A buddhista ihat alkoholt?
"Ezért a buddhista naponta öt erkölcsi gyakorlatot vállal magára. Úgy él, hogy ne sértsen meg másokat. Nem veszi el azt, amit nem adnak oda neki. Erkölcsös, tiszta életet él. Nem hazudik, és durva szavakat nem használ. Nem részegíti le magát."
A "nem részegíti le magát" mit jelent? Egyáltalán nem ihat, vagy csak berúgni tilos?
Megkérdezhetem, honnan származik az idézet?
Tudtommal egész pontosan úgy szól az előírás, hogy nem fogyaszt bódító hatású szereket. Ez pedig sokkal egyértelműbb, hogy nem lehet inni egy kortyot sem. Persze sokan megszegik, de ettől még nem történik semmi.
Ami miatt nem szabad alkoholt inni vagy kábítószerezni, hogy a tudatot elhomályosítja, így az nem marad éber a következményekre. Ebből fakadóan könnyebben követsz el dolgokat, amelyek rossz karmát eredményeznek (például megsértesz másokat, vagy más módon ártasz nekik).
Az előírások nem valamiféle "parancsolatok", hanem aki betartja őket, annak biztosan jó újraszületésben lesz része. Nagyon gyakran már ebben az életben jó következményeket fog megtapasztalni. Ez önkéntes vállalás, nincs külső hatalom, ami megtiltja ezeket a dolgokat. Ez nem tartozik szorosan a kérdéshez, csak fontosnak tartottam hangsúlyozni.
Itt találtam. Köszönöm a választ. Még csak most ismerkedek a buddhizmussal és kerestem róla valami leírást. Van olyan oldal, ahol mindent leírnak pontosan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!