Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igazuk van vagy jól gondolom:...

Igazuk van vagy jól gondolom: ez túlzás?

Figyelt kérdés

Sok keresztyén szerint nem fontos az egészséges életmód, mert arra időt kell szánni, és inkább Istennel töltsük azt az időt, ill. Istent szolgáljuk.

Sok keresztyén szerint nem fontos a hivatás, mert az földi kincsek gyűjtésének felel meg. Mindegy mi a hivatásunk, úgyis rövid ideig vagyunk itt.

Sok keresztyén szerint h*lyeség a környezetvédelem, sőt, kb. bűn, mert úgyis meg fogunk halni jelenlegi testi valónkban, és új Földet kapunk. Ez is földi kincsek gyűjtése, és ne a földiekre koncentráljunk.

Sok keresztyén, amint eredményt ér el, azt Isten dicsőségének tulajdonítja. Értem én, Isten biztos segített, erős adott, ugyanakkor mi dolgoztunk meg érte, nem Ő.

Az is idegesít, hogyha bármi van, rögtön Isten jut eszükbe, Őt emlegetik.

Ez a számomra túlvalásosság eltántorít Istentől.

Egy önző, furcsa Isten képét varázsolják elém; bár ha ez így van, miért nem lebegő lelkeket teremtett?

2012. dec. 6. 19:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Egészség: I Kor 6:19 Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?

Hivatás: II Móz 20:9 Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat...

Környezetvédelem: I Móz 1:28 És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. - tehát Isten nekünk adta a Földet, felelősek vagyunk érte!

Kié a dicsőség? 5Móz 8:18 Hanem emlékezzél meg az Úrról, a te Istenedről, mert ő az, aki erőt ád néked a gazdagságnak megszerzésére, hogy megerősítse az ő szövetségét, amely felől megesküdt a te atyáidnak, miképpen e mai napon van.

2012. dec. 7. 22:07
 12/19 lsandor ***** válasza:

Jelenések 11: 18 - pusztulást hozz azokra, akik pusztítják a földet.”

Zsoltárok 37: 11 - A szelídek pedig öröklik a földet,

És gyönyörködnek majd a béke bőségében.

Ézsaiás 45: 18 - Ő, aki megszilárdította, aki nem pusztán a semmiért teremtette, aki azért formálta meg, hogy lakjanak rajta.

Tehát Isten nem a semmiért alkotta a földet és a föld az a hely ahol az emberek örökké fognak élni tökéletes életnek örvendve. Maga a bolygó sohasem fog elpusztulni

2012. dec. 8. 06:49
 13/19 anonim ***** válasza:

# 10/12

Azért én valamelyest egyet értek a táborvezetővel... Sőt... Igen sok dolgot helyezek az egészséges életmód elé. De ha belegondolsz, annak idején, mikor az oroszlánok elé vetették a keresztényeket, hát akkor is az "egészségük" elé helyeztek valamit, nem?

Mondjuk, ez az én EGYÉNI hülyeségem... De én magam a természet és állatok védelmét is az egészségem "görcsös" megőrzése elé helyezem, ha arról van szó. De ez csak az én... miacsudátismondajak...? =P Egyéni "butaságom". És itt nem arról van szó, hogy ártanék magamnak, mert nem iszok sok alkoholt (ami azt illeti, alig iszok valamennyit is, mert nem is szeretem), nem cigizek, és mivel majdnem vega vagyok (csak halat eszek néha, meg a saját csirkéim tojását), nem eszek sok "nehéz" kaját sem. De nem szedek külön vitaminokat, meg nem sportolok. (Na jó, lovagolni és túrázni azért szoktam, de csak szórakozásból, és manapság nem sok pénzem van ezekre.) És nem is látom úgy, hogy az ilyen szintű egészség-megőrzés elsődleges lenne.

De talán félreértettem, amit te írtál. Valamiért nem vagyok benne biztos, hogy valóban a te feltevésedre válaszoltam. Remélem mondjuk, hogy azért érthető volt, amit leírtam most.

2012. dec. 8. 11:39
 14/19 A kérdező kommentje:

Félreértetted.

Megpróbálom megfogalmazni másképp.

Szóval vannak, akik - véleményem szerint - túlzottan fontosnak tartják a lelkiséget, és túl mellékesnek a földi dolgokat.

Például a táborvezető szerint Istennek egyáltalán nem fontos, hogy törődünk-e az egészségünkkel, mert szerinte az földi kincs, amit ne halmozzunk. Ha itteni pályafutásunk véget ér, akkor úgyse fontos már. --> Na ez az a hozzáállás, ami az én Istenképembe nem fér bele, illetve ami egy önző Istent vetít elém.

Szerinte én túl "testies" vagyok, amiért a földi dolgok jól-működését fontosnak tartom. Csak a lelki fontos, és szerinte erre rá is fogok döbbenni.

Egész egyszerűen nem értem, ha ennyire ne lennének fontosak a testi dolgok, akkor miért teremtette Isten? Miért nem lebegő dolgokat teremtett?

És hogy átmeneti.... ÉÉÉSS? Attól még ne kellene az átmeneti dolgokra is odafigyelni?

Nem tudom, de... Egy füzetbe is szépen illik írni, attól függetlenül, hogy majd ki lesz dobva. Nemcsak, mert szép írásból könnyebb tanulni, hanem úgy alapvetően, amúgy is...

Sok keresztyén úgy gondolja, hogy az itteni átmeneti dolgokkal nem szabad törődeni, csak a lélek, csak a lélek...

Számomra ez rettenetesen eltávolít Istentől.

2012. dec. 8. 12:41
 15/19 A kérdező kommentje:

Sok-sok vallásost ismerek, aki annak él, hogy másoknak lelki támaszt adjon, istentiszteleteken segítséget nyújtson a gyülekezetnek, akár technikait, stb.

Se hobbijuk nincs, se egyéb érdeklődési körük. A lelkieken kívül semmi se fontos számukra. A munkájuk se fontos, csak a pénz miatt csinálják, nem hivatásból.

Az egészséges életmód meg számukra csak egy lehetséges hobbi.

Jó, fontos az, hogy ne romboljuk magunkat, ezzel minden keresztyén egyetért.

De szerintem manapság nemcsak az alkohollal és a cigivel rombolhatjuk magunkat. Manapság könnyű szét-stresszelni magunkat, egészségtelenül táplálkozni; ha nem figyelünk oda, keveset mozgunk, stb. Ez is önrombolás, ha nem is direkte.

Ezért megintcsak szerintem fontos odafigyelni, hogy szánjunk időt a mozgásra, több zöldséget vegyünk és talán kevesebb édességet, stresszcsökkentő technikák, stb.

Na ez nem kell sokak szerint, és ezt nem bírom megérteni.

2012. dec. 8. 12:48
 16/19 anonim ***** válasza:

Általánosítás, amit írsz. Nem vagyok keresztény, de a suliban jártam református hittanra, amit a lelkész tartott.

Ő pont az ellenkezőjét mondta egy részét azoknak, amiket leírtál. Az egészséges életmódról azt mondta, hogy az élet Isten ajándéka, és az egészséges életmód = az élet megbecsülésével.

A hivatásról pedig azt, hogy fontos, hogy legyen az embernek hivatása (ami nem = a munkamániával, karrierizmussal, pénzhajhászással), mert a hivatás lényege, hogy a világot jobbá tegyük. Pl. egy tanár hivatásból legyen tanár (hogy segítse a diákokat, új dolgokat tanítson nekik).

A környezetvédelemmel kapcs. pedig azt, hogy Isten nekünk adta a Földet, nem tehetjük tönkre, nincs jogunk hozzá.

Az eredmények eléréséért pedig ő is Isten dicsőségének tekinti, amivel szerintem semmi probléma. Az egész életét Istennek szenteli, azt vallja, hogy ő irányít mindent.

"Ez a számomra túlvalásosság eltántorít Istentől."

Viszont neked nem kell emiatt eltándorodni Istentől. Ha hiszel benne, akkor higgy benne, a magad módján. Más másként hisz. Szeretheted úgy is Istent, hogy nem egy "önző, furcsa" Istent szeretsz.

Írom ezt az egészet úgy, hogy pogány vagyok. :D

2012. dec. 8. 15:55
 17/19 Hazardteam ***** válasza:
100%

Kérdező, a te problémád azzal van, amit "negatív vallási szellemnek" neveznek (nem csak a hívők, a világi pszichológusok is)

Ha elolvasod a Mitla szoros című könyvet, az elején találhatsz néhány hasonló vadhajtást. Amikor fut a ház pató pál szerűen és az illető(k) letojják, mert csak az imádkozás a fontos, meg a "lelkiség" az káros valami. A bibliai hit nem ilyen, se a zsidó vallás, se a kereszténység nem ilyen emberi vadhajtásokra alapul. Isten tevékeny minden fronton és az embertől is ezt várja el. Az, hogy neki mi fontos és mi nem ott van feketén-fehéren a bibliában: a tábo4rvezetőd vagy ki, tévedett. Lehet, hogy neki így jó, ezt el kell fogadni, csak ne tanítsa, mert nem igaz. Egyéni, szubjektív és igeelenes, persze ettől még azt csinál saját magának, amit jónak vél. De másra ne erőszakolja rá, ne legyen botcsinálta tanító NEM igei alapokon. Érted mi a különbség? Az, amit csinál és ahogy csinál saját hite és belátása, életvitele szerint az egy dolog. Vagy jó, vagy nem (neki) de ez az ő dolga.

Viszont az már más kérdés, hogy a biblia, Isten igéje mit mond és hogy másoknak személy szerint mi a testhezállóbb egy adott körön belül, mert Isten adott bizonyos szabadságot. De minden ilyen dumát, tanítást, vélekedést a biblia alapján kell megítélni, mint egy tükörrel. Mert ezek nagy része sima emberi vélekedések vég nélküli sorozata és sokszor vegyesen van bennük jó és rossz, ezért még zavaróbbak. Ezért jó, ha a legalkalmasabb személytől Istentől kérdezed, ha élő és intenzív kapcsolatod van vele és a beszédével, a bibliával, amit jó, ha behatóan ismersz.

Az emberek hajlamosak túlzásokba és szélsőségekbe esni. Ez az ádámi régi rossz természet egyik ösztönös megnyilvánulása. Pl. mindig fennáll a kísértés, hogy valamiből túl sokat, másokból egyáltalán ne együnk, hogy szinte Isten kísértés szintjén játsszunk néha a "képességeinkkel" vagy pedig teljesen elhanyagoljuk azokat.

Reálisan, a földön 2 lábbal járó embernek érdemes lenni, vagy ahogy a világiak mondják: "megtalálni a középutat", mert nagyon könnyű túlzásokba esni. De az általában véve eleve gyanús, amikor valaki ezeket az "egyedül üdvözítő" szubjektív értékeit, "módszereit" és metódusait másoknak hevesen propagálja, terjeszti, vagy egyedül üdvőzítőnek tünteti fel. Isten azt mondta, hogy azok Isten fiai(és lányai) akikben Krisztus szelleme van, akiket Isten szelleme vezérel. NEM emberek okoskodásai és saját készítésű "törvényei" vagy szabályai. Arra ott voltak a Mózesi törvények, amik egy külön történet.

De könyörgöm.. Istennek nem fontosak a külsőségek, az egészség, a testápolás, meg a testedzés? Hány törvénye van/volt a harcosokhoz? Amikor még olyanokat is közöl, hogy ha háborúba mennek, a harci felszerelésük mellé tárazzanak be egy jóképű kis ásócskát, ha tojniuk kell. Mondta ezt nekik akkor, amikor a sivatagban keringtek 40 évig.

A test elhanyagolása a "lélekkel" szemben egy régi, középkori téveszme/tévtanítás. Egyes "szentek" ezt olyan mértékben magukévá tették, hogy 20-30 évekig nem fürödtek, mert az "hiúság". Némelyiknek fehér lapostetvek lepték el a testüket és később emiatt "gyöngyökkel" a testükön/ruhájukopn ábrázolták, hogy szűz márja ajándékozta nekik ezt a fenenagy szent életük miatt, közben csak tetvek voltak, amik jól érezték magukat pár ilyen dilinyóson.

Ennek a mentalitásnak ezernyi válfaja van (és lesz is míg világ a világ, különböző árnyalatokban/arculatokban)

NEM kell és nem is szabad odafigyelni rájuk, bántani nem kell őket, de hagyni sem, hogy rád aggasszák a tévtanaikat, amik nagy része burkoltan "önmegváltás", még ha nem is annak tálalják nyíltan, hanem szépen laposkúszásban fertőzik meg az emberek lelkét, akik "jól" akarják csinálni, viszont nem ismerik sem az írásokat, sem Isten hatalmát és magát Istent is csak akarják.

Önmegváltás alatt azt értem, amikor emberek szabályokat állítanak fel, "szokásokat", meg olyanokat, amik "ugyan nincsenek benne a bibliában, de mi így tartjuk jónak, hiszen ennyi erővel a philishave borotva sincs benne, nalátod!" stb. Csakhogy a szabályaikkal erőtlenné teszik Isten beszédét és a rájuk figyelőket nem Isten felé irányítják, hanem magukat helyezik előtérbe. tökmindegy milyen a stílus, mennyire ájtatos, mennyire "hihető" és mézesmázos, egyetlen egy (!!!) Isteni mérce van, az pedig ISTEN ÖRÖKKÉVALÓ IGÉJE. Ami egyezik vele, és tiszta, egyértelmű és Istennek tetsző módon ad Istennek dicsőséget az adott viselkedésforma által (is) az jó. Ami ellene mond és színből egyetért, de mást sugall a "háttérben" az kavarás és vallást, vagy emberi "szervezeteket" épít, amiktől max az identitás tudatod nő, de a lelked, a szellemed nem épül. Mert arra csak Isten felkent/ihletett beszéde képes, ahogy igazi, bibliai hit felépítésére is kizárólag az/Ő alkalmas.

Hallottál ilyen rosszízű hamis vallásos dumákat, vélekedéseket? Hallgass olyanokat, amik Isten Igéjének a talaján (szikláján) állnak és 100%-osan lecövekelték magukat oda! Én pl. ellenkezőket hallottam Derek Prince-től. Mikor már idpsek voltak ő és a felesége Ruth, külön tanítást nyomtak le az egészség nevében. Elmondták, hogy minden reggel azzal kezdik a napjukat, hogy együtt törnásznak.. ilyen 80 évesen vágod? Hogy mit esznek mit nem esznek és mennyire odafigyelnek az erőnlétükre, az egészségükre és a szellemi frissességükre. Mert ők is a bibliából tanulták. Ilyen emberekre hallgass, ne okosjánosra a táborból, akármilyen cimke van rá biggyesztve. Meg a bibliára:)

2012. dec. 8. 17:41
 18/19 anonim ***** válasza:
Nos szóltak előttem nagyon sokan és mivel tökéletes egyetértek velük, már csak az a kérdés te miért nem fogadod el ezeket a válaszokat? Hisz szinte mindenki cáfolta az általad leírottakat, tehát az amit te leírtál csak egy nagyon szélsőséges példa volt és nem szabad erre helyezni a hangsúlyt.
2012. dec. 11. 02:46
 19/19 anonim ***** válasza:

Szerintem félreértetted az embert, vagy ő fejezte ki magát rosszul.

Igaza van abban, hogy a lelki dolgok fontosabbak a testieknél, az Úrral való közösség, az ő dolgai örök dolgok, az evilágiak pedig átmenetiek. Persze fontosak, vigyáznunk kell rá, felelősséggel tartozunk értük, de nem szabad hagyni hogy a rabszolgáik legyünk és hogy az Úrtól eltávolítsanak.

Ezért van a böjt is, ahol az evilági, múló dolgokat háttérbe szorítjuk, megvonjuk magunktól, hogy a lényegre figyelhessünk.

Ettől függetlenül igaz amit az előbb leírtam.

2012. dec. 12. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!