Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Féld az Istent, de ne fél...

Féld az Istent, de ne fél életet élj?

Figyelt kérdés

Úgy tartom, hogy a magyar a teremtés nyelve. Mióta megnéztem Pap Gábor művészettörténész több előadását, ebben már szinte biztos is vagyok. Mikor tehát azt hallom, hogy "félelem", az némileg összecseng az élet teljességéhez szükséges "fele-ség" szóval is számomra. Félként élni nem lehet.

Mit jelent tehát, hogy féld az Istent?

Ő saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert, aki ha egészként működik, nincs szüksége fél-elemre. Vagy éppen attól lesz egész, hogy Isten a másik fel-ét adja, mint ahogyan egy fel-eség?

Csak Vele teljesedhet ki az élet? Így a "félelem" kifejezés a bibliában nem azt jelenti, hogy meghunyászkodni, fenyegetve lenni, hanem azt, hogy Istennel kiegészítve a lelkünket tudunk teljes emberként működni?

2011. nov. 29. 08:39
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
54%
Hee???
2011. nov. 29. 09:07
 2/21 anonim ***** válasza:
20%
Azt magyarázol bele a Bibliába, ami neked tetszik. Így lett megírva... Have fun!
2011. nov. 29. 09:12
 3/21 anonim ***** válasza:
76%
"Féld az Istent" = Higyj Istenben. Nem félni kell tőle.
2011. nov. 29. 09:16
 4/21 anonim ***** válasza:
93%
Én se kedvelem az Istenfélő szót.
2011. nov. 29. 09:30
 5/21 A kérdező kommentje:

Eddig 2-2 az állás.

A következő válaszoló kérem írja oda, hogy látott-e már bibliát közelről, esetleg a beírt válasza mennyire "autentikus".

Köszönöm, mert igazán zavar az "istenfélő" kifejezés. Én nem azért nem követek el bűnt, mert félek a büntetéstől, hanem azért, mert nem érzek rá késztetést. Ez a "félelem" tehát biztos, hogy nem szó szerint értendő.

2011. nov. 29. 09:44
 6/21 anonim ***** válasza:
95%

Szia!

Természetesen a "szeretetben nincsen félelem", ahogyan a

Bibliában is olvassuk. Amit leírtál az csak játék a szavakkal. A Szentírás ugyanis héber, arám és görög nyelveken íratott meg. Az "istenfélelem" kifejezés az eredeti görög

szöveg szerint ritkábban "eulabeia" és sűrűbben "eusebeia"

szóval jelölt kifejezés, amely jelent még kegyességet is.

Az istenfélelem azt a belső lelki magatartást jelöli, mikor az ember

abszolút komolyan veszi az Isten szavát, és teljesen azonosulni

tud annak erkölcsi ítéletével. Szereti azt, amit Isten igazságnak

jelent ki, és gyűlöli annak ellentétét a hamisságot. Az istenfélő

ember féltőn vigyáz arra, hogy Isten minden rendelését teljes

szívből és teljes igyekezettel betöltse, a törvényszegés útját pedig

elkerülje.

Az istenfélelem tehát nem istentől való rettegést jelent. Amikor

valami fenségesen tökéletest látunk a természetben, vagy egy

nagyszerű művészi alkotást szemlélünk, félelemmel párosult

hódolatot, tiszteletet érzünk. Isten végéremehetetlen bölcsessége,

tökéletes igazságossága, és szeretete, valamint mindenható

hatalma szintén félelemmel vegyes csodálatot, és mélységes

tiszteletet kelt bennünk, ha igazán megismerjük őt.

Istent félni a gyakorlatban annyi, mint az ő parancsolatait

megtartani, azaz igazságot cselekedni, gyűlölni és kerülni a bűnt.

Isten nem szavakban való dicsőítést vár tőlünk, hanem életünkkel

és szolgálatunkkal való dicsőítést. A valódi istenfélelem és

dicsőítés kinyilatkoztatni az ő jellemét a mi jellemünkben, és

ezáltal imsertté tenni Őt mások számára is.

Üdv. Péter

2011. nov. 29. 09:50
 7/21 eric_one ***** válasza:
89%
Péter hozzászólásával teljesen egyetértek, istenfélelem annyit tesz hogy hűséges lenni Istenhez. Nem csak rettegő bénító félelem létezik, hanem létezik olyan félelem is ami összeszedetté teszi az embert. A magyar nem a teremtés nyelve véleményem szerint, a héber vagy görög sokkal kifejezőbb, néha egy szót csak több szavakkal körbeírva lehet visszaadni mert nincs helyes, magyar egyszavas megfelelője.
2011. nov. 29. 10:07
 8/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm az utóbbi kettő bejegyzést, válasz volt a kérdésemre!
2011. nov. 29. 10:09
 9/21 anonim ***** válasza:
89%

1Mózes 11:1 szerint Noé után még egy ideig az egész földnek egy nyelve volt. Aztán különváltak az emberek és különböző nyelveken beszéltek, és már nem értették meg egymást.

Sajnos már mi, magyarok sem értenénk meg azokat az embereket, akiket ősmagyaroknak nevezünk, annyit változott a nyelv. Nem csak szavak a változtak meg, hanem a jelentésük is más lett, illetve új szavak kerültek a nyelvbe. (A gondolkodásmódról már nem is beszélek.)

Vannak azonos alakú szavak más-más jelentéssel, például: vár, dob, fél, ég, csap.

Az istenfélelem segít abban, hogy ne tegyünk olyat, amit Isten helytelenít, tehát ösztönző ereje van.

2011. nov. 29. 10:42
 10/21 anonim ***** válasza:
27%

Péter hozzászólásában a gyűlöli kifejezés nem tetszett. Szerintem Jézus ilyet nem tanított, hogy amit szeretsz annak az ellenkezőjét gyűlöld. Ha gyűlölet van a szívedben az nagyon könnyen általánosulhat, ebből lesz az, hogy mindenkit lesátánozunk és lebűnösözünk.

Próbáld meg még egyszer leírni, hogy a bölcs ember, hogy áll a hamissághoz.

Volt egy hozzászólás a Mózes előtti időkkel kapcsolatban. Én is úgy gondolom, hogy volt egy globális társadalom, amiből egy nagyon fejlett, tudáson alapuló hitrendszer maradványait menekítette át az emberiség a mai koroknak. Erre lennének bizonyítékok, de a köztudatot nehéz változtatni, ezért valakiknek a hit marad és ezzel általában megelégszenek. Én is a hit szóval tudnám összekötni az istenfélő kifejezést. Ami már említettem nekem sem a kedvenc magyar szavam.

2011. nov. 29. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!