Milyen hatással lehet a mi kapcsolatunkra a volt feleség vallási eltökéltsége?
Szia:
Szerintem ez töletek függ, hogy megengeditek-e, hogy hatàssal legyen. Azonfelül èn nem neveznèm vallàsi eltökèltsègnek az ilyen magatartàst. De az is lehet, hogy ôszintèn szeretnè rendbehozni a sajàt lelkièletèt. Attòl, hogy Ô gyòni akar nem tesz nektek keresztbe. Az tèny ès valò, hogy Isten elôtt fèrjènek az elsô fèrje szàmìt, mivel veele kötetett hàzassàgot Isten szine elôtt. De ha benneteket ez zavar kèrhetitek az egyhàzi esküvô èrvènytelenìtèsèt.
Gyónni így se mehet majd, mert polgárilag ugyanúgy elvált, de azt az Egyház nem ismeri el. Akkor mehet majd gyónni, ha az egyházi bíróság kimondta az első házasság semmisségét.
Tehát a nő vagy nincs tisztába az egyházjoggal, vagy csak szimplán hülyíteni akar.
Második válaszoló, szerintem te nem vagy tisztában az egyházjoggal. Az egyháznak nem kell elismernie a polgári válást, mert eleve a polgári házasságot se ismeri el, tehát nincs mit felbontani. Ez a dolgo így néz ki konkrét példával:
Mari hozzámegy Janihoz, egyházi esküvővel. Az egyház szemében házasok.
Mari elválik Janitól. Az egyház ezt nem ismeri el, mert ott nincs válás.
Mari hozzámegy Gézához. Egyházi esküvőjük nem volt, mert Mari egyházi értelemben házas, így nem köthet újabb házasságot. Egyházi szempontból ő Jani felesége, aki házasságtörő kapcsolatban él Gézával.
Mari elválik Gézától. Egyházi szempontból ez tökmindegy, mivel egyházilag ő még mindig Jani felesége, tehát nem tud elválni Gézától, mert nem is voltak házasok.
Mari egyedülálló. Egyházi szempontból ő továbbra is Jani felesége, az, hogy nem élnek együtt és nincs köztük kapcsolat, teljesen mindegy. Meg kell gyónnia, hogy "megcsalta" Gézával, innentől ő nyugodtan áldozhat, egyházi szempontból tiszta a lelkiismerete, mert nem él házasságtörésben.
Katolikus házasságot nem lehet válással felbontani, érvényteleníteni lehet egyházi bíróság előtt, de akkor nem felbomlik a házasság, hanem olyan, mintha az elejétől nem is lett volna. A példabeli Mari akkor házasodhat újra, ha ezt a procedúrát végigjárták, vagy ha Jani már nem él.
3.! Ez nem tudom, hogy honnan veszed, de kicsit nézz utána jobban!
Csak abban az esetben gyónhatna maximum, ha újra házasságban élne az első házastársával, de mivel nem élnek együtt, ezért az a házasság gyakorlatban olyan, mintha nem is létezne. Az Egyház szemében valóban az az érvényes, de ettől még nem gyónhat, hiszen a házasság nem csak egy jogi procedúra, aztán kész, hanem egy nagyon is "gyakorlati" dolog. Ott elég sok mindent megígért, amik jelen esetben, a helyzetből adódóan nincsenek betartva.
Amint írtam, megint más ha kimondják hogy az előző házasság létre sem jött! Ez egyházjogilag nem válás, mert nem áll senki hatalmában felbontani azt, amit Isten egybekötött, tehát kimondják, hogy a feltételek nem voltak adottak már akkor.
"itt fel merül bennem,hogy a gyermekével,hogy ,számol el, mert ugye nem a páromtól van? Vagy ez nem számít ?"
Én is katolikus vagyok de azt hiszem ebben az esetben Isten nem az egyházi szabályokat nézi, hanem azt hogy annak a gyereknek nem lesz apja! :( Az hogy ki gyónhat-áldozhat valóban fontos de akitől gyereke született attól semmiképp nem lett volna szabad elválnia (vagy csak nagyon-nagyon komoly ok miatt) a gyerekre való tekintettel.
A válás a biblia Isten szava szerint, csak akkor lehetséges újra házasodás céljából, ha a másik fél házasság törést követet el.
Ha nem tette és csak azért váltak el mert megromlott a kapcsolatuk és nem is dolgoztak azon, hogy a biblia szerint helyre álljon a kapcsolat, akkor nem is szabadott volna elválnia.
Ám ennek ellenére férjhez ment és nem a paráznaság miatt megint elvált. Hát ilyen nincs és most vissza az első férjhez.
Krisztus szavait nem tanították meg neki, vagy nem értette meg, és össze vissza hágja át a bibliában leírt alap elveket.
A 3-as válaszolónak tökéletesen és mindenben igaza van, és gratulálok neki a neves példához (ha megengeded, majd én is használom).
A válás (egyházi szóhasználattal különválás) még nem kizáró ok a szentségek vételénél. De a házasságtörő kapcsolat igen. Ha ez megszűnt, a jogi akadály megszűnik. Reméljük, hogy tényleg az motiválta, hogy rájött, Isten szemében ő bűnt követ el ezzel az együttéléssel. Ez esetben megtért, és csak örülni lehet neki. A megfogalmazás azonban rossz, hogy "ismét az első férje lesz a párja", de valószínűleg nem azt értette alatta, hogy most ki akarja túrni a kérdezőt.
Utolsó: a Bibliában (így, nagybetűvel, mert könyvcím) nincs ilyen, hogy "válás újraházasodás céljából". Ez nonszensz. A kitételt csak Máté evangéliuma tartalmazza, mert az ő közösségében erkölcsi kötelességnek tartották, hogy a bűnbe esett házastársat elbocsássák. De ez nem jelenti azt, hogy a házasság megsemmisült (mert akkor az elbocsátottnak se adna okot a házasságtörésre), csupán az ágytól-asztaltól való elválást.
A válás a biblia Isten szava szerint, csak akkor lehetséges újra házasodás céljából, ha a másik fél házasság törést követet el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!