Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Féld az Istent, de ne fél...

Féld az Istent, de ne fél életet élj?

Figyelt kérdés

Úgy tartom, hogy a magyar a teremtés nyelve. Mióta megnéztem Pap Gábor művészettörténész több előadását, ebben már szinte biztos is vagyok. Mikor tehát azt hallom, hogy "félelem", az némileg összecseng az élet teljességéhez szükséges "fele-ség" szóval is számomra. Félként élni nem lehet.

Mit jelent tehát, hogy féld az Istent?

Ő saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert, aki ha egészként működik, nincs szüksége fél-elemre. Vagy éppen attól lesz egész, hogy Isten a másik fel-ét adja, mint ahogyan egy fel-eség?

Csak Vele teljesedhet ki az élet? Így a "félelem" kifejezés a bibliában nem azt jelenti, hogy meghunyászkodni, fenyegetve lenni, hanem azt, hogy Istennel kiegészítve a lelkünket tudunk teljes emberként működni?

2011. nov. 29. 08:39
1 2 3
 21/21 A kérdező kommentje:

Eric_one, köszönöm ismét!

Ezt írod / idézed:

"mert már a kezdetben elveszítette Isten jelenlétének végéremehetetlen gazdagságát"

Elveszített valamit az Emberiség? Ez ismét csak a Teremtő által tervezett esemény lehet, más különben megint nem beszélünk tévedhetetlenségről.

Ezt is írod:

"Krisztus képére (celem) és hasonlatosságára (d’mút) lett teremtve, hogy Isten dicsőségének visszatükrözője legyen a látható, anyagi világban."

Isten dicsőségére válik egy lény, ami közvetlenül megteremtése után kiűzetett a paradicsomból, és minden ártatlan újszülött is bűnösnek számít emiatt?

Vagy nem lehet ennyire direkt módon értelmezni, és az a dicsőség az emberben, hogy küzd? (Már amelyik...)

És vannak olyan kifejezések, amik tényleg nem a tervezettséget vagy mindent tudást mutatják:

"Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön"

Megbáná????????

A Biblia ezen részén nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek....... És folytattam az Újszövetségnél....

A bosszúállás - megbocsátás valahogy nekem soha nem volt tiszta. Mi dönti el, hogy melyiket kell alkalmazni?

Az utóbbi hozzászóló kérdését én is aktuálisnak érzem, ahogyan fent rámutattam: "Megbáná?"

Köszönöm a válaszokat!

Péter, köszönöm!

A "saját képére is hasonlatosságára" kezd tisztulni.

2011. dec. 1. 08:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!