Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy is van ez, Káinnal és...

Hogy is van ez, Káinnal és Ábellel?

Figyelt kérdés
Lehet hogy az én ismereteim hiányosak a bibliában,de úgy tudom hogy az első emberpár Ádám és Éva volt. Nekik volt két fiúk,Káin és Ábel. Arra lennék kíváncsi hogy hogyan szaporodtak tovább,ha elvileg akkor még csak négyen voltak a földön?
2009. aug. 6. 13:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%
Ádámnak és Évának utána még születtek lányaik és fiaik,így szaporodtak.
2009. aug. 6. 13:27
 2/16 anonim ***** válasza:
86%

A Biblia szerint több, név szerint nem említett gyermeke is volt az első emberpárnak. (I. Mózes 5, 4)

De a teremtéstörténetet nyilván nem kell szó szerint értelmezni, hiszen akkor mindenképp vérfertőzéssel szaporodhatott volna az ember.

2009. aug. 6. 13:28
 3/16 A kérdező kommentje:
Azt nem tudtam hogy voltak még gyermekeik,de akkor hogyan is értelmezzem mindezt? Számomra ez akkor is vérfertőzés,ami nem összegyeztethető a bibliával.
2009. aug. 6. 13:41
 4/16 anonim ***** válasza:
81%
Hárman. Mert Káin megölte Ábelt. És akkor még szó sem volt több gyermekről vagy bármiről.
2009. aug. 6. 13:45
 5/16 A kérdező kommentje:
Igazad van. A biblia miért nem ad erre magyarázatot?
2009. aug. 6. 14:00
 6/16 anonim ***** válasza:
95%

Ádám és Éva gyereke Káin és Ábel.Káin megöli Ábelt.Ekkor Káin elment Isten földjéről,és letelepedett Nód földjén,Édentől keletre.Ott megismeri feleségét (igaz ezt nemtudom,hogy került oda más ember :O) fia születik,Hánók.Neki a fia Irád,ő nemzé Mekhujáelt,ő Methusáelt,ő Lámekhet... ésígytovább ésígytovább.Aztán később jön majd Séth,majd a mindenki által ismert Noé.

Káin és Séth nemzetségének összeházasodása: a bűn eláradása

Lőn pedig,hogy az emberek sokasodni kezdenek a föld felszínén,és leányaik születének..Az óriások valának a földön abban az időben.Ezek ama hatalmasok,kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.És látá az Úr hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön,és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. ( Ez utalna a vérfertőzésre,mert azt is írja,hogy kihasználtál a lányokat...??!)Megbáná ezért az Úr,hogy teremtette az embert a földön,és bánkódik az ő szívében.És monda az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem,a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat...stb. De Noé kegyelmet talála az Úr előtt.

Monda azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem,mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általatok: és ímé elvesztem őket a földdel egybe.

Ezután Noéék megmenekülnek,és Mózes I.könyve 9.10 - A nemzetek eredete.

Ahol pedig csak az van leirva, hogy kinek ki a fia, annak ki a fia, ésígytovább.

Magam sem tudom,hogy rokonok voltak e nekik a nők,mivel egy nő,anya nevét sem említi meg. Ez azért érdekes valóban.

2009. aug. 6. 14:07
 7/16 anonim ***** válasza:
95%
szóval ahol azt mondja Noénak,hogy miért törli el az embert, az erőszakoskodás szerintem nemi erőszakra utalhat,többek között. Mintha hittantanárom mesélt volna valami ilyenről..
2009. aug. 6. 14:09
 8/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Számomra az derült ki hogy nincs ésszerű magyarázat. Az lett volna logikus ha isten két emberpárt teremt. De hát számomra a bibliában sok logikátlan dolog van.
2009. aug. 6. 14:20
 9/16 anonim ***** válasza:
89%

Ábel halála után született Séth, Ádám és Éva gyermeke.

Majd ezt írja: és telének Ádám napjai, minekutána Séthet nemzette, 800 esztendőre, és nemze fiakat és leányokat.

De mint írtam, képtelenség lenne szó szerint venni a Biblia ezen részeit, hisz akkor Ádám és Éva utáni generáció tagjai csak testvéreikkel vagy szüleikkel nemzhettek volna új gyermekeket.

2009. aug. 6. 14:25
 10/16 anonim ***** válasza:
95%

„ A tudomány megerősíti azt, amit már a nagy vallások többsége régóta hirdet: az összes ember, bármilyen rasszhoz tartozik is . . . , ugyanattól az első embertől származik” (Heredity in Humans. Philadelphia és New York)

„ Amit a Bibliában Ádámról és Éváról, az egész emberiség atyjáról és anyjáról évszázadokkal ezelőtt feljegyeztek, az megegyezik napjaink tudományos vizsgálatainak eredményével: a föld minden népe egyetlen családot alkot, és közös eredetük van” (The Races of Mankind. Ruth Benedict és Gene Weltfish, 3. o.).

Az 1Mózes 4:1, 2-ben ezt olvassuk: „Idővel [Éva] megszülte Káint és azt mondta: ’Férfit szültem Isten segítségével.’ Később megszülte annak testvérét, Ábelt.” Mint ismeretes, Káin megölte Ábelt. Később azonban azt olvassuk, hogy Káinnak felesége és gyermekei voltak (1Mózes 4:17). Ha Ádámnak és Évának csupán két fia volt, hogyan talált Káin feleséget?

A megoldás abban a tényben rejlik, hogy Ádámnak és Évának kettőnél több gyermeke született. A szövegösszefüggés szerint nagy családjuk volt. Az, hogy a Biblia nem számol be minden részleről, még nem jelenti, hogy nincs értelme. Aki ezt leírta, talán nem tudta, hogy hiányoznak részletek? Talán azt képzeli valaki, hogy 3500 évet kellet a kritikákra várni? Egyszerűen nem volt fontos a többi részlet.

Az 1Mózes 5:3-ban azt olvassuk, hogy Ádám egy Séth nevű fiú apja lett, majd a következő versből megtudjuk, hogy „fiak és leányok apja lett” (1Mózes 5:4). „Séth születése után Ádám nyolcszáz évig élt, és még nemzett fiakat és leányokat” (1Móz 5:4, Így Káin összeházasodhatott az egyik testvérével vagy az egyik unokahúgával. Az emberiség történetének abban a korai szakaszában, amikor az emberek még közel voltak a tökéletességhez, egy ilyen házasság nyilvánvalóan nem jelentette azt a kockázatot az utódok számára, amit egy ilyen kapcsolat ma jelent. A Biblia arról ír, hogy az első emberi generációk még több száz évig éltek, és minél távolabb kerülünk a teremtéstől, annál rövidebb volt az életidejük.

Később, amikor a ez a romlás bekövetkezett, maga Isten tiltotta meg a testvérek közti házasságot a Biblia szerint, tehát ez sem valami modern találmány!

2009. aug. 6. 14:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!