Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vajon valóban Istenhez méltó,...

Munyamunya kérdése:

Vajon valóban Istenhez méltó, szent módon dicsérik az Örökkévalót az ú. n. "keresztény rock" által?

Figyelt kérdés

A 'szent' elválasztottat, elkülönítettet jelent, Istennek odaszánt, világtól elszakadt dolgot. Szerintem a ma nagyon elterjedt dicsőítő zenék (rock, rap, metal, stb.) teljesen idegenek az Isten Szellemétől, és már irányba viszik a hívőket.

Hasznos olvasnivaló itt:

[link]

2012. aug. 16. 10:06
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/82 A kérdező kommentje:

Kedves metálos!

Nekem egy porcikám sem kívánja az ilyen koncerteket, alkalmakat, inkább csak nyűg, fáradság, megterhelés. A belső, újjászületett emberemnek ez teljesen idegen. Ha neked ez belefér, ám csináld, de azt nem lehet eltagadni, hogy maga a stílus negatív hatású és egyáltalán nem az Isten dicséretére lett létrehozva.

És dehogy irigylek én bármit is! Költsön annyi pénzt, akinek indíttatása van, amennyit csak akar az ilyen felesleges, agymosó cuccokra, mint az a Hillsong-os női oktató-csomag. Az azonban bizonyos, hogy ez a fajta üzletelés az Isten(ének hazudott) dolgokkal gonosz.

És vajon az idézett dalszöveget feltétlenül csak ezen a módon lehet előadni? Nincs más módja a tanúságtevésnek, csak ez a felfokozott, vadulós, gitárszólós dübörgés? Nem gondolnám. Amúgy is, általában a szövegekkel nincs gond - bár ott is akad túl nyálas, meghatni akaró - hanem maga a muzsika az, ami teljesen eltaszít magától, legalábbis engem. Nem is tudtam meghallgatni végig a linkedet, egyszerűen nem esett jól.

2012. aug. 16. 14:41
 42/82 rajcziz ***** válasza:

Egyébként nem tudom, honnan veszitek, hogy a rockzenének Isten dicsőítését kellene szolgálnia. A rockzene egy 100%-ig világi dolog (volt), ekkoriban az egyház és úgy általában a keresztények erősen ellenezték, már-már nem normális módon (perek, főleg egy-egy gyermek öngyilkosságának zenészekre való kenése).

Aztán hirtelen minden megváltozott, és megalakultak az első keresztény "rockzenekarok". Kicsit fura, nem? Szóval igen, a rockzene nem Isten dicsőítésének a módja, de nem is ez a cél. A rockzene arra szolgál, hogy rámutasson a valóságra, a többséggel szembemenjen, és úgymond "bemutasson" egyet a rendszernek.

2012. aug. 16. 14:45
 43/82 A kérdező kommentje:

Kedves 40-es válaszoló!

Nem gondolnám, hogy a techno és a rave alkalmas az Isten dicséretére. Ugyanolyan mértékben kifacsarodott életstílus kötődik hozzájuk, mint a világi rockzenéhez, egyáltalán nem való istentiszteletre.

És egyik esetben sem a résztvevők jóakaratát kérdőjelezem meg, lehet, hogy szeretetből vannak együtt, mégsem helyes amit csinálnak. Az ember előtt sok minden jónak tűnik, de Isten csak az egyenes, tiszta, szent imádatot fogadja el.

2012. aug. 16. 14:46
 44/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:

"azt nem lehet eltagadni, hogy maga a stílus negatív hatású"

Hazugság.

"hanem maga a muzsika az, ami teljesen eltaszít magától, legalábbis engem"

Akkor ez a te személyes dolgod Isten előtt, nem egy egyetemes bibliai igazság.

"Nem gondolnám, hogy a techno és a rave alkalmas az Isten dicséretére."

Ez is személyes vélemény, ami rád igaz, másra nem. Nem szeretem a rave zenét, de tudom, hogy azért létezik, mert van aki örül neki. Akiben ez Istent emeli feljebb, annak való. Az nem én vagyok, mégsem mondom azt, hogy ez nem alkalmas Isten dicséretére, mert mit tudok én mások lelkéről? Semmit. Következtetni tudok a tettekből a szándékra, ahogy nálad is, de halvány gőzöm nincs arról, hogy a te lelked milyen zene hangolja dicséretre. Neked sem arról, hogy másokét milyen.

2012. aug. 16. 15:05
 45/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:
40-es, vannak neked való zenék is: http://www.youtube.com/watch?v=OAkkMnZGpUk&feature=related :)
2012. aug. 16. 15:08
 46/82 A kérdező kommentje:

>Következtetni tudok a tettekből a szándékra, ahogy nálad is, de halvány gőzöm nincs arról, hogy a te lelked milyen zene hangolja dicséretre. Neked sem arról, hogy másokét milyen.<

Pont erről van szó! Az én lelkemet - vagyis inkább szellememet - ne 'hangolja' semmi dicséretre! Ha hangolni, turbózni, felpörgetni kell erre, akkor már rég baj van. Nincs szükségem semmilyen külső hatásra ahhoz, hogy dicsérjem az Istent az én Uram által, bárhol, bármikor énekelek Neki, imádkozom Hozzá, könyörgök. Ez nem függ semmilyen zenétől. Ha csak felajzó zenére lennék képes dicsőíteni a Teremtőmet, akkor bajban lennék.

2012. aug. 16. 15:11
 47/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:

"Ha csak felajzó zenére lennék képes dicsőíteni a Teremtőmet, akkor bajban lennék."

Nagyon kevés fejrázó zene alkalmas nálam a dicséretre. Az, hogy szeretek egy adott stílust, az nem azt jelenti, hogy csak úgy tudom az Urat dicsérni. Ahogy asszem a második válaszomban írtam, a stílusokban az ember önmagát fejezi ki elsősorban önmagának. A szeretet Isten felé is kifejezi mindenkinek valamilyen zene, többféle stílus is. Metálban is van olyan, ahol a szívem találkozik Istennel: http://www.youtube.com/watch?v=_fjxsuM2aWM

Más metálban meg saját belsőm találkozik a hallott hanggal, ezért jó hallgatni.

2012. aug. 16. 15:18
 48/82 A kérdező kommentje:

Tehát. Ha jól értem van egy olyan zenei stílus, ami kedves a fülednek, és ezt olyan szövegekkel hallgatod, ami szerinted hívő jellegű. Ezt saját kedvtelésedre teszed. Erre én azt mondanám, hogy nem feltétlenül szerencsés, de szíved joga.

Van továbbá az istentiszteleti dicsőítő éneklés, ami viszont teljesen más szerintem, és azt gondolom, te is megérted, hogy nem való a gyülekezetbe a fejrázós-fíling.

2012. aug. 16. 15:26
 49/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:

"nem való a gyülekezetbe a fejrázós-fíling."

Ezt sem lehet általánosítani, ezt magyarázom! Tudok olyan gyülekezetről, ahol szívből dicsérik az Urat fejrázós zenével! Az egy dolog, hogy nálam ez nem működik, de azt kéne, hogy megértsd, hogy mind különbözünk! Másképp működünk! Nem mutatom meg azt a gyülit, elég, ha a youtube-ba beírod, hogy heavy metal church, ha saját felelősségedre kíváncsi vagy rá. Nem szabad istentelennek mondani azt, amiben lehet, hogy Isten gyönyörködik, mert szívből történik. Isten dolga ennek megítélése. Ők ott dicsérik az Urat, én itt, te ott. Ez így van jól. Mert Istennek mindenféle emberek közt van népe, hogy mindenféle emberekből megmentsen némelyeket.

2012. aug. 16. 15:36
 50/82 A kérdező kommentje:

>Ők ott dicsérik az Urat, én itt, te ott. Ez így van jól. Mert Istennek mindenféle emberek közt van népe, hogy mindenféle emberekből megmentsen némelyeket.<

Persze, mindenfélék vagyunk mi emberek, de Isten csak egyféle, sosem változik, és az általa megadott módja sem változik a dicséretnek. Nem lehet minden hiábavalóságot, istentelenséget azzal elkenni, hogy 'hát sokfélék vagyunk, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja'. Nem. Istennél szép rend van és egység. Ha én egy ilyen metál-közösségbe elmennék, a belső emberem nem bírná a dolgot, el akarnék jönni onnan, pedig lehet, hogy hitünk alapján testvérek vagyunk, mégsem tudnék közösségben lenni velük. Ez biztos nem lehet Istentől, mert Ő ugyanazt a szellemet adja mindannyiunknak, ami által Őt Atyánknak hívhatjuk.

2012. aug. 16. 15:45
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!