Meg lehet keresztelni úgy egy kisbabát, hogy a szükőknek nem volt egyházi esküvője, és csak az anya vallásos a családból az apa nincs is megkeresztelve?
Meg. Református templomban simán. Nekünk apa nem vallásos, és nincs is megkeresztelve. Húgomék meg nincsenek összeházasodva a sógorommal (erre rá se kérdeztek a templomban, csak arra ,hogy ki milyen vallású - a férjemnél azt mondtuk, h református... azt mégse mondhattam, hogy hitetlen) :)
Katolikusoknál már sokkal több "akadály" van, úgyhogy javaslom a református egyházat.
jajj, azt kihagytam, hogy katolikus. Mivel én az vagyok így ez a kézenfekvő :)
De azért köszönöm a válaszod!
hát ebben igazad van :) Ha tényleg nem megoldható a katolikusoknál akkor lehet, hogy elgondolkodom rajta.
Viszont jó lenne tudni, hogy ők hogy állnak hozzá.
Hátha ír valaki olyan is, aki ismeri a katolikus szertartást. :)
Amúgy meg, ha elmentek egy katolikus templomba, a tiszteletes szívesen elmondja nektek a részleteket. Mi is ott tudtunk meg mindent. A kislányommal mentem, a férjem nélkül, így (mikor már tudtam, hogy katolikus keresztelő nem lesz) akkor mondtam neki, h köszönöm az információt, megbeszélem a férjemmel, meg az időpontot és, és ha megvan, jelentkezem. Aztán átmentem a református templomba, ahol nem "ütköztem" semmiféle akadályba, így ott történt meg az esemény.
Döntsd el, melyik a fontosabb számodra, az hogy katolikus vagy, vagy pedig az, hogy mit mond Isten Igéje.
Nézd meg a sorrendet:
"Péter pedig monda nékik: [1] Térjetek meg és [2] keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és [3] veszitek a Szent Lélek ajándékát." Csel 2:38
"Mikor pedig menének az úton, jutának egy vízhez; és monda a komornyik: Ímhol a víz: mi gátol, hogy megkeresztelkedjem? Filep pedig monda: [1] Ha teljes szívből hiszel, [2] meglehet. Az pedig felelvén, monda: Hiszem, hogy a Jézus Krisztus az Isten Fia. És megállítá a szekeret; és leszállának mindketten a vízbe, Filep és a komornyik; és megkeresztelé őt." Csel 8:36-38
Isten Igéje szerint a keresztség feltétele a Jézus Krisztusban való HIT! Mivel egy csecsemő nem tud hinni, semmi értelme megkeresztelni őt.
Engem is megkereszteltek 2 hónapos koromban, de felnőttként, miután megtértem a saját akaratom és döntésem alapján újra megkeresztelkedtem rendes víz alá merítéssel, ahogyan Isten Igéje tanítja...
Hát mi épp most vagyunk túl egy keresztelőn.
Anya katolikus, apa "hitetlen", (ahogy ti írtátok). A keresztanya görög katolikus, a keresztapa pedig "hitetlen".
Katolikus keresztelő volt, és semmi feltétel nem állítottak. Úgyhogy szerintem inkább pap és templomfüggő a dolog, ha elutasítanak egy katolikus templomban, keress egy másikat :-)
Köszönöm mindenki válaszát! Igen, elmegyünk mi is egy paphoz, csak gondoltam "szétnézek" itt is :) Volt már egy kevésbé lelkesítő tapasztalatom.
Kedves Utosló, lehet, h tényleg igazad van, hogy pap illetve templom függő. Azért valahogy megoldjuk!
A katolikusoknak fontosabbak a hagyományok, mint Isten szava!
"És szólt az Úr: Mivel e nép szájjal közelget hozzám, és csak ajkaival tisztel engem, szíve pedig távol van tőlem, úgy hogy irántam való félelmök BETANÍTOTT EMBERI PARANCSOLAT lőn." Ésa 29:13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!