára venné az valóban felvette a keresztjét?

# 23!

"Az Ószövetségi idézeteket,rendre kijavította és új értelembe helyezte!"

"De te ugye nem ágálsz az Ószöv ellen."

Nem ágálok,valóban kijavította és új értelembe helyezte!

"Ha ez így van,akkor egy magát kereszténynek valló ember,miért olvassa azokat az utasításokat,ami emberi,hibás és nem világos?"

Ha elolvasod azt,ahonnét idéztél,akkor láthatod,hogy az ő(Munyamunya) szavait látod viszont a válaszomban!

Az ígéret földje nem földrajzi hely.Abban pedig biztos lehetsz,hogy mire a kanonizáció lezárult sok-sok szándékos hamisításon esett át az össze-vissza szabdalt és fordított,megtépázott Biblia!Főként ez okoz ma is zavart.

2013. jan. 31. 19:22
 25/29 A kérdező kommentje:

Még valamit-aa-!

Az egós én levetközésének szükségszerűségéhez az ember értelmes belátás alapján is eljuthat,hiszen az egó éhségét folyton ki kell elégíteni!Ha kielégítettem,újra jelentkezni fog az éhség és az újra szenvedést fog okozni,amíg ki nem elégítem!Szenvedés,de tudattalanul!Az evangéliumi életrend éppen ezt a szenvedést világítja át és teszi a szenvedést,az egó sóvárgásának levetkőzését értelmes tevékenységgé.A szenvedés nem történik velem,hanem értelmes tevékenységként a tisztulást szolgálja!És éppen ezt az értelmet lehet felfedezni az evangéliumokban,hiszen ez is a feladata.Értelem teremtő,nem tevékeny tevékenység.

2013. jan. 31. 19:46
 26/29 anonim ***** válasza:
"Értelem teremtő,nem tevékeny tevékenység." -ez nagyon szép...
2013. febr. 1. 01:22
 27/29 munyamunya ***** válasza:

Kérdező!

Tényleg nem értem a problémádat. Én nem 'ideológiát' mondtam neked, hanem azt, ami az Írások tanítása. Lehet ezzel ellenkezni, belekötni, de nem sok értelme van.

Senki nem egyenlő, egyenrangú a Felkenttel, ő a mi Urunk, elöljárónk, Mesterünk, legidősebb testvérünk, az elsőszülött sok atyafi között. Sem Mózes, sem Illés, sem más nem hasonlítható hozzá, senki nincs sem abban az állapotban (szellemtől született, tökéletességre jutott, megdicsőült testű), sem abban a pozícióban (az Isten jobbján), mint ő.

Minden kijelentés, minden tanítás, minden parancsolat minden korszakban ő általa, rajta keresztül jutott el hozzánk, ezért őt kell hallhatnunk. Nem csak az a Krisztus beszéde, ami a földi élete során konkrétan a saját szájából elhangzott, hanem minden korábbi tanítása, hiszen pl. már Ábrahám is vele beszélt, neki örült.

Amíg a földön volt, nyilvánvaló, hogy azok számára, akik a közelében voltak, találkozhattak vele, ő volt a legnagyobb tekintély, vagyis ha egyenesen Jézussal beszélhettek, miért akartak volna nála kisebb hatalommal foglalkozni? Ugyanakkor akik mondjuk Mózes idejében éltek, azok számára Mózes volt a legközvetlenebb átadója az Isten beszédeinek, mert akkor csak ő volt ott, nála magasabb pozícióba felkent ember nem volt akkor.

Jó Jézus Krisztusra hallgatni ma is, és ezt úgy lehet - többek közt - megtenni, hogy olvassuk az Írásokat (héber és görög iratokat egyaránt), mert azok tartalmazzák az ő beszédeit.

2013. febr. 1. 08:26
 28/29 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

"Ne gondoljátok,hogy jöttem a törvények vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem,hogy eltöröljem,hanem inkább,hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek,míg az ég és a főld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."(Máté 5,17-18)

"...Szeresd az Urat, a te Istenedet,teljes szívedből,teljes lelkedből, és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."(Máté 22,37-40)

Én úgy gondolom,hogy itt ezekben a versekben meg vannak a feltett kérdésekre a válaszok.És....

"Bizony,bizony mondom néktek, ha valaki megtartja az én beszédemet, nem lát halált soha örökké."(János 8,51)

Szeressétek egymást és ez a lényeg, mert ha szeretsz akkor nem kell félned a törvényektől.

2013. febr. 1. 19:23
 29/29 Balu86MH ***** válasza:
Ha jól látom az az érv még nem hangzott el, hogy az Ószövetség az Újszövetség igazoló és hivatkozó (mondhatni kiegészítő) könyve. Pont az a történelmi tény igazolja, hogy ugye az korábban íródott, mégis megjövendölte az Újszövetségben olvasottakat.
2013. márc. 20. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!