Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt buddhisták? Ha...

Vannak itt buddhisták? Ha igen, ti honnan szerzitek meg a szent iratokat, hogyan tanulmányozzátok?

Figyelt kérdés

Szeretném végigolvasni a Tripitakát, de semmi használható forrást nem találtam. Könyvesboltokban nincs, neten sem tudom letölteni, mindenféle buddhista mese meg egyéb könyvek vannak, csak pont a lényeg nincs. Ez szerintem szégyen, ahhoz képest, hogy egy világvallásról beszélünk. Még angol változatban sem találtam semmit.

Biztos én voltam ügyetlen, kérlek, segítsetek, ha nektek vannak forrásaitok.

2012. okt. 26. 10:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Szia, nem vagyok buddhista csak érdeklődő. "Páli könyvek" néven könnyebben rátalálsz, én mintha már láttam volna valahol. Most csak ezeket találtam [link]

[link]

Az egyik maga a szutta-pitaka, amit a legfontosabbnak neveznek. Amúgy arról biztosan hallottál hogy a buddhizmus nem úgy világvallás mint a többi, sokan nem is tartják vallásnak se, ezért nem csoda ha nincsenek úgy összerendezve ezek az írások.

2012. okt. 26. 10:59
 2/17 A kérdező kommentje:

Ezek csak töredékek, bizonyos részei, de nem az egész gyűjtemény.

Tudom hogy sokan nem tartják vallásnak, de ettől még rengeteg ember követi.

2012. okt. 26. 15:07
 3/17 anonim ***** válasza:

Szia! Van, ami csak angolul van még.. Itt sok mindent megtalálsz, merre indulj: Tan Kapuja Buddhista Főiskola

[link]

A buddhizmus: világvallás! Jó könyv, érdemes H Von Glasenapp Öt világvallás-t elolvasni.

A szerző szemlélete buddhista:))

[link]

A buddhista filozófia és létszemlélet sokakat megértett . Sokan nem mint vallással foglalkoznak vele és élik meg, hanem létszemléletüket alakítja.

Zseniális pl.a középutas Nágárdzsuna

[link]

Jó tanulmányozást!

2012. okt. 26. 21:03
 4/17 feketepeter ***** válasza:

Szia! Magyarra csak egy kis része van lefordítva. Én nem mondanám, hogy szégyen, szerintem ahhoz képest, hogy milyen kevés buddhista van az országban, örülhetünk, hogy ennyi megvan.

Megjegyzem, a tanítás lényegéhez nem szükséges végigolvasni az egészet. Vannak remek összefoglalók, weboldalak, kommentárok, más könyvek, stb.

2012. okt. 27. 07:53
 5/17 feketepeter ***** válasza:
Egyébként Glasenappot nem javaslom a buddhizmussal kapcsolatban.
2012. okt. 27. 07:55
 6/17 anonim ***** válasza:

A legtöbb magyar fordítást itt találod: [link] Ebben a gyűjteményben benne van a Vekerdi-féle Buddha beszédei ( [link] a Fórizs-féle Dhammapada ( [link] és reményeink szerint hamarosan fent lesz az Ermesz-féle Fejezetek a Páli Kánonból ( [link]

Ha a Páli Kánon legfontosabb szövegeit szeretnéd olvasni, ajánlom John T. Bullit Hogyan olvassam a szuttákat? c. írását. Magyarul itt: [link] , angolul itt: [link]

2012. okt. 27. 08:25
 7/17 anonim ***** válasza:

Csak hogy lásd, mennyi szövegről van szó, ez a Páli Kánon thai díszkiadása: [link]

Még a buddhista országokban sem szokás az egészet olvasni és/vagy tanítani, hanem vannak fontos, kiemelkedő szutták, azokat. Ha olvasol angolul, a legjobb ilyen válogatás Bhikkhu Bodhi In the Buddha's Words: An Anthology of Discourses from the Pali Canon c. könyve.

2012. okt. 27. 08:43
 8/17 A kérdező kommentje:

Feketepéter:

Igen, ebből az oldalból indultam ki, de végül semmi hasznosat nem találtam, valószínűleg majd összerakom magamnak.

Nem azt tartom szégyennek, hogy magyarul nincs, hanem hogy angolul sincs.

Meg aztán nekem pont az ilyen összefoglalókból van elegem, tupíroznak, elvesznek-hozzáraknak, átalakítanak, ilyenekből van 100... de a VALÓDI forrást meg nagyon nehéz összekaparni.

Igen, a buddhaujja a legjobb amit eddig találtam, régebben volt egy normálisabb változat, aztán átalakult az oldal. De akkor valószínűleg az is csak töredék volt.

Az meg szintén nem igazán érdekel most, hogy hogyan olvassam, ha nincs mit olvasnom. Angol változatok is jöhetnének, találtam valamit angolul: [link]

Ez tulajdonképp mi akar lenni, és mennyire jó? Valami összefoglalónak tűnik, de nem értem, hol lenne ebben az eredeti szöveg, vagy mit fordított az illető.

Persze ez sok anyag, de anélkül hogy valaki elolvassa, hogyan tudná megítélni a buddhizmust? Hiszen aki összefoglalókat ír róla meg idézget, az bármit leírhat. Mint ahogyan manapság is léteznek a buddhizmusnak különböző ágai, amik sokszor ellentmondanak Buddha tanításainak. Igaz engem legfőképp az érdekel, amit Buddha maga tanított (persze nem ő írta le). Főképp azért akarok igazi, viszonylag hitelesebb, Buddhához minél közelebbi forrásokat olvasni, mert az hamisítatlan.

Köszönöm a tippeket, majd gondolkodok, hogy legyen.

2012. okt. 28. 19:32
 9/17 anonim ***** válasza:
Amit linkeltél gyűjtemény, az hiányos (45 könyvből 4 db) és hibás (pl. az első oldalakon lévő tartalomjegyzékben minden címnek hiányzik az első betűje). Angolul ez a legjobban használható és legszínvonalasabb Páli Kánon oldal: [link]
2012. okt. 28. 20:50
 10/17 A kérdező kommentje:

Ahogy látom, az utóbbi angol oldal is hiányos, de lehet egyelőre az első 4 nikaja is elég lesz, akkor mindegy, ha a buddhaujjáról olvasom.

Valószínűleg az lesz a legjobb megoldás, ha a szúttákat külön wordbe összegyűjtöm és kinyomtatom. Ekkora szöveget monitoron olvasni nem jó.

Köszönöm a segítséget.

2012. okt. 29. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!