Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, miért nem elég...

Pietrosol kérdése:

Keresztények, miért nem elég nektek Jézus?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom,hogy egy-egy kérdésre az Ószövetségből vett válaszokat írtok,holott Jézus a legtöbb esetben felülírta és kijavította az ott leírtakat.Nyilván a neve sem véletlen Ószövetség!

Mindamellett az Evangéliumokban ki is nyilvánították,hogy ki a keresztények számára követendő,elsődleges tanító.

"Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, s csak velük fölment egy magas hegyre. Ott átváltozott előttük.

Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle ványoló nem képes így ruhát kifehéríteni.

Egyszerre megjelent nekik Illés meg Mózes, és beszélgettek Jézussal.

Péter így szólt Jézushoz: "Mester! Olyan jó itt lenni! Hadd verjünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek."

Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve.

Ekkor felhő ereszkedett alá, s árnyéka rájuk vetődött. A felhőből szózat hallatszott: "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"

Mire körülnéztek, senkit sem láttak a közelükben, csak Jézust."

(Márk 9:2-8)

2013. jan. 31. 08:50
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

Csatlakozom..

Pál még azt is írta, hogy a teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, feddésre, megjobbításra, és az igazságban való nevelésre, mert ezek által tökéletesíthetjük

keresztény egyéniségünket.

Ezért sem szedhető szét.

Jézus ezt is mondta:

(Máté 13:52) 52 Ekkor így szólt hozzájuk: „Ilyenformán minden nyilvános tanító, aki tanításban részesült az egek királyságáról, hasonló egy emberhez, egy házigazdához, aki újat és régit hoz elő kincsestárából.”

*** cf 8. fej. 80. o. 7. bek. „Ezért küldettem el” ***

Nézzünk egy szemléltetést: Meglátogatod az egyik kedvenc tanárodat az otthonában. A tanárod kinyitja az íróasztala fiókját, és elővesz két levelet; az egyik már megsárgult, a másik viszont újabb. Mindkettőt az édesapjától kapta; az egyiket évtizedekkel korábban, amikor még kisfiú volt, a másikat az utóbbi időben. Ragyogó szemmel mondja el neked, hogy milyen nagy becsben tartja ezeket a leveleket, hogy mennyire megváltoztatták az életét a bennük található tanácsok, és hogy neked is a javadra válhatnak. Nyilvánvaló, hogy a tanár kincsként őrzi őket, és nagyon kedvesek a szívének (Lukács 6:45).

2013. jan. 31. 12:15
 12/29 poet1 ***** válasza:
Jézus az élet kenyere,ahogy maga mondja. Őbenne, ebben a próféták is benne vannak,ha elhiszed,h Sz Lélektől szóltak,aki Jézus Szelleme is. Enyém a tanács és az értelem. Mondja a zsoltár,a János 1 ben a logosz tulajdonnévként van feltüntetve. Tehát a tudas ami az Ige ld. Példabeszédek eleje, maga Jézus,aki kezdetben Istennél volt.
2013. jan. 31. 12:21
 13/29 anonim ***** válasza:
Jézus nem mondta, hogy az Ószövetség semmis lenne. Jézus azt mondta, hogy az Ószövetség egyes részeit hibásan értelmezik, és a helyes értelmezésre vezetett rá. Az újszövetség nem az ószövetség újabb verziója. Olyan, mint egy patch egy programhoz. Önmagában a patch nem működik, csak az eredetivel együtt.
2013. jan. 31. 12:36
 14/29 A kérdező kommentje:

-aa-

"tehát az ÚSZ felülírja az ÓSz-t, de ugyannakkor kell hogy tudják, a próféták megjövendölték, aki Feltámad."

Akkor ezek szerint az Ószövetségi próféciák megerősítésül szolgálhatnak annak,aki nem biztos abban,hogy számára Jézus Krisztus a megváltó?

Vagy félreértettelek?

munyamunya!

"(max. az emberi utasításokat, hibás magyarázatokat korrigálta, és világossá tette az eredeti értelmet)."

Ha ez így van,akkor egy magát kereszténynek valló ember,miért olvassa azokat az utasításokat,ami emberi,hibás és nem világos?

# 10!

"A tökéletlen lehet olyan dolog, ami betölti a funkcióját (törvény), de nem optimális, azaz lehet jobban is csinálni (Jézus engesztelő áldozata). Ebből levezetni, hogy a törvény hibás...".

Ellentmondasz önmagadnak!Egyik mondatodban azt mondod,"nem optimális","lehet jobbat is csinálni",majd a következő mondatban azt állítod,hogy értelmetlen ebből levezetni,hogy a törvény hibás!Ha nem lett volna hibás,akkor ugyan miért kellett volna jobbat csinálni?Akkor miért jött el Jézus,ha nem azért,hogy kijavítsa?

"Egyébként nem gondolod, hogy Jézus legalább megemlítette volna, hogy "gyerekek, ezt az egész Mózeses dolgot jó lenne elfelejteni", ha valóban igaz volna, amit állítasz?"

>"Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim..."

>"Monda néki Tamás: Uram, nem tudjuk hová mégy; mimódon tudhatjuk azért az útat?

..Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."

>"Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"(A kérdés alatt apró betűvel a teljes idézet)

2013. jan. 31. 12:39
 15/29 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Emberi utasítások alatt nem az írott törvényt értem, hanem azokat a szokásokat, hagyományokat, amiket az írástudók, papok és farizeusok halmoztak rá az igaz rendelésekre. Mindvégig ezeket leplezte le és tette helyre Jézus, mivel ha valaki, ő aztán igazán tudja, mi az igazi értelme a törvénynek, hiszen ő volt az, aki kezdettől átadta azt az embereknek.

A törvény szent, igaz és jó, semmi gonosz nem származik az Isten szájából.

2013. jan. 31. 13:07
 16/29 anonim ***** válasza:

Na, akkor még egyszer...

A törvény célja nem a megváltás volt, hanem a bűn leleplezése. Jézus nem azt mondta, hogy "skacok ne is törődjetek a törvény által leleplezett bűnnel", hanem azt mondta, hogy "az én vérem által vagytok megváltva, már nem uralkodik rajtatok a bűn". Érted a különbséget? Nem azt mondta, hogy hibás a törvény, hanem azt, hogy a megváltás útja nem ez. Két KÜLÖN funkcióról van szó.

A hozzászólásod végén idézett három részt csak nagyon kínkeservesen lehetne az Ószövetség ellen irányítani, mivel nem mond ellent semmiben annak. Jó lenne, ha idéznél konkrét helyeket, ahol Jézus arról beszél, hogy a próféták, vagy Mózes nem Istentől ihletve szólt volna. Ilyet azonban nem tudsz mutatni, maximum maradnak a homályos utalások.

2013. jan. 31. 13:14
 17/29 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy szakítasz egy almát egy almafáról. Miután az alma már a kezedben van, vajon a fa, amelyen megtermett, már értéktelen? Ha szeretnél még több gyümölcsöt enni róla, akkor nem. Bizonyos értelemben a Biblia olyan, mint egy almafa. A Biblia egyes részei – például a Zsoltárok könyve vagy a hegyi beszéd – talán könnyebben érthetők, és különösen „ízletesek”. Miközben nagyra értékeljük ezeket a részeket – akárcsak a kedvelt gyümölcsünket –, vajon a többi résszel nem érdemes foglalkoznunk? Mit mond erről maga a Biblia?

I. sz. 65 táján Pál apostol megírta a második levelét Timóteusznak. Erre emlékeztette: „csecsemőkorodtól ismered a szent írásokat, amelyek képesek bölccsé tenni téged a megmentésre a Krisztus Jézusba vetett hit által.” Majd hozzátette: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, az igazságosságban való fegyelmezésre” (2Timóteusz 3:15, 16). Amikor Pál azt írta, hogy „a teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos”, vajon csak az Újszövetségről beszélt?

Figyeld meg, hogy Pál azt írta, hogy Timóteusz ’csecsemőkorától ismeri a szent írásokat’. Ha Timóteusz ennek a levélnek a megírásakor a 30-as éveiben járt, ahogyan azt sokan feltételezik, akkor Jézus halála idején volt csecsemő. Ekkor az Újszövetségből, vagyis a Görög Iratokból még semmi sem volt leírva. Timóteusz édesanyja zsidó volt, tehát a szent írások, melyekre Timóteuszt kisgyermekként taníthatta, minden bizonnyal az Ószövetség, azaz a Héber Iratok volt (Cselekedetek 16:1). Amikor Pál ’a teljes Írást’ említette, kétségkívül a teljes Ószövetségre is gondolt, az áldozati előírásokkal és a családfákkal együtt.

Most, 1900 évvel később még mi is sokféleképpen hasznot meríthetünk a Bibliának ezekből a részeiből. Először is le kell szögeznünk, hogy egyáltalán nem is létezne a Biblia, ha Isten nem gondoskodott volna arról, hogy egy általa kiválasztott nép megírja és megőrizze azt (Róma 3:1, 2). Az ókori Izraelnek a mózesi törvény nem pusztán egy szent ereklye volt, melyet meg kellett őrizni az elkövetkezendő nemzedékeknek, hanem tulajdonképpen ez volt a nemzet alapító okmánya. A Törvény részletei, melyek ma jelentéktelennek tűnnek, nagyon fontosak voltak az ókori Izrael fennmaradásához és megfelelő működéséhez. Továbbá a Bibliában található leszármazási vonalak elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy azonosítani tudják a Messiást, akiről meg lett jövendölve, hogy Dávid király leszármazottja lesz (2Sámuel 7:12, 13; Lukács 1:32; 3:23–31).

Bár a keresztények nincsenek a mózesi törvény alatt, hinniük kell a megjövendölt Messiásban, Jézus Krisztusban. A Bibliában fennmaradt ókori leszármazási vonalak bizonyítják, hogy valóban Jézus volt a megígért „Dávid fia”. Ezenkívül az áldozatokkal kapcsolatos részletek elmélyítik az értékelésünket az iránt a sokkal fontosabb áldozat iránt, melyet Jézus mutatott be, és segítenek hitet kifejleszteni ebben az áldozatban (Héberek 9:11, 12).

A Rómában lévő I. századi keresztény gyülekezetnek Pál ezt írta: „mindazt, amit régebben megírtak, a mi oktatásunkra írták meg, hogy kitartásunk által és az Írásokból származó vigasztalás által reménységünk legyen” (Róma 15:4). Ez a gondolat arra emlékeztet minket, hogy a Biblia a mi hasznunkra lett leíratva, de nem csak a miénkre. Ihletett szavai több mint 3500 éven át vezették, oktatták és helyreigazították Isten népét, például a Sínai-pusztában, az Ígéret földjén, a babiloni száműzetésben, a Római Birodalomban, ma pedig világszerte. Nincs még egy olyan könyv, mely jogosan állíthatná ezt magáról. Ahogyan egy almafa gyökerei, ugyanúgy a Biblia egyes részeinek az értéke is rejtve van. Ahhoz, hogy felfedezzük, ásnunk kell, de az erőfeszítés bőségesen megtérül.

2013. jan. 31. 14:09
 18/29 A kérdező kommentje:

# 11!

Ha idézel,akkor az általad idézett részt próbáld helyesen értelmezni,mert egyébként magadat vezeted félre!És,ha lehet,akkor a Bibliából!

"Hasonlít a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keres.

Mikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, fogja magát, eladja mindenét, amije csak van, és megveszi azt.

Végül hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, mely mindenfajta halat bekerít.

Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják."

Mi történik itt?Mindkét eset,arról szól,hogy a keresők csak a valódit tartják meg,ami értéktelen számukra azt eldobják.

"Megértettétek mindezt?" "Igenis", felelték."

Itt pedig lezárja a példát és kiegészíti azzal,hogy: "Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a családatyához, aki kincseiből újat és régit szed elő."

Neked,hogy tűnt,jó példaként beszélt az írástudókról és a farizeusokról Jézus?

poet1!

"Tehát a tudas ami az Ige ld. Példabeszédek eleje, maga Jézus,aki kezdetben Istennél volt."

Pontosan ezért kérdeztem mindezt!

Mudri Lav!

"Jézus nem mondta, hogy az Ószövetség semmis lenne. Jézus azt mondta, hogy az Ószövetség egyes részeit hibásan értelmezik, és a helyes értelmezésre vezetett rá. Az újszövetség nem az ószövetség újabb verziója. Olyan, mint egy patch egy programhoz. Önmagában a patch nem működik, csak az eredetivel együtt.

Ezek szerint a helyes értelmezés Jézus szavaiban rejlik.Jézus nem egy javítás,hiszen akkor elég lett volna azt mondania,hogy értsétek helyesen Mózes szavait!Ehhez képest ő azt mondta:"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."

Ebben elég nagyfokú önállóság van!

Munyamunya!

"A törvény szent, igaz és jó, semmi gonosz nem származik az Isten szájából."

Nem is állítottam ilyent!

# 16!

Folyamatosan ellentmondasz önmagadnak és olyan általad vízionált dolgokat szeretnél belevarázsolni a kérdésembe,amelyek részemről el sem hangzottak!

"Nem azt mondta, hogy hibás a törvény, hanem azt, hogy a megváltás útja nem ez."

Ha a megváltás útja nem ez,akkor miért ragaszkodsz hozzá?

Itt az egyik víziód:"A hozzászólásod végén idézett három részt csak nagyon kínkeservesen lehetne az Ószövetség ellen irányítani, mivel nem mond ellent semmiben annak."

Egy szóval sem beszéltem senki ellen!Ez volt a kérdés:"Keresztények, miért nem elég nektek Jézus?"

Ha te három alma közül a legszebbet választod,akkor a másik kettőt utálod?

Itt a másik víziód:"Jó lenne, ha idéznél konkrét helyeket, ahol Jézus arról beszél, hogy a próféták, vagy Mózes nem Istentől ihletve szólt volna."

Senki ellen nem ágálok,nem is állítottam olyant,hogy "Mózes nem Istentől ihletve szólt volna"!

Ha feszültség van benned,azt ne rajtam vezesd le!Egyébként az idézeteket,amelyek arról tanúskodnak,hogy Jézus szavai nem szorulnak semmilyen támogatásra,a 14-es kommentben újra elolvashatod!

2013. jan. 31. 14:14
 19/29 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Miért nem elég Jézus? A te magad által idézett Márk 9:8-ban is ezt mondod, hogy az égből hallatszódott egy hang, hogy "...ez az én szeretett fiam...". Tehát nem Jézus volt a legnagyobb.

Teljesen igazat adok neked abban, hogy Jézus a követendő példa. Erre legjobb a következő Bibliavers mutat rá:

„Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis énáltalam” (János 14:6).

Jézus az ÚT tehát. Miért is? Mert ahogy te írtad ő bölcs volt és példát adott, hogy hogyan kell járni. A Máté 20:28 azt mondja, hogy "Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon,+ és hogy lelkét váltságul adja cserébe sokakért.” Tehát nem ő a legnagyobb, hanem Isten. Őt nem kell szolgálni, ő szolgált, hogy UTat mutasson, hogyan éljünk úgy, hogy Istennek tetszünk. Ez összhangban van Jézus saját szavaival: „az Atya nagyobb nálam” (János 14:28).

Azért is az ÚT, mert ugye amikor imádkozunk, akkor Istent hívjuk segítségül név szerint „mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, megmentésben fog részesülni” (Róma 10:13), akkor azt csak is az ő, Jézus közbenjárásával tudjuk megtenni. A Máté 4:1-10-ben Jézus is elmondta, hogy »...a te Istenedet imádd, és egyedül neki végezz szent szolgálatot...«”

Jézus az IGAZSÁG is. Miért? Mert ő mindig bölcs és igazságos volt. Követendő példák sorát állította nekünk.

Jézus az ÉLET is, mert általa nyerünk megbocsátást Isten előtt, ahogy a fenti Bibliavers is mondja.

Nos ezért fontos, hogy ne Jézust tekintsük a legnagyobbnak, ne őt szolgáljuk, ne őt imádjuk, viszont tekintsük követendő példának és eképpen Isten és a mi közöttünk lévő közbenjárónak.

(no én most Újszövetségből is idéztem)

2013. jan. 31. 14:25
 20/29 munyamunya ***** válasza:

Azt próbálom immár harmadszorra elmondani - lehet, bennem van a hiba, hogy ennyire nem érted - hogy az általad 'ószövetségnek' mondott héber írásokban megörökített rend, tanítás, prófécia, parancsolat is mind-mind a Krisztustól van, őáltala adta meg azokat az Isten az embereknek. Így valóban igaz, hogy senki másra nem kell hallgatnunk, csak a Felkent Jézusra, hiszen kezdettől ő volt az, aki beszélt hozzánk.

Ahogy a Jelenések elején is olvassuk, úgy zajlik a kinyilatkoztatás, hogy az Örökkévaló megadja azt először a Krisztusnak, majd ő tovább juttatja az emberekhez akár közvetlenül (1Kor.10:4), akár küldött által (Jel.1:1). Tehát minden része a 'szentírásnak' Jézus beszéde.

2013. jan. 31. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!