Csak én gondolom úgy, hogy ezek félremagyarázások? Lent.
Egy ismerősöm, aki református teológiát végzett, megkérdeztem néhány Bibliai részről, hogy hogyan is kell értelmezni.
1. Megkérdeztem, hogy az 1Móz 32,25-ben Jákób kivel tusakodott. Erre az volt a válasz, hogy a lelkiismeretével.
Íme a Bibliai igerész:
"De fölkelt még azon az éjszakán, fogta két feleségét, két szolgálóját és tizenegy gyermekét, és átkelt a Jabbók-gázlónál.
Fogta és átküldte őket a patakon, és átküldte mindenét. 25Jákób pedig ott maradt egyedül. Ekkor Valaki tusakodott vele egészen hajnalhasadtáig.
De látta, hogy nem bír vele, ezért megütötte a csípője forgócsontját, és kificamodott Jákób csípőjének forgócsontja a tusakodás közben.
Akkor ezt mondta Jákóbnak: Bocsáss el, mert hajnalodik! Ő azt felelte: Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz engem.
Ekkor megkérdezte tőle: Mi a neved? Ő így felelt: Jákób.
Erre azt mondta: Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel, mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél.
Jákób ezt kérte: Mondd meg nekem a nevedet! De ő ezt mondta: Miért kérdezed a nevemet? És megáldotta őt."
1Móz 32,23-30
A lelkiismeret meg tud áldani?
2. Megkérdeztem, hogy mi is a Leviatán. Erre a válasz az volt, hogy a Leviatán a Sátán.
"Azon a napon megbünteti az ÚR kemény, nagy, erős kardjával Leviátánt, a gyors kígyót, Leviátánt, a tekergő kígyót, és megöli a tengerben lakó szörnyeteget."
Ézs 27,1
Egy tengeri szörny lenne a Sátán?
3. Megkérdeztem, hogy a Sátán fellázadása és levetetése benne van-e a Bibliában. Azt válaszolta, hogy nincs benne. Valamint mondtam, hogy a Lucifer szó fényhozót jelent, erre az volt a válasz, hogy ez hülyeség, ez kitaláció.
A Sátán fellázadása és levetetése itt található: Ézs 14,12-15
Most akkor ismerősöm helyesen magyaráz vagy sem?
A válaszokat tudod, nem értem a kérdésedet. Tudod, hogy az ismerősöd egyáltalán nem áll a Bibliai tanulmányai magaslatán.
1: Amint te is tudod, nem a lelkiismerete volt.
2: Hallottál már a kriptozoológiáról?
3: Te is tudod, hogy benne van. Lásd még Ezékiel 28:13-18
Két dologhoz tudok hozzáfűzni. Ezt nem én mondom, hívők mondták:
1. Sokan azt mondják, hogy Sátán volt ama kígyó, aki a paradicsomban Évát és így Ádámot átverte. Valahol a Bibliában pont így is utalnak a Sátánra, hogy "ama kígyó". Mások szerint a kígyó a legjobb hasonlat Sátánra, és jelképesen kell értelmezni a Bibliát.
2. Leviátánról én azt hallottam, hogy valószínűleg egy dinoszaurusz volt. Legalábbis ezzel érvelnek a hívők a dinoszauruszcsontok kapcsán, és az icai-kövek miatt, ahol ember és dinoszaurusz együtt látható. D még a sárkány legendákat is ezzel magyarázzák, tehát azzal, hogy élhetett együtt ember és dinó, csak az özönvízkor a dinók nagy része kipusztult. Más szerint még az ember teremtése előtt léteztek a dinoszauruszok, és az özönvízkor pusztultak ki végleg. Megint más szerint az özönvíz után is maradt még, és Sárkányölő Szent György is egy ilyen utolsó példánnyal találkozott.
1. A lelkiismeret valóban nem tud megáldani, de ezt az igerészt éppen így is lehet értelmezni. Ne feledjük,a lelkiismeret Isten hangja.
2. Leviatán egy jelkép. A sátán jelképe.
3. Igen, benne van.
Szia!
Ahogyan láthatod nem csak te gondolod így! ;-)
1. Jákob Istennel harcolt
2. A Leviatánban egy plesiosaurost vélhetünk felfedezni.
3. Több helyen is benne van. Én Jelenések 12. fejezetét emelném ki.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!