Ha így oltják ki valakik életét, akkor az a Biblia szerint nem számít gyilkosságnak, mert csak a büntetésüket kapták meg?
A Biblia is tele van olyanokkal, hogy mikért jár halálos bűn, ugyanakkor az is, hogy ne ölj.
Ez melyik kategóriába tartozik?
"Az általad linkelt események Iránban történetk, és bár a cikk nem említi, de valószínűleg úgy az elkövetők, mint a bírók iszlamisták voltak, mert Irán lakosságának a 98%-a ebbe a vallássi közösségbe tartozik. A Korán a gyilkosság szempotjából a Tora iránymutatását követi, miszerint ha valaki szándékosan embert öl, akkor halál a büntetése.
Mivel te gondolom a keresztény értékekre vagy kíváncsi, így kérdésed az általad közölt linkkel kapcsolatban nem releváns"
Miért nem lenen releváns. Szerintem tök mindegy, hogy milyen vallásúak. Engem az érdekel, hogy ez a cselekedet minek számít.
Nem hinném, hogy a Biblia különbséget tesz az ölésre, az alapján, hogy az elkövetők milyen vallásúak. Vagy mégis?
Ha így van az is érdekel, hogy a Biblia szerint hogy van ez. Hogy ha keresztények lennének, akkor nem számítana gyilkosságnak, de mivel iszlamisták így igen?
A Biblia 2 részből áll. Az Ószövetségi részben található a Tóra, ami a gyilkosságok büntetéséről szól. Az Újszövetség ezt felülírta. Az újszövetséget viszont csak a keresztények fogadják el, az iszlamisták nem. Ezért nem mindegy. A keresztények szemszögéből gyilkosság, az iszlamisták szemszögéből nem az.
Tehát nem mindegy, hogy amikor Bibliát említesz, mire gondolsz.
A Biblia a zsidők számára az Ószövetség.
A muszlimok számára az Ószövetség + Korán (Mohamed próféta tanításai).
A keresztények számára az Ószövetség + Újszövetség (Jézus tanításai)
A keresztény Bibliára gondoltam.
De az elkövetők/résztvevők vallása számomra lényegtelen.
Illetve akkor érdekel, ha az a megítélés szempontjából meghatározó.
És akkor úgy érdekel, hogy ugyanez a tett más- más elbírálású, ha keresztény tette volna, mint, ha nem?
Engem az érdekel, hogy az ilyen cselekvések minek számítanak. Mert több keresztény is mondta, hogy az ilyesmi életkioldások nem számítanak gyilkosságnak, mert előtte döntést hoztak, arról, hogy ez lesz a büntetésük.
Így aztán a keresztények nem is ölnek, mert nem annak számít.
Érdekelne, hogy mások, miket gondolnak erről.
Nos a választott nép, ha nem mutat példát, akkor hogyan akarják a teremtőt, igaznak mondani a többi hamis istenekhez képest.
Nyilván nem az számít, hogy milyen nemzetiségű, mert Isten egy van, ezért nem lehet azért más ítéletet hozni, mert más nemzethez tartozik vagy más a bőr színe.
De mint írtam, nem Isten uralkodik és nem egyféle bíróság van ép ezért.
Ahány nép annyiféle gondolkodás, ami igazából nem helyes.
Jehova ezért létre hozott egy királyságot, és Jézust tette meg királynak, főpapnak, bírónak.
Ezért imádkoznak sokan azért, hogy a földön is legyen meg Isten akarata, és akkor egységes jog rendszer lesz mindenütt a földön.
Ám jelenleg még Sátán uralkodik, és nemzetekre van osztva az emberiség, sajnos.
" Mert több keresztény is mondta, hogy az ilyesmi életkioldások nem számítanak gyilkosságnak"
Én nem tudok olyan keresztény felkezetről -persze én sem tudok mindent -, amelyik az emberölésben kivételt tenne. Ne ölj. Ez a parancs nem sorol fel kivételeket, nincs ott, hogy csak akkor, ha.
A régmúlt időkben - eléggé el nem ítélhető módon -, pl. az inkvizíció idejében a keresztények is az Ótestamentum szerint járt el. II. János Pál pápa nyilvánosan kért ezért bocsánatot. Ma azonban Jézus tanításai szerint az emberélet szent, így -legalábbis a katolikus egyház- nem csupán az abortuszt és az eutanáziát veti el, hanem a halálbüntetést is.
A Koránra épülő iszlám jog a gyilkosság, házasságtörés, istenkáromlás és hitehagyás esetén teszi lehetővé halálbüntetés végrehajtását, idesorolva még a Mohamed idejében nem létező kábítószer-kereskedőket.
Összefoglalva katolikus értékrend szerint nem lehet senki életét -semmilyen módon és okból- kioltani.
"Összefoglalva katolikus értékrend szerint nem lehet senki életét -semmilyen módon és okból- kioltani."
akkor miért hagyták meg a Bibliájukban az ószövetségi részeket? és hivatkoznak rá többször is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!