Meddig tartották latin nyelven a róm. Katolikus szentmiséket?
> Már ne haragudj, azért értelmezek mindent feketén és fehéren, mert a katolikus vallás bizony fekete és fehér! Amikor Jézus azt mondja, hogy senki sem szolgálhat két urat, az a fekete-fehér világnézet csúcsa. Ezek után katolikusként nem szégyellem, ha ezt a fekete-fehér nézőpontot követem :-)
Nem kell szégyellni. Abban hiszel ami neked tetszik. A tapasztalat azt mutatja, hogy a világ nem fekete-fehér. Ha neked nem tűnt föl, hogy a világban a legtöbb dolog nem abszolút, és hogy az abszolutizáló gondolkodás ellentmondásokhoz vezet, akkor ezekkel az ellentmondásokkal kell együtt élned. Ha feltűnt, akkor van egy racionális alapod a fekete-fehér értelmezések megkérdőjelezéséhez. De ha ennek ellenére úgy ítéled meg hogy neked ez kell, akkor ebbe senki nem szólhat bele. A világért sem szeretném megmondani hogy neked miben kellene hinned.
Nem azért hordtam össze ennyi hülyeséget, mert szeretnélek megtéríteni. Bocs ha fárasztó voltam.
Béke veled! :-)
Feleségem (református) egy latin mise után mondta nekem, hogy most érzi először a vasárnapot ünnepnek. Azóta is keresi (többnyire hiába) az ilyen miséket.
Egyébbként ahogy az ember megtanulja és megszokja, úgy marad meg benne. Nekem még mindig: Mária "malasztal teljes"; Miatyánk "ki vagy a mennyekben"; Jézus Krisztus "szál alá poklokra", "onnan lészen eljövendő"; hiába változtattak a szövegen, mert hogy régies, nem mai nyelven van. Nekem a régies nyelvezet éppen azt sugalja, hogy már dédapáim is így imádkozták, hogy ez nem egy új kitaláció. Igaz valamikor ez is új volt, de az évszázadok patinája hitelesebbé teszi. Valamit sugal, azt hogy ez nem egy mai tucat szöveg amivel tele van a média, hanem valami ősi, magasztos és erre őszintébben oda kell figyelni és lemélyültebben kell ezzel foglalkozni mint a mai felületes dolgokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!