Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallás kérdés. HM?

Vallás kérdés. HM?

Figyelt kérdés
Van olyan ideológia amely a katolikus helyezi elé? úgy értem neki az evangélikus, a református nem tartja kereszténynek, csak a katolikust. És ezért mindenkit katolikusnak akar átnevelni. Van ilyen ideológia? Vagy csoport?
2012. szept. 19. 19:57
 1/7 anonim ***** válasza:
93%
Katolicizmus. Eredetileg a német kereszténydemokrata párt a CDU valami ilyesmi volt, még manapság is Bajorországban kapják a legtöbb szavazatot, ahol a legtöbb katolikus él az országban.
2012. szept. 19. 20:03
 2/7 anonim ***** válasza:
68%
a hungaristák (nyilasok) is a katolikusokat preferálják.
2012. szept. 19. 20:33
 3/7 anonim ***** válasza:

" a hungaristák (nyilasok) is a katolikusokat preferálják."

Azt hittem, a reformátusokat szerették, mert azoknak az ideológiájában jobban benne van a nacionalizmus. Míg a katolicizmus nem azzal foglalkozik, hogy valaki magyar, német stb. mert egy globális szervezet, addig a magyar református templomokban a mai napig kinnt van a zászló és istentisztelet végén Himnuszt énekelnek.

2012. szept. 19. 20:59
 4/7 A kérdező kommentje:

Én magyar szervezetre gondoltam.

Hungaristák? Nos ők szerintem a kereszténységet tartják fontosnak, nem a katolikust. De lehet hogy tévedek.

2012. szept. 19. 21:32
 5/7 anonim ***** válasza:

Katolikus egyház. Ők a katolikusokat preferálják. És azt szeretnék, hogy minél több katolikus legyen.

Ha politikai ideológiára gondolsz, olyan Magyarországon nincs, de például Írországban, a régi Sinn Fein ideológiája ilyen volt. Meg azok a katolikusok, akik nem fogadják el a II. Vatikáni zsinatot, ők is ilyen radikálisan gondolkodnak.

2012. szept. 19. 22:29
 6/7 Ozmium42 ***** válasza:

A hungarizmus azért preferálja a katolicizmust, mert Szálasi Ferenc katolikus volt, valamint Prohászka Ottokár is, előbbi az ideológia megalkotója, utóbbi akitől eredezteti magát, és akitől a hungarizmus szó ered. Viszont emellett nem ellenségesek a többi történelmi keresztény egyházzal sem, mint a reformátusok, evangélikusok. Pontosan nem tudom, de a honlapjukon bekategorizálják az egyházakat.

Más: a katolikusoknál is szokott lenni magyar zászló, és himnusz éneklés is. Illetve semmivel sem globalistább, mint a reformáció. A katolicizmus a magyar történelem szerves része, jelentősen régebb óta, mint a reformáció. "A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie." Ezt a hungaristák is tudják és vallják.

Kérdező, a kérdésedre a válasz nem a hungarizmus, mert nem kizárólag katolikus. Olyat tudnék elképzelni, hogy a katolicizmuson belül alakul egy mozgalom, vagy ilyesmi, de ilyenről viszont nem tudok, és egyelőre nem is látok rá sok esélyt.

2012. szept. 19. 23:56
 7/7 anonim ***** válasza:

Egyházi szinten a katolikusoknak vannak ilyen "átnevelő" törekvései, pl. a vegyes házasságok esetében, a születendő gyermek vallása esetében (gondolok itt arra, hogy vegyes házasságnál, ha protestáns szertartás szerint történik, akkor az nem is házasság, ha katolikus szerint, akkor meg nyilatkozni kell, hogy a közös gyermeket katolikusnak nevelik).

Ezért ezek egyre gyengülő tendenciát mutatnak, az én nagymamáimnak még át kellett térni katolikus hitre, mikor házasodtak. (Azért a nagymamám ujjongott, mikor megtudta, hogy protestánsnak keresztelkedem, szóval lélekben sose lett igazi katolikus. :) )

Szerencsére az ökumenikus szellem egyre inkább hódít, bár én ismerek olyan "bigott katolikusokat", akik szívük szerint mindenkit áttérítenének, és mi, protestánsok nem is vagyunk igazi keresztények a szemükben... de szerencsére csak 1-2 ilyet ismerek, a többiek már inkább az ökumeniben hisznek és tiszteletben tartják egymás vallását (sok katolikus ismerősöm, barátom van, akikkel nagyon kulturáltan tudunk beszélgetni vallási dolgokról).

2012. szept. 21. 01:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!