Mi lehet a véleményük a megkeresztelt vallásos embereknek arról, aki nincs megkeresztelve?
A katolikus álláspontot ismertetem>
- ember, akit Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett, és Szent Fia megváltott.
A keresztség a Hét Szentség egyike.
" "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. 16Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik.
Mk 16,15-16
Kedves Kérdésfelvető!
A keresztség a Biblia szerint a megtérés vagy újjászületés látható megpecsételése, ezért neveztetik a "megtérés keresztségé"-nek és az "újjászületés fürdőjé"-nek (Mk. 1:4; Tit. 3.5). A Szentírás a tanítványság alapvető kívánalmainak a hitbeli elfogadása alapján hozott, önkéntes választáson alapuló, alámerítéssel történő felnőttkeresztséget hitelesíti. Ez a keresztség - Jézus kijelentése és példaadása szerint - "igazság", amelyet "illik nékünk betöltenünk" (Mt. 3:15; Mt. 28:19). A keresztség cselekedetének belső, lelki tartalma: a régi élet összes bűnének a jelképes "lemosása", vagyis a bűnbocsánat igénylése és elnyerése ezekre nézve. Ezzel együtt a múlt "eltemetése", gyökeres, végleges szakítás vele. A másik döntő eleme a jelképes "feltámadás" egy új, igaz életre, "Isten segítségül hívásával". Az új életben járás mindenkor csak a halálból megelevenítő, hatalmas isteni Lélek által lehetséges (Rm. 6:4-8; Ap. csel. 22:16).
Ne érezd tehát rosszul magad emiatt! Aki igazán keresztény ember az szereti az embertársát akkor is, ha nincs megkeresztelkedve, és mindent megtesz azért, hogy számára vonzó lehetőségként mutassa be a kereszténységet, és imádkozik azért, hogy az Isten lelke megérintse a másikat, és ő is ezt az utat válassza!
Ezt kívánom neked is!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
Én meg vagyok keresztelve - felnőttként vettem fel a keresztséget - egy olyan keresztény gyülekezetben, amit utólag önként hagytam el, mert annyira bele akart avatkozni a magánéletembe. (Pl. melyik intézményekben tanulhatok, kikkel barátkozhatok, és ezek még csak az apróbb dolgok, stb.) Ez a Church of Christ gyülekezet egyébként.
Amíg abba a közösségbe jártam, én is "térítettem"...majd amikor észhez tértem, megbántam bűneimet - vagyis hogy másokat akarok megnyerni olyan közösségeknek, meg agymosás alá vettetni he-he. Addig számomra a kereszteletlenek "rossz" emberek lehettek csak.
VISZONT mióta kinyílt a csipám, otthagytam a közösséget (egyébként más vallást vettem fel, követek, és abban nincs térítés) azóta számomra nem mérvadó az, hogy ki milyen vallású, ki keresztelt, ki nem.
Lehet lepontozni, az a tényeken nem változtat, és úgyis van, ki mindent lát... :)
Én hívő és gyakorló római katolikus vagyok.
A barátaim nagyobbik része is az, mert úgy gondolom, a barátoknak nem szabad a másik hitét lenézni vagy megvetni, méginkább tilos kicsúfolni, mert ami a másiknak fontos, azt a barátoknak tiszteletben kell tartaniuk.
Ebben a kérdésben nagyon toleránsnak kell lenni. Én nagyon igyekszem minden meg nem keresztelttel szemben is ezt gyakorolni, és a nem agresszíven misszionáló kisegyházakkal is barátságos vagyok, végtére is egy az Isten, akit egyszer majd színről színre láthatunk, és akkor csak a szeretetet kérik majd számon.
Szerintem nem szabad SENKIRE sem ráerőltetni a vallást, és legfőképpen nem szabad senkit sem elítélni az ő meg nem keresztelt mivolta miatt.
A pogány az, aki természeti istenségekben hisz, olyasmi, mit az ókori rómaiak vagy görögök. Te biztosan nem vagy pogány.
Úgy tudom, az olyat, aki nincs megkeresztelve, attól függően, hogy elfogadja-e egy felsőbb hatalom létezését, vagy tagadja, attól függően
keresőnek
vagy
ateistának
nevezzük. Ha még nem döntöttél, akkor is kereső vagy.
Igazság szerint Isten bármikor megmutatkozhat neked, ha nyitott szívvel jársz, nyitott vagy de nem akarom, hogy manipulatívnak gondolj, így azt mondom, mondd az ismerősödnek, hogy kereső vagy, vagy ateista, ha nem tudod elfogadni semminemű felsőbb hatalom létezését. A pogány kifejezés csak vagánykodás, de az emberek többségének fogalma sincs, mennyire rossz szó is ez.
Ha pedig egyik sem áll fent, vagyis hiszel Istenben vagy felsőbb hatalomban (nevezzük bárhogy), mondd, hogy hiszel, de nem vagy megkeresztelve.
Engem többnyire ez érdekel egyébként, hit vagy nem hit, és nincs furcsa pillantás. Az ismerősödnek (talán katolikus ő is, mi szoktuk természetesnek venni a keresztséget) pedig tudnia kell, hogy a keresztség feladat, neki nem szabad fura pillantásokat produkálni, legfőképpen nem ítélkezni, hanem úgy kell élnie, hogy megmutassa az Isten szeretetét.
Bármiként is lesz, sok szerencsét a kereséshez!
Ne aggódj, kedves kérdező. A mai világban aki vallásos, és tartja is a vallását, legalább ilyen csudabogárnak nézik.
Talán jobb is, hogy nem vagy megkeresztelve. Így nem vagy összezavarodva, és nem kell kényszerülten egy valláshoz tartoznod. Felnőttként bárki megkersztelkedhet abban a vallásban, amelyikben szeretne, így már annak tudatában tud dönteni, hogy melyiket válassza, hogy megvizsgált egy párat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!