Hogyan tudna megújulni a Magyar Katolikus Egyház?
A fiatalok körében is egyre többen követik a vallást, csak hát a média pont ezt akarja elnyomni és mást közvetít. A II. vatikáni zsinat óta nagyon sok fiatal tért vissza az Egyházba, és ez a folyamat azóta is tart.
Sajnos itt Magyarországon is nyögjük azokat a problémákat, amit nyugaton. De azért néha nem olyan elkeserítő a helyzet, szoktam járni katolikus ifjúsági találkozókra, és nem csak páran lézengünk ott, hanem elég sok fiatalt megmozgat.
Hogy mit lehet tenni? Egyrészt nem várni fölülről, hogy a szánkba repüljön a sült galamb. Az Egyház nem arról szól, hogy várni kell tőle a csodát. Az Egyház az, amit mi beleteszünk. Te mit teszel bele? Imádkozol a fiatalok megtéréséért? Helyesen közvetíted feléjük a katolikus hitet? Ez lenne az út.
Megújulás ugyanúgy megy katolikuséknál, mint bárki másnál.
Meg kell térni: bűnöket megbánni őszintén és elkötelezni magát Isten felé egyénenként, majd betartani a bibliai alapelveket.
Nem felülbírálni az írásokat, nem máshogy csinálni és belemagyarázni valami izét..., hanem hűen követni.
pl. ha azt írja a biblia, hogy víz alá merítkezés, akkor nem vízzel lefröcskölnek és megmagyarázni miért jó az is... vagy ha úrvacsora kovásztalan kenyér akkor az nem ostya...vagy ha Máriát nem tisztelték sem a tanítványok, sem maga Jézus istenanyaként, nem imádkoztak hozzá... akkor ezt be kellene fejezni...és még sok más. Amíg ezek, és ehhez hasonlók működnek a vallásban, addig lehetetlen a megújulás.
Vagy Istenhez hű valaki, vagy a vallásához.
Meg kell nézni az ószövetségi Izrael életét.
Sokszor eltértek Istentől, kelepcébe kerültek...nagy bajok jöttek rájuk...majd mikor megtértek, megbánták a bűneiket és helyreálltak úgy, ahogy írva van, akkor Isten újra magához engedte őket és megáldotta. Míg bűneikben voltak, addig csapások jöttek...ugyanígy működik ma is. Isten a bűnt nem szenvedheti, de az igazat megáldja és körülveszi a jóvoltával, mint egy pajzzsal.
Szerintem meg nagyon sok pozitìv kezdemènyezès van a katolikus egyhàzban. A karizmatikus megùjulàstòl kezdve a neokatekumenàtus csoportokig. Ezek mind a katolikus egyhàz megùjulàsàròl szòlnak, ès tele vannak fiatalokkal.
Egy kicsit màs: Annyira elszomorìt, hogy amikor a katoliussàgròl van szò, keresztèny testvèrek az egèsz egyhàzra ràhùzzàk a vizes lepedôt. persze megèrtem, hogy könnyebb meglàtni a negatìv dolgokat, mint a pozitivakat. De mièrt pont a mindig a katolikus papok? Tèny ès valò, hogy nem mindenki követi az Urat, ùgy, ahogy kellene a papok közül. De a sajàt lelkiismeretèrôl hadd szàmoljon màr el Ô az Ùrnak. "Ne ìtèlj, hogy ne itèltess" ugye ez ismerôs?
ên egy katolikus embertôl sem hallottam soha, hogy negatìvan beszèlt volna egy-egy protestàns lelkèszrôl. Pedig ott sem mindenki jàrja az evangèliumi utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!