A párom egykor pap volt. Mi az egyház álláspontja az ilyen kapcsolatokról?

Csak a római katolikusok nem házasodhatnak.
Az érzelmeidről nem tehetsz, te nem vagy bűnös.
Kérdezd meg itt, hozzáértő teológusok válaszolnak: [link]

Kilépésekor az Egyház kiközösítette, azóta nem tartozik az Egyházhoz.
Ezt csak ő a felelős, te nem.
De mindketten bűnösök vagytok, ha egyházi esküvő nélkül éltek együtt.
Ma már a Katolikus Egyház is érvényesnek fogadja el a vegyes házasságokat.
Az együttélés viszont paráználkodás bűne.
És akkor mi a "megoldás"? A református esküvő?
(én is római katolikus vagyok, és a gyerekeinket is annak szeretném)

> Bűnös vagyok, hogy ebbe az emberbe szerettem bele?
Bűn nem létezik, büntetés meg főleg nem. Az egyház álláspontja szerint a bűn az egy végtelen és megkérdőjelezhetetlen lény ellen véghezvitt tett, és ennek megfelelően a büntetése is végtelen (örök kárhozat) kell hogy legyen. De ez abszurd. Ugyanígy a vezeklés vagy "penitencia" is. Mert ha Isten létezik, és végtelen akkor ő a végtelen szeretet és a végtelen megbocsátás. És akkor Istennek nincsen szüksége arra, hogy mi tegyünk érte valamit. Mi semmit nem tudunk tenni érte. Éppen ellenkezőleg: nekünk van szükségünk az ő segítségére. Az egyház egyik legnagyobb tévedése a bűn és bűnhődés fogalmának bevezetése. Senkinek nincs joga másokat elítélni vagy büntetni.
Ne érdekeljen hogy mi az egyház álláspontja! Az egyház nem forrása az igazságnak. De ne hallgass rám se. A saját véleményedet kell kialakítani. Tudom hogy ez nehezebb mint másokra hallgatni, de az legalább a saját véleményed lesz.

Szia!
A párod pap volt.
Miért nem kérdezed meg tőle mi az eljárás?

"És akkor mi a "megoldás"? A református esküvő?"
A megoldás a házasságrendezés (ha már együtt éltek), vagy esküvő. Ha lehet katolikus szertartás szerint. (a református esküvővel kapcsolatban nem vagyok biztos hogy az mennyire jó)
Én is hasolnó helyzetben voltam (mármint rendezetlen házasság) és nem ment könnyen de mostanra megoldódott a dolog. Ha kitartóan imádkozol érte és meg is teszed ami tőled telik akkor biztos menni fog a dolog. Isten segíteni fog hiszen olyasmit kérsz ami kedves Neki.
Nem lehet katolikus esküvője.
Elvileg van egy megoldás, a pápai "engedély", ami egy meglehetősen nehéz procedúra, de nem is ez a baj. Ő nem szeretne katolikus esküvőt, nem véletlenül lépett ki, elég sok olyan dolgot látott, ami kiábrándította. Miattam vállalná ezt is, de annak meg mi értelme?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!