Hogy is van ez, Káinnal és Ábellel?
A Biblia szerint több, név szerint nem említett gyermeke is volt az első emberpárnak. (I. Mózes 5, 4)
De a teremtéstörténetet nyilván nem kell szó szerint értelmezni, hiszen akkor mindenképp vérfertőzéssel szaporodhatott volna az ember.
Ádám és Éva gyereke Káin és Ábel.Káin megöli Ábelt.Ekkor Káin elment Isten földjéről,és letelepedett Nód földjén,Édentől keletre.Ott megismeri feleségét (igaz ezt nemtudom,hogy került oda más ember :O) fia születik,Hánók.Neki a fia Irád,ő nemzé Mekhujáelt,ő Methusáelt,ő Lámekhet... ésígytovább ésígytovább.Aztán később jön majd Séth,majd a mindenki által ismert Noé.
Káin és Séth nemzetségének összeházasodása: a bűn eláradása
Lőn pedig,hogy az emberek sokasodni kezdenek a föld felszínén,és leányaik születének..Az óriások valának a földön abban az időben.Ezek ama hatalmasok,kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.És látá az Úr hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön,és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. ( Ez utalna a vérfertőzésre,mert azt is írja,hogy kihasználtál a lányokat...??!)Megbáná ezért az Úr,hogy teremtette az embert a földön,és bánkódik az ő szívében.És monda az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem,a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat...stb. De Noé kegyelmet talála az Úr előtt.
Monda azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem,mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általatok: és ímé elvesztem őket a földdel egybe.
Ezután Noéék megmenekülnek,és Mózes I.könyve 9.10 - A nemzetek eredete.
Ahol pedig csak az van leirva, hogy kinek ki a fia, annak ki a fia, ésígytovább.
Magam sem tudom,hogy rokonok voltak e nekik a nők,mivel egy nő,anya nevét sem említi meg. Ez azért érdekes valóban.
Ábel halála után született Séth, Ádám és Éva gyermeke.
Majd ezt írja: és telének Ádám napjai, minekutána Séthet nemzette, 800 esztendőre, és nemze fiakat és leányokat.
De mint írtam, képtelenség lenne szó szerint venni a Biblia ezen részeit, hisz akkor Ádám és Éva utáni generáció tagjai csak testvéreikkel vagy szüleikkel nemzhettek volna új gyermekeket.
„ A tudomány megerősíti azt, amit már a nagy vallások többsége régóta hirdet: az összes ember, bármilyen rasszhoz tartozik is . . . , ugyanattól az első embertől származik” (Heredity in Humans. Philadelphia és New York)
„ Amit a Bibliában Ádámról és Éváról, az egész emberiség atyjáról és anyjáról évszázadokkal ezelőtt feljegyeztek, az megegyezik napjaink tudományos vizsgálatainak eredményével: a föld minden népe egyetlen családot alkot, és közös eredetük van” (The Races of Mankind. Ruth Benedict és Gene Weltfish, 3. o.).
Az 1Mózes 4:1, 2-ben ezt olvassuk: „Idővel [Éva] megszülte Káint és azt mondta: ’Férfit szültem Isten segítségével.’ Később megszülte annak testvérét, Ábelt.” Mint ismeretes, Káin megölte Ábelt. Később azonban azt olvassuk, hogy Káinnak felesége és gyermekei voltak (1Mózes 4:17). Ha Ádámnak és Évának csupán két fia volt, hogyan talált Káin feleséget?
A megoldás abban a tényben rejlik, hogy Ádámnak és Évának kettőnél több gyermeke született. A szövegösszefüggés szerint nagy családjuk volt. Az, hogy a Biblia nem számol be minden részleről, még nem jelenti, hogy nincs értelme. Aki ezt leírta, talán nem tudta, hogy hiányoznak részletek? Talán azt képzeli valaki, hogy 3500 évet kellet a kritikákra várni? Egyszerűen nem volt fontos a többi részlet.
Az 1Mózes 5:3-ban azt olvassuk, hogy Ádám egy Séth nevű fiú apja lett, majd a következő versből megtudjuk, hogy „fiak és leányok apja lett” (1Mózes 5:4). „Séth születése után Ádám nyolcszáz évig élt, és még nemzett fiakat és leányokat” (1Móz 5:4, Így Káin összeházasodhatott az egyik testvérével vagy az egyik unokahúgával. Az emberiség történetének abban a korai szakaszában, amikor az emberek még közel voltak a tökéletességhez, egy ilyen házasság nyilvánvalóan nem jelentette azt a kockázatot az utódok számára, amit egy ilyen kapcsolat ma jelent. A Biblia arról ír, hogy az első emberi generációk még több száz évig éltek, és minél távolabb kerülünk a teremtéstől, annál rövidebb volt az életidejük.
Később, amikor a ez a romlás bekövetkezett, maga Isten tiltotta meg a testvérek közti házasságot a Biblia szerint, tehát ez sem valami modern találmány!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!