A buddhizmus melyik tanitasa nem elfogadhato nektek?
LastOne.Left es a 6. valaszolo:
a vagy ellentete szerintem az üresseg (?). Ha igy van, ez egyfajta nyugalmi allapotottal jar.
Amely szerint tétlenül, mosolyogva kellene végignéznünk azt is, ha a szeretteinket a szemünk előtt gyilkolják le.
Ezen kívül eléggé nagyfokú arroganciát érzek Buddha beszédeiből.
"LastOne.Left es a 6. valaszolo:
a vagy ellentete szerintem az üresseg (?). Ha igy van, ez egyfajta nyugalmi allapotottal jar."
Mint említettem a vágy az hiány, a hiány ellentéte a teli. Szerintem erre gondolhatsz. Természetesen lehet hiánytól való ürességnek, vagyis vágymentességnek mondani ezt, ekkor tényleg nyugalmi állapot öleli át az egyént, hiszen minden tökéletes számára.
üdv
27/F
LastOne.Left
A buddhizmus nem alacsonyítja le a szexet. Viszont külön kell választani a szerzeteseknek szóló tanítást a világiaknak szóló tanítástól. Buddha korában (és ma is) ezek két különböző életvitelt jelentettek, ezért másképp kell hozzáállniuk a dolgokhoz. Világiak számára is lehetséges a megvilágosodás, ehhez azonban a megszokott nézeteket (többek közt a nemi vágyról is) el kell vetni.
Ami a "mosolyogva végignézni" érveket illeti, bennem felmerült a kérdés, hogy vajon erről a többi vallás mit mond? Jézus: "nyújtsd oda a másik orcádat is".
Az egyik legnagyobb hiba amit a buddhizmus iránti érdeklődők el szoktak követni, az az hogy mindent szószerintn értenek. Én buddhista vagyok, de amikor még csak úgy érdekelt a biddhizmus én is belesetem hibába. Tehát: buddha a túlzott ragaszkodást tartja rossznak, nem a vágyakat. Ugy e a buddhizmus szerint az egyik méreg a vágy. De buddha elmondja hogy nem maga a vágy a rossz, hanem a vágyhoz való túlzott ragaszkodás.
Pl: a gyerek szeretne kapni egy kisautót karácsonyra, és nem kapja meg. Ha a vágyához túlzottan ragaszkodott, akkor azt mondja hogy: Én egy kisautót szerettem volna! -és boldogtalan lesz. De ha nem ragaszkodik túlságosan a vágyához azt mondja:
Egy kisautót szerettem volna de ami kaptam az is nagyon jó! -és kielégült lesz, pedig mégsem kapta meg az autót.
Értitek?
Buddha nem azt mondta nem lehetnek vágyaink, azt mondta ne a vágyaink kielégísétől függjön a boldogságunk, mert ha így van akkor ha nem teljesül vágyunk szenvedni fogunk.
Tehát összefoglalva: nem a vágyak a rosszak, hanem a vágyakhoz való túlzott ragaszkodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!