Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A párom egykor pap volt. Mi...

A párom egykor pap volt. Mi az egyház álláspontja az ilyen kapcsolatokról?

Figyelt kérdés
A megismerkedésünk előtt 8 évvel hagyta ott az egyházat (azóta kitanult egy civil szakmát), tehát nem miattam! Két éve vagyunk együtt, tehát 10 éve kilépett. Katolikus pap volt, tehát egyházi esküvőnk nem is lehet (maximum református), de mi az egyház álláspontja az ilyen kapcsolatokról? Bűnös vagyok, hogy ebbe az emberbe szerettem bele?
2012. szept. 24. 18:11
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Elvileg van egy megoldás, a pápai "engedély", ami egy meglehetősen nehéz procedúra"

Akkor valószínűleg ez lenne a megoldás. Istennek semmi se nehéz, ha sokat imádkozol érte akkor rendeződni fog a helyzet. Néhány éve én is reménytelennek láttam azt hogy valaha is rendezett házasságban éljek és most mégis megtörtént. Nem volt könnyű nekem se de mindent megtettem érte és sokat imádkoztam és kb. 1 év alatt meg is oldódott a helyzet.

"Ő nem szeretne katolikus esküvőt, nem véletlenül lépett ki, elég sok olyan dolgot látott, ami kiábrándította. Miattam vállalná ezt is, de annak meg mi értelme?"

Az az értelme hogy Isten előtt rendezett házasságban élhettek, áldozhattok és gyónhattok. Az áldozás szerintem az ember életében a legeslegfontosabb dolog.

Hiszen Jézus mondta:

Jn 6,54 - De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon.

Ez egy olyan fontos dolog ami az ember életében az elsődleges fontosságú kell hogy legyen. Én a helyedben nem azon gondolkodnék hogy elfogadjam-e a páromtól ezt az áldozatot hogy vállalja a kedvemért az esküvő nehézségeit hanem inkább nagyon örülnék neki hogy egyáltalán hajlandó erre.

Szóval én azt javaslom hogy imádkozz ezért sokat és bízz Istenben! Nem fogsz csalódni! :) Sőt, ha így teszel akkor hamarosan azt fogod észrevenni hogy Isten nem csak teljesíti a kérésedet de még többet is ad annál amit kértél :)

2012. szept. 27. 11:30
 12/13 nagylzs ***** válasza:

> Istennek semmi se nehéz, ha sokat imádkozol érte akkor rendeződni fog a helyzet.

Ez egy tipikus vallásos hozzáállás. Imádkozzunk és Isten megsegít. De hogy Istennek semmi sem nehéz? Ez úgy hangzik mintha Isten minden fölött állna.

De Isten soha nem fogja helyettünk jóvá tenni azt amit mi elrontottunk. Azért mert szabadságot kaptunk tőle, és ő ezt nem veszi el tőlünk. Meg azért is, mert ha van Isten, akkor igazságos. Ezért lehetőségünk van rosszat tenni, de vállalnunk kell a következményeit.

Van aki azt mondja hogy Isten hozta létre a törvényeket, van aki nem így gondolja. Akárhogy is van, egy dolog biztos: Isten nem áll a törvények fölött! Mert ha törvények esetlegesek, akkor a tudás nem lehetséges (!) és a szabadság sem. Akkor pedig nem lehetnének saját szabad döntéseink, és így nem lenne felelősségünk se. Törvények nélkül a világ káosz, és egy ilyen világban soha nem tudnánk tanulni a hibáinkból. Törvények nélkül az egész élet értelmetlen.

Ezért Isten soha nem tenne olyat ami az egyetemes törvények ellen való - ha egyáltalán képes rá. Szóval nem az a kérdés hogy Istennek "mi a nehéz". Nem a kérés teljesíthetőségének "nehézsége" dönti el, hogy kapsz-e segítséget vagy nem. Mégha Isten mindentudó és mindenható, és neki minden "könnyű", még akkor sem tesz olyat ami törvénytelen, ami sérti mások szabadságát vagy ami "rossz".

Viszont ha van Isten, akkor ő a végtelen megbocsátás és a végtelen szeretet. Nem bosszúálló, nem haragszik és alig várja hogy segíthessen. De ahhoz meg kell neki adni a lehetőséget.

Kicsit elkanyarodtam a témától... a lényeg: hogy ha jó dologért imádkozol, vagy jó dolgon meditálsz és még teszel is érte, akkor minden bizonnyal rendeződni fog a helyzet. Neked is tenni kell érte - az imádság nem elég.

2012. szept. 27. 14:51
 13/13 anonim ***** válasza:
Aktuális még a kérdés?
2012. nov. 26. 02:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!