Csak én gondolom úgy, h erős túlzás mindent a
"falkavezérségre" fogni?
Figyelt kérdés
Megfogalmazódik egy probléma, senki sem ad hasznos gyakorlati tanácsot, konkrét tippet, metódust arra nézve, hogyan lehetne megoldani, hanem azonnal odabökik, h nem a kérdezőé a falkavezér szerep, sürgősen változtasson rajta. (Általában odalöknek még egy linket is. Itt valakinek valami komoly érdekeltsége lehet a cerberusnál :)) Persze, sok esetben egyértelmű, h a tisztelet hiánya, a rosszul alakult hierarchia miatt lép fel a probléma, de azért ennél összetettebb, árnyaltabb eseteknél nem segítség ezt odadobni a kérdező elé, mint valami koncot. Véleményem szerint túl van reagálva ez a falkavezér szöveg. Szerintetek?
Szerintem nincs, ez az alapja mindennek, folyamatosan oda kell figyelni hogy bánunk a kutyával, mit erősítünk benne akár öntudatlanul is. Akinek gőze sincs mit miért csinál a kutyája hasznos lehet az a link, hogy legalább valami fogalma legyen a dolgokról.
Én sokszor írok konkrét példát a probléma megoldására, de tény, hogy ha alapvetően hülyére veszi a kutya semmire nem fog vele menni.
2012. febr. 15. 20:00
2/14 anonim válasza:
Sok mindentől függ. A mai szeparàciòs szorongàs-os kérdés kapcsàn írod?
Èn egyébként bőszen linkelgetem a cerbit, mert nagyon jòl le van írva minden. Pedig a suli közelében sem jàrtam még.
2012. febr. 15. 20:00
3/14 Akiteki válasza:
Csak egy mostanában divatos kifejezés. Régen úgy hívtuk, hogy engedelmes kutya. De ha nincs tekintélyed, tényleg nem tudsz mit kezdeni a kutyával. És ez nem csak kutyákra igaz. Mondhatnám, hogy a családban a családfő is falkavezér, vagy az osztályban a tanítónéni.
2012. febr. 15. 20:12
4/14 anonim válasza:
Ha nem tudsz parancsolni a kutyádnak, és az megharap valakit, kiszalad egy kocsi elé, kutyakakit eszik, állandóan megszökik, megtépi a szomszéd kutyáját, esetleg a saját gazdájának fordul, mind mind onnan ered, hogy a kutya gazdájának nincs tekintélye a kutya előtt, ergo nem az ember a főnök. Ez nem konc, ez így van. Bármit tehetsz a kutyával, amíg ő nem ismer el téged vezetőjének, nem fog engedelmeskedni neked. Rossz esetekben ilyenkor elszabadulhat a pokol. Jobb ezt megelőzni, tudatosítani a gazdiban, hol hibázhatott. Lehet ezzel nem egyetérteni, akkor viszont próbálkozni kell, nem itt kérdezni.
2012. febr. 15. 20:23
5/14 A kérdező kommentje:
20.00: nem egy konkrét kérdés kapcsán, már régóta foglalkoztat. egyetértek Akitekivel abban, h tekintély nélkül nem megy. de egy kutyának is van jelleme, én pl mindegyik kutyámat ugyanabban a stílusban, ugyanolyan következetességgel neveltem. mégis ami az egyiküknél fel sem merült, az a másikuknál visszatérő jelenség/probléma, pedig mindegyiküknek én voltam a gazdája. Egyszer megkérdeztem egy konkrét dologgal kapcsolatban egy kutyaoktatót, hogy szerinte miért csinálja azt a kutyám. Pár másodpercig gondolkodott, majd azt mondta, h nem tudja. Ő volt az egyetlen, aki nem állt elő valami maszlaggal, hanem nyíltan vállalta, h ő sem tud mindent megválaszolni. Csupán ezt a hozzáállást hiányolom itt, ahol bármilyen kérdést el lehet intézni ezzel a magyarázattal.
Lehet, h nektek van igazatok, de szerintem ennél még egy kutya is bonyolultabb jellem, nem hogy egy ember...
2012. febr. 15. 20:38
6/14 A kérdező kommentje:
20.23
ha ilyen problémáim lennének a kutyámmal, hidd el, én is elgondolkodnék. de szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó
2012. febr. 15. 20:42
7/14 Mailerdeamon válasza:
Akinek itt nincs tippje, az nem ír semmit. De ha csak egy félig elégséges tippje is van és leírja, lehet hogy a 10 másik tanács mellett az lesz ami segít megoldani a problémát. Ez szerintem nem baj, ez csak egy fórum, beszélgetünk.
2012. febr. 15. 20:43
8/14 anonim válasza:
Az, aki nem tud valamit, reméljük nem ír tanácsokat. Mi, akik válaszolunk egy-egy kérdezőnek azt reméljük, ezzel a segítségére lehetünk. De ettől az oldaltól senki ne várjon csodát, látatlanban, egy-egy konkrétumot kiemelve csak nem is lehet megoldani egy problémát. Csak felvetjük azt a kérdést, nem lehet-e, hogy ez a kiindulópontja a problémának. Nem azt mondjuk, hogy ez van, pont, rossz gazda vagy, nem vagy falkavezér, csak elindítjuk valamerre a kérdezőt, és reméljük, hasznára lehettünk. De, mint már írtam, ne itt kérdezősködjön, hanem induljon el és keressen egy szakembert. Viszont az akadékoskodók többsége sajnálja arra a pénzt, hogy állatorvoshoz menjen, vagy oktatóhoz, vagy bármilyen szakemberhez, akinél egy-egy tanácsért súlyos ezreseket kell fizetni. Ingyen meg csak ez van: jó szándék.
2012. febr. 15. 20:47
9/14 Akiteki válasza:
Én inkább úgy látom, hogy akiben nincs meg a kellő magabiztosság, annak magyarázhatja bárki napestig, mi az a falkavezérség, úgysem fog semmit elérni.
Itt is volt már olyan, hogy mindenféle trükköket alkalmaznak, mint a Fennel könyvben vagy más divatos amerikai kiképzőknél. Az is csak annál ér valamit, aki magabiztos fellépésével irányítani tudja a kutyát. Ugrálhat napestig az ablakon, vagy pöröghet a kutyával a póráz végén, ha a kutya érzi rajta a bizonytalanságot.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!