Tudnak reinkarnálódni, hogy segítsék szellemi erejükkel az embereket a megvilágosodás felé vezető úton. Amúgy Bódhiszattvának hívják őket ebben az esetben.
2012. nov. 21. 18:57
2/6 feketepeter válasza:
Vannak a buddhizmusban érdekes dolgok. Nekem ilyen volt például az a tanítás, amely szerint vannak, akik sosem fognak megvilágosodni. Én ezt a mai napig nem fogadtam el, ennek ellenére mégis lehetek Buddha követője.
Neked is fel kell tenned magadnak azt a kérdést, hogy a feltett kérdésedre adott válasz mennyiben segíti vagy gátolja a te saját, személyes megvilágosodásodat, vagy minden más lény megvilágosodását.
Talán egy olyan buddhista irányzatot tanulmányozol, amely bizonyos köztünk élő személyeket korábbi bódhiszattvák vagy buddhák reinkarnációjaként tekint. Jellegzetesen ilyen a tibeti. Ha ellentmondásokat fedezel fel a "népi", tömegek által gyakorolt buddhizmus és a Tan (vagyis szűk értelemben Buddha tanítása, tágabb értelemben az ehhez hű kommentárok) között, akkor az nem véletlen.
2012. nov. 22. 08:55
3/6 A kérdező kommentje:
Úgy tudtam, hogy a Boddhiszattvak olyanok akik majd később válnak buddhákká , tehát még nem azok.
2012. nov. 23. 02:36
4/6 anonim válasza:
Igen, a Boddhiszatva olyan személy aki elérte azt a fokot, lényegében az utolsó emberi megszületését, amikor (amelyben) Buddhává válhat és nem kell többé újjászületnie. Azonban vannak olyanok, akik az emberek iránti mély részvéttől áthatva, nem a Buddhaságot választják, hanem Boddhiszatvaként újra és újra újjászületnek. Ilyen pl. Avalokitésvara (tibetieül Csenrézig, akinek a Dalai Láma a mindenkori reinkarnációja. Ennek az áldozatnak az az értelme, hogy a Boddhiszatva meggyőződése, hogy minden ember magában hordja a Buddha-természetet, azaz a megvilágosodás lehetőségét.(Én nem olvastam/hallottam olyat, hogy vannak erre képtelen emberek is, legalábbis "hosszú távon", azaz életek során keresztül.)
2012. nov. 24. 06:24
5/6 feketepeter válasza:
A bódhiszattvák olyan emberek, akik megvilágosodásukat elhalasztják, késleltetik addig, amíg minden érző lényt meg nem szabadul. A mahájána irányzatokban az arhatok helyébe a bódhiszattvák léptek, mint eszménykép, mivel az egyéni megvilágosodás keresése helyett a másokért végzett tevékenységre helyeződött a hangsúly.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!