Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kik a Baptisták, vagy mi a...

Kik a Baptisták, vagy mi a Baptizmus? Köszönöm.

Figyelt kérdés

2012. okt. 25. 11:44
 1/9 anonim ***** válasza:

A baptisták először visszautasították az anabaptista gúnynevet (jelentése: ’újrakeresztelő’), de aztán egyfajta kompromisszumként fokozatosan elfogadták a baptista nevet.

Csak I. Erzsébet hosszú uralkodása alatt (1558—1603) vált az anglikán egyház hitnézeteit tekintve protestánssá, felépítésében azonban jórészt katolikus maradt. Elszakadt a pápától, megszüntette a cölibátust, a gyónást és egyéb katolikus szokásokat, megtartotta viszont a püspöki felépítést az érsekekkel és püspökökkel, valamint a szerzetes- és az apácarendeket. Ez a konzervativizmus számottevő elégedetlenséget váltott ki, és megjelentek a különböző, más nézeteket valló csoportok. A puritánok átfogóbb reformot követeltek, amely megtisztítja az egyházat valamennyi katolikus elemtől; a szeparatisták és az independensek ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyes közösségeket helyi vének (presbiterek) vezessék. A más nézetet vallók közül sokan menekültek Hollandiába vagy Észak-Amerikába, ahol felépítették a kongregacionalista és a baptista egyházat. Angliában George Fox (1624—1691) vezetése alatt megalakult a Barátok Társasága (kvékerek), John Wesley (1703—1791) vezetésével pedig megjelentek a metodisták. (Lásd a táblázatot lent.)

BAPTISTA EGYHÁZAK: 369 felekezet (1970), a XVI. századi anabaptistáktól származnak, akik hangsúlyozták az alámerítéssel végrehajtott felnőtt keresztséget. A The Encyclopedia of Religion azt írja, hogy a baptisták „nem tudták megtartani a szervezeti vagy a teológiai egységet”, és kiegészítésképpen hozzáteszi: „az Egyesült Államokban a baptista család igen nagy . . . azonban, amint más népes családokban is előfordul, némely családtag nem beszél a másikkal”.

2012. okt. 25. 12:15
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a bő magyarázatot és a fáradságot. Tehát akkor nem összekeverendő pl. az Adventista, J.T,vagy stb gyülekezetekkel?
2012. okt. 25. 12:37
 3/9 anonim ***** válasza:

A baptista szó alámerítést jelent. A Bibliában sokszor előfordul ez a szó, a legtöbb magyar nyelvű fordítás "keresztel"-éssel fordítja pl.: (fonetikusan) Johannész ho Baptisztész-t Keresztelő Jánosnak fordítják.

Mivel a baptisták bemerítik nem leöntik a keresztelkedni vágyót, ezért nevezik őket így. Jézust is bemerítette Keresztelő (Bemerítő) János.

A baptisták a bibliai gyakorlattal megegyezően nem keresztelnek (merítenek be) csecsemőket, hanem csak hitüket megvalló (hívő) embereket.

2012. okt. 25. 12:52
 4/9 anonim ***** válasza:

A Baptisták külön felekezet, nem Adventisták és a J.T.-hoz sincs közük!

Egy baptista gyülekezet honlapja: www.kbgy.hu

Itt többet is olvashatsz a baptistákról, hallgathatsz istentiszteletet és énekeket is.

Remélem tudtam segíteni!

2012. okt. 25. 12:59
 5/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm,aranyosak vagytok,viszont lenne itt még valami. Hallottam valamit,csak azt nem tudom,hogy melyik valláshoz köthető. Senkit nem szeretnék megsérteni,de megkérdem. Hallottatok a tapogató estékről? Igaz ez,vagy csak egy "lejárató kampány"? Ha igaz akkor miért csinálják? Nem tudom milyen felekezetről van szó,csak tippelni tudnék...de azt nem akarom. Köszi
2012. okt. 25. 14:00
 6/9 anonim ***** válasza:

[link]

Ja es a Jehova Tanuihoz tenyleg semmi kozzuk nincsen.

2012. okt. 25. 22:30
 7/9 anonim ***** válasza:

Ezt a tanúkról kezdték el híresztelni az 1950-es években, minek utána tilos volt a vallás gyakorlat.

ezért a testvérek biblia tanulmányozásra jöttek titokban össze magán lakásokban, mert ha elfogták őket börtön várt rájuk.

A biblia tanulmányozás, mint most akkor is úgy zajlott, hogy kérdés feleletes volt a program aki szeretett volna a kérdésre válaszolni, az mint az iskolában feltette a kezét.

Mivel az ablakon kívül állók kezeket láttak emelkedni kitalálták, hogy a testvérek fogdossák egymást, stb.

Nos innen terjedt el a "jónak" nem mondható rágalom hadjárat.

Bár egy időben ezt abba hagyták, de úgy látszik valaki újra felhozta ezt a történést.

Pedig aki nálunk ilyet tesz az csúnyán szólva "repül" a gyülekezetből.

De érthető az ellenszenv, Jézusról is sok rosszat mondtak.

Részegesnek nevezték, meg bűnösök barátjának.

2012. okt. 25. 22:34
 8/9 anonim ***** válasza:
A 7-es valaszola valaszahoz szeretnem fuzni, hogy Erdelyben hallani olyan szektarol, akik ezt teszik, s ok nem Jehova Tanui, sot a Bibliarol is igen keveset beszelnek, de azt is csak kivulrol...
2012. okt. 27. 07:45
 9/9 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló nem tudom, honnan vette az infókat. Én baptista vagyok, de életemben nem hallottam még ilyeneket.

Ha érdekel, szívesen válaszolok bármilyen konkrét kérdésre is, de általánosságban itt találsz bővebb leírást, a Baptista Egyház hivatalos honlapján:

[link]

Megjegyzésként: olyan, hogy Baptista Egyház, nincs. Ez csak a köznyelvi megnevezés, mert igazából gyülekezetek Szövetsége van, ami azt jelenti, hogy minden gyülekezet egy kicsit más és más, de az alap hitelveikben megegyeznek. Ez azt jelenti, hogy az orgonától a gospel és a dobos-villanygitáros éneklésig mindent megtalálhatsz nálunk, mint forma. De a tanításban és a tartalomban 90%-ban azonosak.

A JT-hoz semmi közünk, az adventisták meg nem egyetlen irányzat, hanem többféle, így nehéz összehasonlítani.

2012. okt. 27. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!