Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kereszténység és szűklátókörűség?

Kereszténység és szűklátókörűség?

Figyelt kérdés

Nem akarok megbántani senkit! De sajnos úgy tapasztalom, ez a két dolog sokszor együtt jár. Van itt egy pár dolog, amit nem tudok hová tenni - az egyik éppen a keresztény emberek szűklátókörűsége, értem ez alatt pl. azt a mentalitást, hogy "csak nekünk van igazunk, mi mindent jól csinálunk, a többiek meg mindent rosszul". Sőt, egyesek még azt is tudni vélik, ki igaz hívő, ki nem, és hogy ki fog a pokolra jutni. Van itt köztetek olyan keresztény, aki nem így gondolkodik?

Semmi rosszat nem látok abban, ha valaki mélyen hívő, sőt, én is szeretnék eljutni ide, de úgy, hogy mindeközben a józan észt ne kelljen feladnom.

2013. jan. 10. 12:32
 1/9 anonim ***** válasza:
61%
A szűklátókörűség valóban gyakran jellemző a keresztényekre, de azért, mert emberek, és nem azért mert keresztények. Az emebreket általában jellemzi a szűklátókörűség; egy illúzió, hogy ez csak néhány embernek adatik meg.
2013. jan. 10. 12:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"csak nekünk van igazunk"

Én elfogadom másnak a világnézetét is, ha normális (de attól még nem fogok benne hinni).

Azt viszont megmondom, hogy kinek nincs igaza.

Például egy közeli ismerősömnek, aki szerint szinte mindenki kiirtandó faj vagy alsóbbrendű.

Tehát a káros téveszmész idiotizmusra nem vagyok nyitott.

Meg hasra csapott új modern ezotérikus hülyeségekre, amik minden logikát mellőznek.

Én nem mondom meg, hogy ki hová fog kerülni. Azt viszont igen, hogy mi káros és mi bűn.

Mert színes a világ, de attól még a fekete és fehér nem nyelődik el benne.

2013. jan. 10. 14:03
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne idd keresd a kereszténység igazi tanítását. Ide bárki írhat név nélkül (lásd, én is ezt teszem), senki nem fogja leellenőrizni.

A kereszténységhez viszont tudományágak is kapcsolódnak, mint pl. a keresztény filozófia és a teológia. Ilyen témában érdemes olvasni, és akkor meglátod, hogy pont, hogy nem szűklátókörűek.

2013. jan. 10. 15:14
 4/9 anonim ***** válasza:
*itt
2013. jan. 10. 15:14
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Ez a vallással jár.Ha valaki "jó keresztény" akkor a szűk látókörűsége meg fog jelenni,ezen sok keresztény felhúzza magát,pedig csak nem elég őszinték önmagukhoz.
2013. jan. 10. 17:07
 6/9 anonim ***** válasza:

A vallás és a tudomány sosem voltak ellenségek, csak meg kellene jobban vizsgálnod, hogy amit tudománynak nevezel, nem biztos hogy úgy és abban a formában igaz....

Másodszor: kényes kérdés hogy hol ér véget a szűklátókörűség és hol kezdődik az önfeladás? Én sem szeretem ha valaki vaskalapos és a tények ellenére is csak a saját igazát hangoztatja, de ha megnézem, valamilyen szinten a mai keresztényekre pont az a jellemző, hogy még a saját igazukért sem mernek a legelemibb szinten sem kiállni...és innen nézve teljesen jogos egyes keresztények felháborodása és erős reakciója, amikor az agnosztikus társadalom egyirányú terrorja semmiféle ellenvéleményt nem tűr....

2013. jan. 10. 18:27
 7/9 anonim ***** válasza:
20%

Egyrészt nincs pokol, benne van a Bibliában, tehát senki sem mondhatta, hogy oda fogsz jutni.

Másrészt (ez most kizárólag erre az oldalra vonatkozik) a keresztény embereket tudatlan, elmaradott, buta, tanulatlan, tájékozatlan embereknek állítják be merő rosszindulatból és aki nem jártas ebben a témában, az el is hiszi ezt.

Én a makacs fajhoz tartozom, aki ragaszkodik a saját igazához, de ennek az igazságnak a megszületését rengeteg tanulás, olvasás, kutatás előzte meg. Tehát mivel pontosan tudom, hogy az én tudásom mekkora háttér munkán nyugszik, ezért mindig kiállok mellette, pláne ha valami írni, olvasni, szöveget értelmezni nem tudó valaki merő kötözködésből tesz fel kérdést és szemétkedik, csak mert akkor épp nincs műsor a Nickelodeonon.

2013. jan. 10. 19:37
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Én nem tartom magam szűk látókörűnek, és egy csomó keresztény ismerősöm van, aki szintén nem az. A keresztény és a nem keresztény ismerőseim között egyaránt vannak szűk látókörűek és széles látókörűek egyaránt. A szűklátókörűség tapasztalatom szerint nem függ össze a kereszténységgel. Vallástól függetlenül vannak emberek, akiknek az az attitűdjük, hogy "én mindent jól tudok, mindenki más meg rosszul".

A szűklátókörűség rossz.

2013. jan. 11. 11:19
 9/9 anonim ***** válasza:

"Nem akarok megbántani senkit! De sajnos úgy tapasztalom, ez a két dolog sokszor együtt jár."

Aki keresztény annak kötelessége elutasítani azokat a dolgokat amik bűnre vezetnek. Tegyük fel hogy te mondjuk biztos tudást szerzel (mondjuk Isten személyesen közli veled) hogy az abortusz halálos bűn és aki elköveti az pokolra jut (örök rettenetes szenvedés, stb...). Ezután nem éreznéd úgy hogy ezt közölnöd kell azzal aki ebben a cselekményben részt akar venni?

De lehetne pozitív példát is említeni. Mondjuk Isten megmutatja valakinek azt hogy Ő milyen hihetetlen mértékben szeret minden embert. Ezután az az ember az élmény hatására nagy vágyat fog majd érezni hogy ezt mindenkivel közölje.

"Van itt egy pár dolog, amit nem tudok hová tenni - az egyik éppen a keresztény emberek szűklátókörűsége, értem ez alatt pl. azt a mentalitást, hogy "csak nekünk van igazunk, mi mindent jól csinálunk, a többiek meg mindent rosszul"."

Ezt viszont nem egészen értem. A kereszténység egyik alapja az alázatosság és a saját bűneink elismerése. Tehát aki úgy gondolja hogy jobb mint a többiek az nem alázatos és így nem is igazán keresztény.

Én mondjuk katolikus vagyok de nem gondolom hogy a katolikusok mindent a legjobban csinálnának vagy én jobb lennék mint a többi felekezet tagjai. Bár az igaz hogy a katolikus tanítást valóban jobbnak tartom mint bármilyen más vallás tanítását De ezzel szerintem minden hívő így van hogy a saját vallását tartja a legjobbnak :) Vagy ha valaki nem így gondolja akkor miért nem tér át abba a vallásba amit jobbnak tart? Persze lehetne még azt is mondani hogy van aki a vallásokat egyenlőnek tartja. De mivel én már személyesen megtapasztaltam a szentségekben rejlő erőt, a szentek közbenjárását, a pápának való engedelmesség jelentőségét és más katolikus hittételek erejét ezért ezekhez ragaszkodom.

"Sőt, egyesek még azt is tudni vélik, ki igaz hívő, ki nem, és hogy ki fog a pokolra jutni."

Tudtommal az egy általános keresztény elv hogy az üdvösség kérédésében soha nem lehetünk biztosak. Az igaz hogy Jézus tanításai alapján sok esetben valószínűsíteni lehet az üdvösséget vagy a kárhozatot de biztosat soha nem tudhatunk.

Szent Fausztina nővér a naplójában például több olyan papi személyről is ír akik elkárhoztak.

"Semmi rosszat nem látok abban, ha valaki mélyen hívő, sőt, én is szeretnék eljutni ide, de úgy, hogy mindeközben a józan észt ne kelljen feladnom."

Örülök hogy azt írod hogy szeretnél mélyen hívő lenni. Én azt tapasztaltam hogy ha egy-egy hitbéli kérdésen sokáig gondolkodom akkor egy idő után valahogy elém kerül a válasz (bár erre néha elég sokat kellett várnom). Szóval a józan ész csak segít a dologban :)

Isten áldjon!

2013. jan. 11. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!