Milyen "vallású" legyek?
Nagyon furcsa a gondolkodásod. EGyrészt hogy képzeled el a túlvilágot. Másrészt szerinted egy valláshoz való tartozás azt jelenti, hogy sosem követted el a bűnöket, amiket tíltanak, vagy hogy elfogadva a vallást ebben a szellemben nem fogod többé elkövetni? Azért a vallás töbről szól, mint puszta erkölcsi parancsok sorozata.
Ateistaként mi alapján határoznál meg erkölcsi mércét?
Nem az,hogy nem értékelem, csak nem figyeltem rá eleget... Gondolom Istenhívőknél is megesik az ilyesmi. Ja és nem klubnak tekintem az ilyet, hanem egyfajta elhatározásnak.
Úgy képzelem a túlvilágot, hogy a) a Földön élnek a szellemek, ugyanúgy mint mi emberek, csak nekik nincsenek olyan problémáik mint nekünk b) saját Világuk van, de átjárhatnak a Földre is. Az erkölcsnek nincs köze szerintem a valláshoz.
"Az erkölcsnek nincs köze szerintem a valláshoz."
- Most magadat cáfolod meg. Ezt írtad: "Ráleltem erre a vallásra [link] de jó pár bűnt vétettem ellene. Így már nem mondhatom azt, hogy főképp ehhez a valláshoz tartozom?"
Ja, lehet erkölcsös ember, de:
1. akkor miért fontos számodra, hogy egy vallás milyen erkölcsi előírást ad meg?
2. mi alapján lehet megkülönböztetni erkölcsöset és nem erkölcsöset?
1. Egy irányt mutatna, egy biztos pontot az életemben, ha szabályok lennének.
2. Vannak társadalmi normák. Például a megcsalást nem azért tartom paraszt dolognak, mert a Bibliában meg van írva, hanem mert én is úgy vélem, hogy a hűség nagyon fontos. Tehát sokszor én döntöm el, hogy mi a jó és rossz, ennyi.
Ha már erkölcsöt alkotsz magadnak, alkoss szabályokat is, akár egy egész vallást.
Szerintem nem tisztázott számodra, hogy elég-e az, amit magadnak kitatlálsz, vagy kellenek adott szabályok is a vallás irányából.
7. kommentem 1. része...
Nem beképzelt vagyok, nem is tudnék vallást alapítani és nem is akarok. :D
Na, az ilyen emberek miatt nézik le általában a vallásokat..
Ma épp ez tetszik, akkor azt követem, holnap már más fog, akkor oda megyek, miután csalódtam azokban, megyek egy következő helyre.. Hiszen a vallás csak egy pótlék, egy "kapaszkodó", ahogy mondják az ateisták. Ilyen instabil világképpel meg nem is lehet normális életet felépíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!