Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten hozza létre a hitet...

Isten hozza létre a hitet vagy a hit az Istent?

Figyelt kérdés

2013. jan. 2. 01:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
49%
a hit istent .... és az emberek a vallást ...
2013. jan. 2. 02:01
 2/12 anonim ***** válasza:
80%
az ateisták szerint az emberek teremtették Istent, a vallásosak szerint Isten teremtett mindent. Fölösleges erről 20 oldalt vitázni, úgysincs semmi értelme, hadd higgyen mindenki abban amiben akar.
2013. jan. 2. 02:03
 3/12 anonim ***** válasza:
69%

Szia!

Ez attól függ, hogy hogyan definiálod a hitet. A közvéleményben sajnos egészen téves eszme él a keresztény hit mibenlétéről. Általában „elhivésnek, hiszékenységnek” értelmezik. Az hisz, aki „elhiszi” Isten létezését, esetleg még Krisztus Isten-voltát, valamilyen halál utáni életet vagy üdvösséget. Ezért sokan úgy gondolják, hogy a hit csak a naivak, gyengék, vagy valamilyen áhítatra vágyó lelkek számára elérhető, így csak nekik jelent egyfajta megoldást az élet problémáira. Vagyis a hit hozza létre Istent.

A bibliai hitfogalom azonban merőben más. Ha elfogadjuk, hogy a hit az ember helyes, egészséges lelki magatartása Isten iránt, akkor minden ember részéről ez lenne a természetes, a normális, a valóságnak megfelelő viszonyulás, és a hit hiánya a természetellenes állapot. „A hit pedig a remélt dolgok valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.” (Zsidókhoz 11,1) A bibliai értelemben vett hit alapját tehát egy nagyon is erős, világos, értelmes meggyőződés képezi, nem pedig valamilyen bizonytalan „elhivés”.

A hit próbára teszi és kimutatja az ember erkölcsi minőségét. Az önző ember szívesen elvesz javakat önmaga számára, de nehezen fogja fel és vállalja a viszonzást, amelyre nem külsőleg, hanem csupán belül, a szívében, azaz erkölcsileg elkötelezett. Valamint az ember nagyon hajlamos arra is, hogy a dicsőséget önmagának tulajdonítsa azért, ami a valóságban nem az ő érdeme. Csak az énszeretet minden megnyilatkozását megutálni és megtagadni kész ember válaszol hálával Isten kegyelmének cselekvésére. A hit az ember legszebb, legnemesebb képessége, illetve cselekvése. Amikor valakit igaznak, vagy valamit igazságnak, erkölcsileg mindenekfelett értékesnek talál, akkor mindent odaad, mindent vállal érte, még büszke, önző énje megtagadását is.

Üdv. Péter

2013. jan. 2. 09:41
 4/12 Mulder614 ***** válasza:
A hit az olyan dolog amit ki kel fejleszteni. És nem magától létező dolog. A régmúltban Isten minden prófétájának ki kelet ezt a tulajdonságot fejleszteni. És a Biblia is arra ösztönöz hogy a hit kifejlesztésére törekedni kel. Zsidók 11:6 "Hit nélkül pedig lehetetlen Isten kedvére lenni, mert aki elébe járul, annak hinnie kell, hogy ő van, és hogy megjutalmazója lesz azoknak, akik komoly igyekezettel keresik őt."
2013. jan. 2. 10:21
 5/12 anonim ***** válasza:

Nos amíg megvoltak győződve Isten létezéséről, nem kellett "hitet" létre hozni, mert természetes volt, hogy van.

a lázadás után és a sok emberek által behozott vallások miatt kellene a hitet kifejleszteni az egyedüli teremtőbe, ahogy Mulder testvérem leírta.

2013. jan. 2. 11:42
 6/12 anonim ***** válasza:
24%

egyik sem hozza létre a másikat.

leegyszerűsíteném a kérdést.

az édesanyád akarja, hogy elhidd, hogy ő létezik; vagy pedig azért létezik az édesanyád, mert te úgy gondolod, hogy tényleg létezik.

vagy pedig a Mikulás kéri hogy higgy a létezésében, vagy azért van Mikulás, mert te elhiszed.

attól hogy nem hiszed, hogy édesanyád létezik ha nem is éppen vele vagy, még ő él és végzi a dolgát.

illetve a Mikulás nem létezik akárhogy bizonygatod, hogy igenis van, mert minden évben kapsz ajándékot a cipődbe.

szándékosan ezt a két példát hoztam, mert egyértelmű mindkettőről, hogy melyik létezik, és melyik nem. ezen senkinek véleményed nem változtat. Hiheted, hogy Isten létezik vagy éppen nem létezik, de a tényeken nem fog változtatni.

Én hiszem, hogy Isten létezik, és ő teremtett minket, de mivel én bűnös ember vagyok, és Isten a bűnt elítéli, így nekem is bűnhődnöm kellene az egész életem folyamán elkövetett bűneim, hibáim miatt.

De Isten annyira szeret engem (és mindenki mást is), hogy elküldte a fiát Jézust, hogy magára vegye az én büntetésemet. Így ő meghalt, és ezzel az én büntetésem kipipálva, és így Isten elfeledkezik az összes bűnömről.

Ha szeretnéd, hogy a te bűneidről se vegyen Isten tudomást, kérd meg őt, hogy Jézus áldozatát fogadja el a tiéd helyett, és így nem kell neked is szenvedned majd a bűneid miatt.

2013. jan. 2. 12:37
 7/12 anonim ***** válasza:
44%

3-as

"Ha elfogadjuk, hogy a hit az ember helyes, egészséges lelki magatartása Isten iránt, akkor minden ember részéről ez lenne a természetes, a normális, a valóságnak megfelelő viszonyulás, és a hit hiánya a természetellenes állapot."

ha elfogadjuk, hogy nem, vagy csak nagyon keveset tudunk, csupán feltételezünk, gyakran fantáziálunk, akkor minden ember részéről az lenne a természetes, a normális, a valóságnak megfelelő viszonyulás, hogy nem térdelünk le bálványok előtt és nem imádkozunk egy - csak a fantáziánkban létező - lényhez.

2013. jan. 2. 12:38
 8/12 anonim ***** válasza:

Márk10.52 "Jézus pedig mondta neki: Menj el, a te hited megtartott téged."

Magunk választhatjuk a hitet amely megerősít minket.A hit Isten ereje.

(K.Gy)

2013. jan. 3. 20:38
 9/12 Skywalker33 ***** válasza:

Egyszerű: Isten téged hozott létre és beléd tett egy darabot magából, azt akarja te is Istenné válj.

A hit az első 30cm megtételéhez kell, utánna az élet átváltozik tapasztalássá majd tudássá.

A tudónak nincs szüksége hitre.

Szép Napot!

:)

2013. jan. 4. 09:23
 10/12 anonim ***** válasza:
Én nem voltam hívő és nem is vagyok megkeresztelve, mégis hívő lettem! Tehát, Isten van és vagy hiszel benne, vagy nem!
2013. jan. 4. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!