Katolikus Egyház vagy Jehova tanúi? Melyik szimpatikusabb, és miért?
Nekem a Katolikus Egyház tanítása sokkal szimpatikusabb.
Nem erőszakos, tolakodó. Én a kommunista időszakban voltam fiatal és bizony amikor ebben az időszakban úgymond tiltották vagy akadályozták a szabad vallásgyakorlást; soha nem tapasztaltam olyat, hogy valaki meg akart volna téríteni, ráakart volna venni a református vagy katolikus vallás gyakorlásra. Inkább hittanórán azt sugallta, hogy Isten háza bármikor, bárki számára nyitva áll. Ha úgy adódik, hogy meginog a hited, akkor sem vetnek ki köreikből. Bármikor visszatérhetsz és nem fogják felhánytorgatni a múltat.
Nem utolsó sorban pedig egyedül a Római Katolikus Egyház az aki kiemeli, bemutatja Jézus Édesanyjának Szűz Máriának szerepét az egyházban. A rózsafüzér imádságok pedig teljessé teszik az elmélyülést.
Egyik sem szimpatikus. Hosszú lenne kifejteni, miért. A keresztény hit központi személye Jézus Krisztus lenne. A Jehova tanúi őt már isteni személynek sem tekintik, és a Szentlelket (Szentszellemet) is megfosztják isteni mivoltától. A katolicizmus ugyanezt teszi, csak burkoltan: Jézus-szobrokat (és egyéb szobrokat) állítanak, ezzel fedik el a bibliában szereplő Jézus valódi személyét. A katolikus mise elején sem Jézushoz, hanem Máriához imádkoznak, valamint szentekhez, egyéb közbenjárókhoz fordulnak Jézus helyett az imádságaikban. A Szentlelket is csak betanult imákban nevezik meg, valódi, bibliai szerepét nem engedik kibontakozni, és azt mondják, csak az Egyházon belül van jelen. Mindkét felekezet azt állítja magáról, hogy ő maga a legjobb, és az üdvösség a maga teljességében, vagy egyáltalán maga az üdvösség csak náluk nyerhető el.
A karizmatikus katolicizmus kicsit más téma, most nem erről beszéltem.
Dióhéjban ennyi.
Nem szeretek erről írni, mert ítélkezés jön le belőle. Most nyilván a katolikusok és a Jehova tanúi is felkapják a vizet azon, amiket írtam, és elmondják, hogy miben miért nincs igazam. Tudom egyébként, hogy nem kötelező a katolikusoknál a szobrok használata imádkozáskor, mégis ott vannak minden templomban.
14.: "Nem utolsó sorban pedig egyedül a Római Katolikus Egyház az aki kiemeli, bemutatja Jézus Édesanyjának Szűz Máriának szerepét az egyházban. A rózsafüzér imádságok pedig teljessé teszik az elmélyülést."
Csak erről a Bibliában egyáltalán nincs is szó. Az a baj, a legtöbb, magát kereszténynek mondó egyház mindenfélét bemutat, még Jézus "édesanyját" is, csak magát Jézust nem, pedig Ő a megváltó, és csak azon áll vagy bukik minden, hogy benne hisz-e az ember vagy nem. Hiába nagyon szép valami más, nem üdvözít, és ez benne van világosan a Bibliában is. Ezt a Katolikus Egyház a hagyományaival írja felül, a Jehova tanúi meg a saját bibliafordításukkal torzítják el Jézus isteni személyét és fontosságát.
Remélem, nem bántottam senkit. Ez a véleményem, ezzel a kérdésre válaszoltam.
A tények a tanitások alapján és a történelem alapján JT-i.
A tények mindig önmagukért beszélnek és összefüggnek a tanitással és a történelemmel.A tanitásnak biztos alapunak kell lennie...A történelem meg a mult tükre a jövőre.
"A katolicizmus ugyanezt teszi, csak burkoltan: Jézus-szobrokat (és egyéb szobrokat) állítanak, ezzel fedik el a bibliában szereplő Jézus valódi személyét. A katolikus mise elején sem Jézushoz, hanem Máriához imádkoznak, valamint szentekhez, egyéb közbenjárókhoz fordulnak Jézus helyett az imádságaikban."
A Katolikus Egyház nem fedi le Jézus valódi személyét. A szobrok pedig a történelmi szituációk megörökítése, illetve ennek bemutatása miatt vannak.
"A Szentlelket is csak betanult imákban nevezik meg, valódi, bibliai szerepét nem engedik kibontakozni, és azt mondják, csak az Egyházon belül van jelen."
Mivel fontos hogy mindenki olvassa a Bibliát, így mindennek kibontakozhat a bibliai szerepe. Persze a Bibliát az Egyház tudja a leginkább értelmezni, hiszen annak keretében jött létre.
A Szentlélek pedig nem csak az Egyházban van jelen, hanem a Szentlélek vezeti az Egyházat.
"Mindkét felekezet azt állítja magáról, hogy ő maga a legjobb,"
Az ember azért hiszik abban amiben mert úgy gondolja hogy az felel meg leginkább a valóságnak.
"és az üdvösség a maga teljességében, vagy egyáltalán maga az üdvösség csak náluk nyerhető el."
A Katolikus Egyház elismeri hogy a Szentlélek bárkit elvezethet az örök üdvösségre Jézus által.
"14.: "Nem utolsó sorban pedig egyedül a Római Katolikus Egyház az aki kiemeli, bemutatja Jézus Édesanyjának Szűz Máriának szerepét az egyházban. A rózsafüzér imádságok pedig teljessé teszik az elmélyülést."
Csak erről a Bibliában egyáltalán nincs is szó. Az a baj, a legtöbb, magát kereszténynek mondó egyház mindenfélét bemutat, még Jézus "édesanyját" is, csak magát Jézust nem, pedig Ő a megváltó, és csak azon áll vagy bukik minden, hogy benne hisz-e az ember vagy nem. Hiába nagyon szép valami más, nem üdvözít, és ez benne van világosan a Bibliában is. Ezt a Katolikus Egyház a hagyományaival írja felül"
Ezt a katolikusok is tudják, pusztán fontosnak tartják a szenteket is akik példát mutatnak számunkra. De természetesen Jézus a legfontosabb, ő legfőbb példa, az ő szerepét semminek sem szabad eltakarnia.
Annak ellenére hogy nem egészen egyezik a véleményünk nagyon tisztelem hogy megpróbáltad objektíven összegyűjteni ellenérveidet a két felekezettel kapcsolatban. Látszik, hogy te nem vaktában dobálózol a szavakkal és csak írod a valótlanságokat.
webnyelv:
A katolkius egyház tanitásiról nem irok most és a történelméről sem sokat...vér,gyülőlet,hagyományok..ebben ha jól értettem egyet értünk.
JT-i tanitásai valamint történelme..Nézzük a nevüket:
..jellemző név, mely arra utal, hogy Jehováról/Istenről tanúskodnak, Istenségéről és szándékairól.
Az „Isten”, az „Úr” és a „Teremtő” olyan címek, mint az „elnök”, a „király” és a „tábornok”, amelyeket számos különböző személyiségre lehet alkalmazni. De a „Jehova” személyes név, és egyedül a Mindenható Istenre, a világmindenség Teremtőjére vonatkozik.
Ezt tanúsítja a Zsoltárok 83:19., amely a Károli fordítás szerint így szól: „Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön.”
A Jehova név (vagy Yahweh, melyet a római katolikus Jerusalem Bible előnyben részesít) ccca 7000-szer fordul elő az eredeti HéberIratokban.
A legtöbb Biblia nem így közli, hanem az „Isten” vagy „Úr” szavakkal helyettesíti. De még ezekben a Bibliákban is megállapítható, hol használják a Jehova nevet az eredeti Héber Iratok, mert azokon a helyeken a helyettesítő szavak nagyméretű és kisméretű nagybetűkkel vannak írva, így: ISTEN, ÚR.
Számos modern fordítás azonban használja a Jehova vagy Jahve név valamelyikét. Ezért az Ésaiás 42:8. az Új Világ fordítás szerint így hangzik: „Én vagyok Jehova. Ez az én nevem.”
Aahonnan Jehova Tanúi a nevüket származtatják: az Ésaiás 43. fejezete. Ott a világi eseményeket egy bírósági tárgyalóteremben lejátszódó drámaként mutatják be: A nemzetek istenei felszólítást kapnak, hogy vezessék elő tanúikat, akik bizonyítani tudják állítólagos igazságos ügyeiket, vagy hallgassák meg a Jehova oldalán álló tanúkat, és ismerjék el az igazságot.
Ott Isten/Jehova kijelenti népének: „Ti vagytok az én tanúim, mondja Jehova, és az én szolgám, akit kiválasztottam; hogy megtudjátok és higgyetek nekem és megértsétek, hogy én vagyok: előttem Isten nem alkottatott, sem utánam nem lesz. Én, igen, én vagyok Jehova; és rajtam kívül nincs szabadító” (Ésaiás 43:10, 11, ez pl. egy American Standard Version forditás).
Jehovának/Istennek voltak tanúi a földön a Krisztus előtti évezredekben is.
Miután a Zsidók 11. fejezete felsorol néhányat a hit emberei közül, a Zsidók 12:1. ezt mondja: „Így tehát, mivel a tanúknak ily nagy fellege vesz körül bennünket, tegyük félre a terheket és a minket könnyen behálózó bűnt, és kitartással fussuk meg az elénk helyezett pályát.”
Jézus ezt mondta Poncius Pilátus előtt: „Azért születtem és jöttem a világba, hogy tanúskodjam az igazság mellett.” Őt „a hű és igaz tanú”-nak hívták (János 18:37; Jelenések 3:14).
.. „Errőt nyertek majd, amikor a szent szellem eljön rátok, és tanúim lesztek mind Jeruzsálemnnben, mind egész Júdeában és Szamáriában, és a föld legtávolabbi részéig” (Cselekőedetek 1:8).
A nevük a Biblián alapszik,nem emberi hagyományokon..és szándékosan kerestem ki más forditáskoat ...,hogy ltszodjon ugyanaz van mindegyikben...igy JT-i általa forditottban is...erre a forditásra is kitérhetek amugy,hogy mit irtak róla..de még arról szeretnék hogy miben hizsnek és mi alapján...aztán jöhet a vláaszod:-)
Jehova Tanúi hiszik, hogy a föld megmarad örökké, és mindazok, élők és halottak egyaránt, akik összhangban vannak Istennek egy megszépült és benépesített földre vonatkozó szándékával, örökké élhetnek rajta.
Ádámtól és Évától minden ember tökéletlenséget örökölt, ezért mindannyian bűnösök (Róma 5:12).
„A bűnért járó fizetség a halál.” „Az élők tudják, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak.” „A lélek, mely vétkezik — ő maga hal meg” (Róma 6:23; Prédikátor 9:5 [9:7, Károli]; Ezékiel 18:4, 20)......hogyan élhetnek újra, hogy részük lehessen a földi áldásokban?
Csakis Krisztus Jézus váltságáldozata révén, mert ő ezt mondta: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hitet gyakorol bennem, még ha meghal is, életre kel.”
„Mindazok, akik az emléksírokban vannak, meghallják a szavát és előjönnek” (János 11:25; 5:28, 29; Máté 20:28).
Na és akkor még a hitnézetekről bővebben:
1. A Biblia: A JTanúkkl abban hisznek, hogy „a teljes Írás Istentől ihletett” (2Timóteusz 3:16).
2. A Teremtő: Az igaz Isten adott magának egy személynevet, mely megkülönbözteti őt a hamis Istenektől. Ez a név a Jehova, erről irtam fentebbb.. Jézus is kiemelte ennek a névnek a fontosságát, amikor ezt mondta a miatyánkban: „szenteltessék meg a te neved” (Máté 6:9, Károli-fordítás [Kár.]). Isten joggal vár el kizárólagos odaadást. A Tanúk ezért nem használnak szentképeket és szobrokat az imádatban (1János 5:21).
3. Jézus Krisztus: Ő a Megmentő, „az Isten Fia”, és „az egész teremtés elsőszülötte” (János 1:34; Kolosszé 1:15; Cselekedetek 5:31).
Jézus nem egy háromszemélyű istenség része, hanem egy különálló teremtmény. „Az Atya nagyobb nálam” – mondta Jézus (János 14:28). Földre jövetele előtt az égben élt, majd áldozati halála és feltámadása után visszatért oda. „Senki sem jut az Atyához, csakis [őáltala]” (János 14:6).
4. Isten Királysága: Ez a Királyság egy valóságos égi kormányzat. A Királya Jézus Krisztus.. A föld felett fogn uralkodni, mely minden gonoszságtól meg lesz tisztítva, és melyet istenfélő emberek milliói fognak lakni (Példabeszédek 2:21, 22).
5. A föld: A Prédikátor 1:4 kijelenti: „a föld örökké megmarad” (Újfordítású revideált Biblia). A gonoszok pusztulása után a föld paradicsommá lesz alakítva, és az igazságos emberek örökké élnek majd rajta (Zsoltárok 37:10, 11, 29).
Így beteljesednek Jézus azon szavai, melyeket a miatyánkban mondott: „legyen meg a te akaratod . . . a földön is” (Máté 6:10, Kár.).
6. A bibliai próféciák: „Isten . . . nem hazudhat” (Titusz 1:2). Ezért mindig valóra válik, amit megjövendöl, így azok a bibliai próféciák is be fognak teljesedni, melyek a jelenlegi világ végéről szólnak (Ézsaiás 55:11; Máté 24:3–14).
Ki fogja túlélni ezt a közelgő pusztulást amiről most sokan beszélnek..persze sok bennük a hoax:-)?1János 2:17 : „aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
7. Világi hatalmak: Jézus ezt mondta: „Fizessétek vissza a császárnak, ami a császáré, az Istennek pedig, ami az Istené” (Márk 12:17).
Ezzel összhlangban Jehova Tanúi engedelmeskednek az országuk törvényeinek, ha azok nincsenek ellentétben Isten törvényeivel.. (Cselekedetek 5:29; Róma 13:1–3).
8. A prédikálómunka: Jézus megjövendölte, hogy mielőtt vége lesz a jelenlegi világnak, ’a királyság jó hírét’ mindenütt hirdetni fogják (Máté 24:14).
Jehova Tanúi megtiszteltetésnek tartják, hogy részt vehetnek ebben az életmentő munkában. Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy elfogadja-e a jó hírt. A Biblia kijelenti: „aki akarja, vegye az élet vizét ingyen” (Jelenések 22:17).
9. Keresztelkedés: Jehova Tanúi csak azokat keresztelik meg, akik a Biblia mélyreható tanulmányozása után úgy döntenek, hogy szeretnék Istent szolgálni az ő Tanúiként (Héberek 12:1). Ezek a személyek vízben való bemerítkezéssel fejezik ki, hogy átadták magukat Istennek (Máté 3:13, 16; 28:19)...Egy csecsmő arra nem képes hogy az orrát megtörölje és magaalácsinál...akkor hogy lenen arra képes hogy eldöntse miben hisz?...
10. Papi és laikus osztály megkülönböztetése: Jézus ezt mondta a követőinek: „ti . . . mind testvérek vagytok” (Máté 23:8). A korai keresztények körében, beleértve a Biblia íróit is, nem volt papi osztály....erre csomó történelmi tény van.. Jehova Tanúi ezt az Írás szerinti mintát ..na asszem ennyi..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!