Ha én Gula istenhez imádkozom és a tiszteletére füstölőt gyújtok, akkor az ima vagy mágia?
Szerintem inkább ima kategória.
Csak sejtéseim vannak, hogy hogyan nézhetett ki egy valódi mezopotámiai szertartás a sumer istenekhez. Én úgy tudom éneklés és hangszeres zene kísérte és nyilván a szövegnek is fontos szerepe volt.
A mágia és az ima között az a különbség, hogy a mágia, az szellemi erők befolyásolása egy meghatározott rituális cselekvéssel, az ima meg egy szellemi erő előtt bemutatott tisztelgés, imádat, kérés, könyörgés. A mágikus cselekvés, ha azt helyesen hajtják végre mindig meghatározott következményekkel jár, az ima következményei értelemszerűen az adott szellemi entitás akaratától függnek.
A mágia a primitívebb vallások kelléke, ahol a szellemi erők személytelenek, vagy nem rendelkeznek határozott személyes akarattal, ezért befolyásolni lehet őket, vagy fel lehet használni őket bizonyos célokhoz, a megfelelő módszerek ismeretében.
Az imának olyan vallásos elképzelésekben van helye, ahol a szellemi erők saját akarattal rendelkező szellemlények, akik nem irányíthatóak, nem megvesztegethetőek, és semmilyen más módon nem befolyásolhatóak, hiszen minden a saját akaratuktól függ.
Most már csak azt kell eldöntened, hogy a te Gyula istened melyik kategóriába tartozik. Természetesen létezik átmenet is a két kategória között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!