Ha semmi okunk hinni a bibliában, akkor miért utalnak rá sokan tényként?
19.sz-ban élt evangélistát idézném, abszolut egyetértek:
D.L. Moody ezt mondta:
"Létezik e valamiféle okunk arra, hogy ne higyjünk Istenben? Megszegte e Isten valaha egyetlen igéretét is? Kihívást intézek minden hitetlen, vagy kételkedő felé, hogy mutasson rá Istennek egyetlen egy olyan igéretére is, amelynek beteljesítését elmulasztotta volna."
Szeretném megemlíteni, hogy azóta sem kapott erre a kihívásra egyetlen választ sem....bár már elköltözött az Úrhoz, de még mindig nem találtak fogást rajta...
"Szeretném megemlíteni, hogy azóta sem kapott erre a kihívásra egyetlen választ sem"
Dehogy nem. Csak általában hülyeséget.
Hát igen, az egyházi iskolák kicsit problémásak, ugyanis a diákok viselkedése semmivel sem jobb, mint a nem egyházi iskolákéban, de ott van bennük a tudat, hogy ez mégis csak egy egyházi iskola, és ez gyakran felsőbbrendűség érzetet okoz bennük. A Biblia szimplán képmutatásnak hívja, és elítéli, tehát bűn.
Az, hogy sokan tényként kezelnek hitbeli kérdéseket, engem hívőként nem zavar, de megértelek téged is. Figyelj, aki ebben hisz, és napi 24 órában azzal a tudatban létezik, hogy van egy isten, akkor hadd engedd már meg neki, hogy tényként beszéljen róla. Én azért odafigyelek az ilyen utalásaimra, de ha a Bibliával érvelnek, akkor azért illik a Bibliával visszaérvelni.
Ha pedig egy beszélgetésben tényként utal a Bibliára, akkor az valószínűleg nem nektek és az ateistáknak szól. Ezért utálom, például itt is, amikor egy olyan kérdéshez, ami egy Bibliai rész részleteit taglalja, úgy szólnak hozzá, hogy "Nem így van, mert ez az egész meg sem történt."
"Nade, van ok hinni a vallásokban. A morális alapot a vallások adják."
ahhoz nem kell vallásosnak lenni, hogy erkölcsös legyen valaki.
ráadásul a legmorálisabb ismerőseim nem vallásosak.
Nem sokat tudhatsz a Bibliáról, ha ezt mondod. Tudtad-e például azt, hogy amikor Nagy Sándor elért Jeruzsálemhez, akkor a város vezetői feltétel nélkül megadták magukat? Dániel könyvében olvasták, hogy így lesz. Ezen Nagy Sándor ledöbbent és áldozatot mutatott be a zsidók Istenének. És ez csak egyik prófécia a sok közül.
Ám a hívők más miatt is hisznek. A fő alap Jézus feltámadása. Maga a Biblia is azt mondja, ha Jézus nem támadt fel, akkor mulassunk, mert holnap úgyis meghalunk. És akkor még nem szóltam olyan bibliai állításokról, amelyek igazát csak jóval később fedezte fel a tudomány.
Összefoglalva a Biblia és annak Istenében való hit egyedülálló mindezek miatt. Ezért hisznek benne.
"pl. abban meg mi a morális, hogy egy ártatlan élőlényt áldozzunk fel azzal a céllal, hogy a mi bűneink feloldozást nyerjenek?"
A most népszerű vallások közül (zsidó, keresztény, buddhizmus, vasnavizmus) nekem csak az ószövetségből (ami asszem a zsidó vallás része, és persze a kereszténységnek is egyfajta "őse") rémlik véráldozat.
Az egyik, amikor Ábel áldoz egy juhot. Ezt megértem hogy nem tetszik, de annak idején az embereknek muszáj volt húst enniük, mert anélkül nem volt elég változatos az étrend. Gondolom akkor te is vegetáriánus vagy?
A másik történetben Ábrahámot kéri meg az Isten, hogy áldozza fel érte a fiát, de mikor Ábrahám ezt megtenné, akkor Isten angyalokat küld, és leállítja őt.
Az áldozat fogalma szerepel kereszténységben buddhizmusban meg vaisnavizmusban is, de sokkal inkább a mai értelmében, pl: "áldozatot kell hozni a világ jobbá tételéért", "áldozatot kell hozni azért hogy jobb emberré váljunk", ilyesmi. A krisnások minden élelmet (nem esznek húst, szal növényeket meg ilyesmit) feláldoznak Istennek, azaz Istennek ajánlják az élelmet, várnak 10 percet talán, és csak utána eszik meg. Így sokkal szerényebbé válnak, tudatosítják magukban, hogy amit esznek, az Istené. Vagy valami ilyesmi.
Arról meg hogy, vallás nélkül létezne-e erkölcs, sokat lehetne vitázni, de én nem folynék bele mert szerintem meddő vita. Tipikus "mi lett volna ha..." vitatéma.
Elismerem, hogy a vallásos emberek között vannak gonoszak, és az ateisták vagy agnosztikusok között vannak erkölcsös emberek.
2-vel előtted van ugyanez a kérdés könyörgöm. Bemásolom a válaszomat:
A Biblia rengeteg jó tanácsot ad, és hogyha a 99% igaz, akkor valószínűleg a maradék 1% is.
Egyébként szerintem a Biblia a lehető leglogikusabb világképet adja vissza. Hogy jöhetett volna létre az Univerzum, a téridő a semmiből? Csak az lehet, hogy valami mindig is volt.
1.Ez vagy a mindenható Isten, aki bármit megtehet, hiszen ő teremtette az Univerzumot és a fizika törvényeit és meg is változtathatja őket,
2. vagy az Univerzum.
Mármost Jézus halottat támasztot fel, betegeket gyógyított meg, halálakor sötétség borult a Földre, sziklák szakadtak ketté. Ezeket nem csak a Biblia, hanem a zsidó történetírók és a zsidó papok, egész Izrael tényként kezelte, ezek bizonyítékok az 1.-es pontra, ezek nem hitkérdések, hanem TÉNYEK. Ettől függetlenül lehet hited is. A zsidók sem cáfolták, hogy természetfeletti dolgokat csinál, csak azt állították, hogy a sátán hatalmával cselekszi a dolgokat, de ez azért butaság, mert démonokat űzött, jót cselekedett, miért tette volna ezt a sátán szolgája?
Ez a bitonyíték.
Egyébként B. E. Tominak van igaza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!