Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vajon valóban Istenhez méltó,...

Munyamunya kérdése:

Vajon valóban Istenhez méltó, szent módon dicsérik az Örökkévalót az ú. n. "keresztény rock" által?

Figyelt kérdés

A 'szent' elválasztottat, elkülönítettet jelent, Istennek odaszánt, világtól elszakadt dolgot. Szerintem a ma nagyon elterjedt dicsőítő zenék (rock, rap, metal, stb.) teljesen idegenek az Isten Szellemétől, és már irányba viszik a hívőket.

Hasznos olvasnivaló itt:

[link]

2012. aug. 16. 10:06
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/82 yuda ***** válasza:
100%

Úgy gondolom, Istent, aki mindenható, nem érdekli a zenei stílus, ha valóban őt dicsérik.

Lehet ez rock, vagy rapp, -bármi, ha Istent dicséri, akkor nincs ezzel gond.

Itt egy link, hallgasd emg, egészen népzenei hangzás és dicsőség Istennek, hogy őt nem zavarják a stílusok:

http://www.youtube.com/watch?v=XRL6Hd-qouI

Általában nem is ez a valós probléma, hanem aki megfogalmaz ellenvetéseket, neki, magának nem tetszik egy bizonyos stílus, de abban biztos vagyok, Istent ez cseppet sem zavarja, sőt Ő maga mondja a 22.Zsolt.4-ben, hogy Isten a dicséreteken trónol.

Nyílvánvalóan változtak az eszközök azóta és nem hiszem, hogy Istent ókori, középkori eszközökkel és kizárólag az akkori zenei stílussal lehetne dicsérni.

2012. aug. 16. 12:43
 22/82 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Semmi különbség nincs a keresztény rock és a sátorok ünnepe között!Mindkettő lehet külsőség és belső történés is!

Te is tudod,hogy a tudat amivel megfűszerezed a cselekményt sokkal fontosabb,mint a felszínes látszat!

A legnagyobb zsivaj közepette is történhet veled csoda!Ha hangulatfokozónak használja valaki,hogy a Teremtőt "érezze" az viszont gagyi!

2012. aug. 16. 12:54
 23/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:
Többiektől elnézést, ha zavarja őket nyíltan ellenséges magatartásom. Ha láttátok volna az őszinte, ártatlan könnyeit a srácoknak, ami a kérdező propagandájának köszönhető, nyilván ti is keményebbek lennétek. Én az vagyok, az is maradok, nem tűrhetem, hogy pusztuljon a srácok lelkiismerete hazugságok által.
2012. aug. 16. 12:55
 24/82 A kérdező kommentje:

Kedves yuda!

Részemről olyan életből jöttem, aminek része volt nem csak a PUF, Kispál, Hobó, ilyesmi, de Tankcsapda, Fejbőr, Ramstein, Slayer is belefért. Egyáltalán nem áll távol a természetemtől ez a zene, a lelkecském ma is szívesen hallgat ilyet. De ennek semmi köze az Isten dicséretéhez.

A népzenével semmi gondom nincs, a színpadi show-műsorral már annál több.

Nem is ókori stílusokra vágyom én, azokról nem is nagyon tudunk úgyse semmit, csak annyit akartam megbeszélni a válaszolókkal, hogy hogyan lehet ezt a fajta eksztatikus rockzenét összeegyeztetni az Isten szelíd és csendes hangjával, méltóságteljes jelenlétével, fenségével.

És mielőtt ezt is félreértené valaki: nem azt mondom, hogy csak halkan, visszafogottan, ölbetett kézzel énekeljen az ember (jómagam is tapsolok, csörgőzök, nagy hangon dicsérem a Mindenhatót), csak annyi a meglátásom, hogy a lelkesedésem az Istentől jövő Szellem által növekedjen, ne a dobolás, csápolás, nagy tömegben való táncikálás hatására.

2012. aug. 16. 12:59
 25/82 A kérdező kommentje:

23-as!

>őszinte, ártatlan könnyeit a srácoknak, ami a kérdező propagandájának köszönhető<

Megmagyaráznád, miről beszélsz? Milyen srácoknak propagáltam én bármit is? Miért vádolsz olyasmivel, amit nem követtem el?

2012. aug. 16. 13:03
 26/82 A kérdező kommentje:

Kedves Pietrosol!

A sátorok ünnepét a Teremtő Isten rendelte el. A rockzenével kapcsolatban ezt nem lehet elmondani. Természetesen mindent lehet képmutatásból, megszokásból csinálni, és úgy az Isten ünnepei sem érnek semmit. De ennek nem sok köze van ahhoz, hogy a dicséret módja milyen.

>A legnagyobb zsivaj közepette is történhet veled csoda!<

Persze, de ettől még nem megyek direkt a legnagyobb zsivaj közepére, sem nem generálom azt magam direkt.

>Ha hangulatfokozónak használja valaki,hogy a Teremtőt "érezze" az viszont gagyi!<

Jesz. Ráadásul istentelenség, és olyan hatalmasságok előtt nyit utat, akik nem az igazságot képviselik.

2012. aug. 16. 13:09
 27/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:
Kedves kérdező. A kérdésed még - mondjuk - okésnak mondható abból a szempontból, hogy Isten dicsérete valóban Isten dicsérete legyen, nem öncélú zenei élmény. Ezzel nyilvánvalóan teljesen egyetértek. DE! A link, amit csatoltál a kérdésedhez, azt a propagandát erősíti, hogy a rock, meg általában a kortárs zene ördögi találmány. Ez az, ami hazugság. Ha ilyet terjesztesz, a hazugságot terjeszted. Ez a hazugság engem is megtalált annak idején, meg is zavarodtam, mint friss megtérő. Hála Istennek, aki eljuttatta fülembe egy volt pásztorom mondását: "Ne higgy el semmit! Azt se, amit én mondok! Hanem fogd a Bibliád és olvasd!" Így tudtam meg, hogy Isten előtt nincs zenei stílus, hanem üzenet és szív. Ám nem mindenki volt ilyen erős. Lelkiismeretük megmérgeződött, nem tudtak többé jó lelkiismerettel zenét hallgatni. Ennek súlya odáig fajult, hogy elhagyták a hitet, mert nem bírták el a hazugság okozta lelkiismereti terhelést. Na ezért vagyok dühös az ilyenre, és fáradhatatlanul ellene állok. Béke.
2012. aug. 16. 13:13
 28/82 A kérdező kommentje:

Kedves 27-es válaszoló!

Én azt gondolom, hogy egy zene sok mindenre jó lehet, ha értelmes a szövege, akkor egy jó zene azt alátámasztja, és könnyebben jut el a hallgatóhoz. De. Amikor Isten dicséretéről van szó, ott nem lehet önkényeskedni, hogy 'szerintem ez rendben van', mert egyedül Isten az, akinek joga van meghatározni az imádat módját. És ezt meg is tette.

Ebbe nem fér bele a gitár nyűvése, a dobok állandó, felzaklató ritmusú püfölése, a rajongók előtti színpadi fellépések, akik csodálják a zenészek hangját, technikáját, hogy milyen csodás dallamot tudtak szerezni. Nem. A zenének max. aláfestő szerepe van az énekes dicséret mellett, semmilyen nyilvános hangszeres szólózás, áriázás nem fér bele. Akinek ilyen tehetséget adott az Isten, dicsérje Őt magában ilyen kunsztokkal, de én nem akarom ezt hallgatni, mert nem emberre kell figyelni a dicsőítés alatt, hanem egyedül Istenre.

Nem tudom, hogy ördögi találmány-e a rock-zene, azt gondolom, hogy az ember önmagában is van annyira gonosz, Istentől elszakadt, hogy képes egyedül is létrehozni 'ördögi' dolgokat. De a hatása ennek a fajta életérzésnek, kultúrának, életmódnak mindenképpen káros, ezt nem nehéz belátni ha kicsit körülnézünk, hogy hány rocker élete megy tönkre az ital/kábszer/szex miatt, és hány, mondjuk, csellistáé a szimfonikus zenekarokban.

Aki pedig egy zenével kapcsolatos nehézség miatt elhagyja a hitet/Istent, az tán sosem volt megtérve, mert ilyen dolgoknak nem lehet befolyásuk egy hívő meggyőződésére. Ha nekem most hirtelen mutatna valaki egy olyan tanítást az Írásokból, hogy márpedig muszáj rockzenével dicsérni az Urat, nekem attól még nem omlana össze a hitem.

2012. aug. 16. 13:31
 29/82 Sághegyi Csaba ***** válasza:
100%

"Ebbe nem fér bele a gitár nyűvése, a dobok állandó, felzaklató ritmusú püfölése"

Zsoltárok könyve » 150. fejezet

1

Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent az ő szent helyén; dicsérjétek őt az ő hatalmának boltozatán!

2

Dicsérjétek őt hősi tetteiért, dicsérjétek őt nagyságának gazdagsága szerint!

3

Dicsérjétek őt kürt-zengéssel; dicsérjétek őt hárfán és citerán;

4

Dicsérjétek őt dobbal és tánccal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolával;

5

Dicsérjétek őt hangos cimbalommal, dicsérjétek őt harsogó cimbalommal.

6

Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!

2012. aug. 16. 13:34
 30/82 Pietrosol ***** válasza:

"A sátorok ünnepét a Teremtő Isten rendelte el."

Ez nem a Teremtő kérése!Ezt azok az emberek írták le,akik összerakták a Könyvet!

2012. aug. 16. 13:38
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!