Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Komolyan hívő keresztények!...

Komolyan hívő keresztények! Mit tegyek, ha a nagykorú gyermekemmel megromlott a kapcsolatunk?

Figyelt kérdés

Segítséget szeretnék kérni, mert igen nehéz helyzetben vagyunk. Még együtt élünk, ő szerencsére rendesen tanul, nem kellett dolgoznia sem soha. Szerető, bizalmas légkör volt jellemző az otthonunkra régebben, mások számára mindig is példának számítottunk. Az utóbbi években viszont lelkileg egyre távolabb kerültünk egymástól, nincs már meg közöttünk az a jó kapcsolat és bizalom. Úgy gondolom, ennek mértéke jóval meghaladja a normális szintet, szinte mintha idegenek lennénk, csak egy lakásban. Alig tudunk valamit a másikról, mindketten éljük a saját életünket, nem sok közös pont van. Ő nincs korlátozva semmiben, szabadon mehet bárhova, például hetente többször jár gyülekezeti programokra és szolgálatokra, baráti társaságba, és ez rendben is lenne, hiszen már nem kisgyerek. Csakhogy az itthoni dolgok miatt elég sokat veszekszünk (pl. házi munkák), és hiába igyekeztünk kezelni a problémákat (beszélgetések), nem sikerült. Ő úgy érzi, én várok tőle túl sokat, én meg úgy, hogy ő vállal túl keveset. Hiába próbáltunk túllépni a sérelmeinken, és mindketten változni, nem sokat javult a helyzet. Már az is felmerült, hogy keresünk egy keresztény pszichológust, hátha tud segíteni, mert azért szeretjük egymást, de tudjuk, hogy ez így nem jó, és egyedül nem megy.

Kérlek, ne szabványszövegeket írjatok, mert én már imádkozni sem tudok az utóbbi időkben, meg Bibliát olvasni sem. Nem csak emiatt, más problémáim is voltak, amik miatt megrendült az Istenbe vetett bizalmam. Úgy érzem, most már nem igazán tudok hinni sem a sok gond miatt. Nem értem, miért engedett meg ennyi nehézséget az életemben az Úr az utóbbi időben, és már nagyon ki vagyok borulva. De még valahol ott van bennem, hogy nem akarom végleg elhagyni Istent.

Kérem, olyanok írjanak, akik tudnak valami megoldást, vagy egy jó pszichológust. Talán az is jó lenne, ha tudnátok imádkozni értünk, hogy megoldódjon ez a helyzet. Nagyon köszönöm előre is.

2012. aug. 14. 10:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Gondolom, folyamatosan veszekszel vele, hogy miért nem takarít, tereget, mosogat és más effélék. Neked ennyire fontos a házimunka, neki meg nem ennyire fontos, ezt el kéne fogadnod.

Szóval itt nem az ima segít, hanem az, ha megcsinálod te a házimunka javát zsörtölődés és veszekedés nélkül. Mi ér többet, az, hogy te ötször annyit mosogatsz, mint ő (micsoda égbekiáltó, rettenetes igazságtalanság!!) vagy a lányod??

2012. aug. 14. 16:58
 12/20 Hazardteam ***** válasza:
Nekem Ábrahám és Lót jutottak eszembe. Mindketten szerették egymást (méghozzá nem kicsit!) de egész más "együttélni" valakivel, aki nagyon más és nagyon máshogy gondolkodik, mint mi. Ezt én pl. a nővéremen keresztül tanultam meg. Anno, míg "ki nem repült a családi fészekből" ÁLLANDÓAN összevesztünk csip-csup hülyeségeken, pedig törekedtünk rá, hogy ne így legyen, sok volt az elfolytásos fogszívásos békanyelés is, meg az is, amikor ezek kitörtek belőlünk egyszerre. De amikor elment, hiányzott és sokszor meglátogattam őt, meg a kisbabáját. És olyan volt, mintha újra megismerném őt, sokkal sokkal jobb lett a viszonyunk, olyasmikről is tudtunk lazán beszélgetni, amikről előzőleg elképzelhetetlen volt és nem veszekedtünk többé. Ábrahám és Lót. Nézd vissza náluk mi volt a probléma és miken (!) ment a balhé. Szerintem sok hasonlóságot fogsz találni. Csak annyi, hogy Ábrahám nem várta meg, hogy elfajuljon, mert egy idő után bizony elfajul és akkor olyan, mint egy rossz fog. Mindenképp ki kell húzni, de 10x olyan erősen fáj (és több rossz emlék/szájíz marad utána) A gyerekedet meg sosem fogod utálni. Mindigis emlékezni fogsz arra a picurka kis lényre, aki apunak, anyunak szólított az első szavaival és átölelt. Függetlenül attól, hogy most mi a pálya. És ez jó:) (szerintem)
2012. aug. 14. 17:05
 13/20 Hazardteam ***** válasza:
Sok igazság van abban is, amit az előttem szóló írt (hú de furán hangzik:D) de persze nem ennyire egyszerű, nem látunk bele és ő is nyilván csak példának hozta fel az elvre rávilágítandó. Hallgasd meg, amit küldtem, sok régi dolgot hallhatsz benne, ugyanakkor sok újat is (tippem szerint)
2012. aug. 14. 17:08
 14/20 anonim ***** válasza:

Szia !

Úgy gondolom az alábbi problémával, sokan küszködnek keresztény családok is a probléma nem a gyermekeddel van a problémát a korszellem okozza amely lázadást hoz elő a fiatalokból.

( függetleníteni akarják magukat a tekintélytől) befelé fordulóvá válnak és a szabadságot összekeverik a szabadossággal a saját útjukat akarják járni rosszul döntenek fontos dolgokban például a párválasztás.

A néhány világi családban sokkal rosszabb a helyzet de imádkozom ha gondolod írj privátban részletesebben.

Az Istennel való kapcsolatot ne hagyd veszni ez most nagyon fontos ez az alapja, hogy a problémák megoldódjanak !!!

A nehezteléseket rakd ki a szívedből amit feléje érzel, bocsáss meg neki magyarázd el

(fontos, hogy nyugodt körülmények között ne billenjen át veszekedésbe!!! )

a házimunka mindkettőtök érdeke esetleg engedhetsz neki csinálja azt munkát amit szívesen tesz.

Imádkozz a gyermekedért, ha van a gyülekezetben olyan akit be tudsz vonni akkor vele közösen.

Próbálj vele elbeszélgetni nyugodt körülmények között esetleg egy közös bibliatanulmányozást, felolvasást is csinálhattok és egyéb családi programot.

Fejezd ki feléje szeretetedet, ne csak szóval hanem lepd meg valamivel de ne érezze azt kap valamit tőled ezért házimunkát kell végeznie. Mond neki értékes embernek tartod ha valamit jól csinált akkor azt emeld ki, tartsd tiszteletben akaratát, döntéseit ha engedelmességet vársz el tőle ne urald le személyiségét.

Maga jöjjön rá mit jobb tenni ezért, oktasd őt.

Nem tudom mennyire eldurvult a helyzet biztosan nem lesz könnyű de legyél türelmes most ezt tekintsd feladatodnak a gyermeked jó irányban orientálását.

Istennél nincs lehetetlen.

2012. aug. 14. 17:16
 15/20 A kérdező kommentje:

# 9:

Lehet, hogy igazad van. De azt szokták mondani, hogy mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb. Neked van egy problémád, ami tartósan fennáll valamennyi ideje. Biztosan nagyon nehéz lehet, kicsit irigylem is a kitartásodat, és sok erőt kívánok neked a jövőben is.

Nekem már sokféle súlyos problémám volt, és sokat harcoltam is ezek miatt, de belefáradtam már ebbe a hosszú évek során. Sokszor fogtam padlót, és azt gondoltam, ennél rosszabb már nem lehet. Eddig még mindig talpra álltam, de utána mindig jött a következő pofon. Fogakat összeszorítva küzdöttem néha, és csak azért is imádkoztam, ahogyan írtad Te is. De most már nem nagyon tudok. Talán megpróbálom, mert sok erőt és biztatást kaptam most néhány válaszolótól és privát üzenetek által.

Voltak és vannak nagyon jó dolgok is az életemben, jó bizonyságok, imameghallgatások, megnyert csaták, sikerélmények. A lányomnak úgyszintén. Azt is tudom, hogy másoknak a mieinknél sokkal súlyosabb gondjaik vannak. Amikor ilyenekkel szembesültem régebben, az is segített sokszor egyenesbe jönni, mert elszégyelltem magam, hogy milyen kicsik az én gondjaim azokhoz képest, így egy szavam nem lehet. De már belefásultam ebbe is.

# doktorrossz:

Nem gondolom, hogy normális dolog lenne, ha mindent én csinálnék egyedül, ő meg semmit sem. Volt olyan időszak is még kisebb korában, amikor igazán keveset segített, pedig az idejébe belefért volna. Sokáig nem is volt ezzel bajom, mert úgy gondoltam én is, hogy ő fontosabb dolgokkal foglalkozik. De ma már nem így látom, mert egy felnőtt ember nem várhatja el, hogy teljeskörűen kiszolgálják, részt kell vállalnia mindenből. Nem gondolom, hogy olyan kényelmetlen lenne az élet mondjuk napi egy óra házi munkával, hogy ne lehetne kibírni. Különösen, hogy a pénzt is én keresem mindkettőnkre, tehát ő nyugodtan tanulhat, nem kényszerül dolgozni mellette. Sok egyetemistának és főiskolai hallgatónak nincs ilyen szerencséje. Persze másoknak meg ennél is nagyobb van, mert jobb anyagi körülmények között élnek.

# Hazardteam:

Ismét köszönöm a nem sablonos válaszod. :)

Rátapintottál a lényeg egy részére, mi nagyon különbözőek vagyunk a lányommal. Ízlésben, gondolkodásban, egyebekben. Vannak közös pontok az érdeklődési körünkben, de elég sok az eltérés is. Sokszor "csodálkozunk" mi magunk is, hogy anya és lánya hogyan lehetnek ennyire másak. Mindkettőnknek nehéz elfogadni ezeket az eltéréseket így a mindennapokban, de azért törekszünk rá, és sokat már sikerült is. Azok az "elfojtásos, fogszívásos békanyelések" megvannak nálunk is, és a kitörések is. :(

Meg fogom nézni Ábrahám és Lót példáját, és meghallgatom azt is, amit küldtél, megígérem.

Ami most rögtön eszembe jutott, hogy ők különváltak egyszer. Remélem, nem erre gondoltál, mert ez szerintem nem járható út nálunk. Volt már erről szó többször is, amikor kiborultunk a konfliktusoktól, de önálló jövedelem nélkül nem lehet, komoly munka mellett pedig nem bírná a tanulást. Ő egyszer már ki akart volna rohanni a vakvilágba nemrég, csak úgy, hogy majd lesz valami. Én próbáltam az eszére hatni, hogy gondoljon a jövőjére, mert még fiatal és tapasztalatlan. Akkor is kötöttünk kompromisszumokat, és próbáljuk ezekhez tartani magunkat, csak nem mindig sikerül.

Az említett elvet értem, de nem értek egyet vele, mert mint ahogyan Te is írtad, azért az nem olyan egyszerű. Sokszor gondoltam én is erre, és így is cselekedtem, de most éppen úgy látom, hogy ez hiba volt. Bonyolult ez az élet...

# 14:

Köszönöm a válaszod. Én is gondoltam a lázadásra, ami egy kicsit elhúzódott a mi esetünkben. :(

Szerencsére más területeken nem lázadt a lányom, nem voltak olyan komoly problémáink, mint amilyenek világi vagy akár sok keresztény családban is előfordul.

Ő bizonyára csak a korlátokat látja, amiből pedig tényleg nincs sok szerintem. Mint a kérdésnél is írtam, szabadon járhat el, nem szoktam tiltani semmitől. Szerencsére olyan helyekre nem is akart menni, amitől tiltani kellett volna. De ő teljesen független, korlátok nélküli életet szeretne, úgy látszik, pedig szerintem olyan nincs.

A neheztelésekkel, haraggal mindig próbálok küzdeni, és nyeltem a békákat inkább sokszor, csak hogy ne legyen veszekedés. Az utóbbi időben viszont bekeményítettem, és ebből viták lettek. Hiába próbáltunk nyugodtan beszélgetni, mindig veszekedés lett belőle.

Közösen csak kicsi korában imádkoztunk, aztán már csak ritkán, az utóbbi években már egyáltalán nem. Pedig tudtuk, hogy ez biztosan jó lenne, de mégis így alakult.

Nem tudom, mire gondoltál meglepetésként. Amennyire megengedhetem magamnak, szoktam venni neki néha valamit, tavaly kapott például új CD-lejátszót és új telefont. Idén sajnos semmi extra, mert jócskán megcsappant a jövedelmem, mivel elmúlt 20 éves, és így már nem jár sem a családi pótlék, sem a családi kedvezmény. Eddig konferenciákon, táborokban is többször volt évente, idén csak egyszer, mert ezek sem olcsó mulatságok.

Dicsérni sokszor szoktam őt régebben, most már azért nem annyit, mint egy kisgyereket, de ha elismerésre méltó dolgot tesz, természetesen megdicsérem, például egy-egy vizsgáért, ZH-ért, vagy bármilyen egyéb eredményért. Mielőtt valaki meggyanúsítana azzal, hogy csak feltételekkel szeretem, ez nem igaz, mert mindig csak annyit vártam el tőle, amennyire képes, nem szidtam le, ha nem tökéletesen alakultak a dolgok.

Az engedelmesség és a leuralás elég bonyolult, mert itt nagyon különbözően gondolkodunk. Sok dologban amit én alapnak tartanék, azt ő túlzásnak gondolja, a személyes életébe való beavatkozásnak, leuralásnak. Nem mindig tudunk közös nevezőre jutni. Oktatni meg már rég nem hagyja magát, nagyon erős személyisége volt kicsi korától kezdve, és most már tényleg felnőtt, így még a segítő szándékú javaslatokat is kioktatásnak veszi sokszor. Én úgy gondolom, hogy sok területen a többszörösét nyújtotta annak, amire egy átlagos tini vagy fiatal felnőtt képes. Ez mindenképp tiszteletre méltó, mindig el is ismertem, büszke voltam rá, és egy kicsit magamra is, mert amiben tudtam, segítettem neki, például a tanulásban még középiskolában is, amikor kérte, meg néhány vizsgára való felkészülésben. Én úgy gondolom, hogy ez szülői kötelesség is, de nem kötelességből tettem, hanem szeretetből, és azért, hogy könnyebb legyen neki.

Sokat gondolkodtam azon, hol rontottam el, mit hibáztam el, hogy mégis így alakult, és rá is jöttem néhány dologra. De a múltat már sajnos nem lehet megváltoztatni, csak a kialakult problémát kezelni valahogyan. Már ha lehet egyáltalán.

Azért is nem értem ezt az egészet, mert próbáltam jó irányba orientálni több területen, szerencsére sikerült is. Sokan Isten különleges áldásának tartották ezt a gyermeket, én magam is. Sokszor nagyon jól tudtunk együttműködni bizonyos területeken. Tudom, hogy senki nem tökéletes, így én sem és ő sem. Csak nagyon nehéz ez így, hogy pont kettőnk között vannak problémák. Írtad, hogy nem tudod, mennyire durvult el a helyzet. Nem nagyon szeretném már bővebben kifejteni, mert elég bonyolult. Írtam fent, hogy olyan, mintha idegenekként élnénk egy lakásban, de annyit módosítanék, hogy ha ritkán is, de még egész jól kijövünk egymással. A nagyobb veszekedéseken is általában gyorsan túllépünk, vannak jó beszélgetéseink, tréfálkozunk egymással, vannak közös tervek és célok, de mindig ott vannak közbe-közbe a kis szurkapiszkák, összezördülések. A bizalmas kapcsolat pedig szinte teljesen hideggé vált. Még régebben úgy gondoltam, hogy ez a problémakör egy szellemi támadás, ami a kettőnk közös munkája ellen irányul, és aminek ellene kell állni. De hát nem tudtunk, így elbuktunk. :(((

Remélem, még van visszaút. :)

2012. aug. 14. 18:41
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon szép és jó dolog, hogy szolgál, de a szolgálat nem mehet az egészséges családi élet rovására. Erről is lehetne vele beszélgetni. Azt én mindig is furcsának tartottam, hogy valaki a gyülekezetben mindent megtesz, de otthon gondok vannak pl. a segítéssel.

Erről igazából két dolog jut eszembe:

4 Mert Isten parancsolta ezt, mondván: Tiszteld atyádat és anyádat, és: Aki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon.

5 Ti pedig ezt mondjátok: Aki atyjának vagy anyjának ezt mondja: Templomi ajándék az, amivel megsegíthetlek; az olyan akár ne is tisztelje az ő atyját vagy anyját.

(Tudom, hogy nálatok nem ennyire súlyos a helyzet, de azért azt hiszem értelmezhető.)

A másik:

2 Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;

3 Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó;

4 Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;

5 (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)

Gondolom nem püspök, de az utolsó ige minden szolgálatra igaz: aki otthon nem képes a dolgait elvégezni, segíteni, az miért szolgál?

2012. aug. 14. 19:48
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem imádkozol rendszeresen és nem tanulmányozod rendszeresen a szentírásokat, akkor mi a kérdés?! Benne van a kérdésben a válasz. Ha még ezt a két apróságot sem teszed meg, hogyan segítene az Úr?
2012. aug. 15. 10:23
 18/20 Hazardteam ***** válasza:
75%

Utolsónak: Az ilyenektől mentsen meg Isten, mint amit te képviselsz. Tipikus felelőtlenül kritizáló, vaskalapos, törvénykező demagóg. Arra nem gondoltál, hogy imádkozni csak hitből érdemes és néha az ember tudja, hogy az imái azért nem nyernek meghallgattatást, mert valamit Ő csinál rosszul, gyakorlati dolgokat pölö? Irgalmasság ÉS! igazság. Neki nem a törvénykezésedre van szüksége, meg a hülye kritizálásodra, hanem megoldásra. Isten megadhatja neki, de olajat sem öntenek törött cserépedénybe. Ő most ezt a cserépedényt próbálja kicserélni az olaj alatt, mert minden más, csak látszat megoldás és időleges. Ha ezt az elvet sem érted és ilyen kőszívű vagy, akkor nagyobb bajban vagy, mint ők. Egyébként írta: "Kérlek, ne szabványszövegeket írjatok, mert én már imádkozni sem tudok az utóbbi időkben, meg Bibliát olvasni sem"

Ezek után beírsz egy ilyen ledorongoló cinikus vacakot (és akkor még nagyon enyhén fogalmaztam) Nincs már így is eléggé lent? Kellenek az ilyen törvénykező kirohanások, mint a tiéd azt gondolod? Felejtős cimbi.

2012. aug. 15. 15:22
 19/20 A kérdező kommentje:

# 16:

Köszönöm a válaszod. :)

Teljesen egyetértek veled, ugyanezek a gondolatok merültek fel bennem, amikor elkezdődtek a nagyobb problémák. Ez akkor volt, miután bekeményítettem, amiről már írtam. Miután több lett az elvárás, mint régebben. Néhány hónap után mondtam el a problémát a már említett testvéreknek, ők is ugyanezeket mondták, azaz, mint írtam, lényegében nekem adtak igazat. De sajnos nem tudtuk ezt megbeszélni a gyermekemmel, mert ő úgy érezte és érzi, hogy túl magasak az elvárások. Más nézeteltérések is voltak, és ő úgy gondolja, hogy ezek így együtt már a gyermekek ingerlésének kategóriájába tartoznak. Ragaszkodott ahhoz, hogy a szolgálat mindenek felett, és a barátai egyetértenek vele. Ezután neki a tanulás jön, ezzel én egyet is értek, attól nem lehet időt elvonni. Ezek után pedig nem marad annyi ideje, amennyi szükséges lenne.

A támogatás most még nem aktuális, tehát ennyire tényleg nem súlyos a helyzet. Remélem, soha nem is lesz szükségem az ő támogatására a jövőben sem.

A második igerészről az jutott eszembe, hogy én nem tudtam teljesen jól igazgatni a magam házát, mert nem tudtam engedelmességben tartani a gyermekemet. Tudom, ez az én hibám is. Azt gondoltam, saját maga belátja majd idővel, min kell változtatnia, hiszen keresztény. Néhány esetben ez így is történt, más esetekben sajnos nem. Én is változtam, próbáltam javítani a saját hibáimat, de nekem sem sikerült minden. Most ezeknek isszuk a levét.

# 17:

Ez már régebbi probléma, akkor is megvolt, amikor még jobb szellemi állapotban voltam. Hiába imádkoztam, nem történt semmi. Volt némi javulás, de más területeken csak súlyosbodtak a problémák. Nem csak emiatt törtem le, de ennek is nagy szerepe volt abban, hogy nem kívánkoztam már a gyülekezetbe. Tudom, hogy nem emberekre kellene nézni, de nem tudom kettéválasztani a kereszténységet és ezt a viselkedést. Nekem is sok hibám és rossz szokásom volt és van sajnos, tehát nem vagyok mintakeresztény. Ő ezt többször is a fejemhez vágta, ugyanúgy azt is, hogy nem járok közösségbe. Mintha attól felsőbbrendű lenne valaki, vagy nem is tudom. Azt is mondta, hogy nem hivatkozhatom majd arra, hogy miatta nem járok, és miatta nem élek olyan életet, mint régebben, mert ez nem áll meg. Nem tudom, mi az igazság ebben.

# Hazardteam:

Ismét köszönöm a válaszod, amit a 17-esnek írtál. Teljesen egyetértek veled mindenben. Voltam már pár évvel ezelőtt nehéz helyzetben, akkor sem tudtam mit kezdeni a sablonszövegekkel. Foglalkoztam is emberekkel, és tudom, hogy azzal a legkönnyebb lerázni valakit, hogy olvasson Bibliát és imádkozzon sokat. Nem mintha ez nem lenne jó általában, de vannak speciális esetek. Ha "csak" ennyi elég lenne, nem lenne annyi kereszténynek problémája egy-egy területen. Én már többször éreztem úgy, hogy megrepedt nádszál vagyok, amit Isten nem tört el, kegyelmes volt. De most nem tudom, van-e még visszaút. Tudom, hogy idővel behegednek a sebek, akárhogyan is alakul a helyzet, de most még nagyon rossz. Nem látom az alagút végén a fényt, alig pislákol a remény.

Köszönöm a megértésed.

2012. aug. 15. 17:53
 20/20 Hazardteam ***** válasza:
Mindig van remény. Én vagyok az élő példa. Én megmondanám Apánknak, hogy az én erőm elfogyott és bocs, hogy csak néha adtam neki át az irányítást, úgy hívtam oda, mint egy pincért. De hogy most ő jön. Pál azt mondta, akkor erős, amikor erőtlen. Mert amikor végre rájössz, hogy a te saját erőd, képességeid, meg a "testvéreknek" a képességei, jótanácsai, okoskodásai édeskevesek egyedi helyzetek/problémák megoldására és átadot Istennek az irányítást, akkor(tól) történnek a nagy dolgok. Még jó is, ha gyenge vagy és erőtlen:) (bocs) Hamarabb rájössz, hogy Isten nem egy varázsnyuszi, amit ha kell előhúz az ember a kalapból és imádkozni, változtatni "tenni" hathatósan CSAK vele lehet és ő a fönök. Én nem hibáztatlak, nem könnyű a gyereknevelés, ráadásul a keresztények gyerekei egy állandó hadszíntéren vannak, kitéve sok olyan hatásnak is, aminek a "világi" gyerekek nem. Nyilván te is tudod, hogy elsődleges célpontjai "valakinek". Olyan ez, mint a reklámipar. A reklám/designer cégek külön pszichológusokat alkalmaznak arra, hogy a lehető leghatékonyabban elérjék a reklámokon keresztül a GYEREKEKET. Nem a szüleiket, a gyerekeket. Mert amikor a gyerekkel elmennek a szuperhypermarketekbe, a gyerek addig nógatja a mamit, hogy vegyen "totyolinomacit" míg a szülő inkább enged, csak nyugi legyen. Egy család szétbombázásához elsőként vagy az apát kell kiütni teljesen és drasztikusan, vagy a gyerekeket manipulálni alattomosan és hosszadalmasan fű alatt. Remélem érted miről beszélek és olvasol a sorok között.. Ami hanganyagot küldtem, az ugyan "pszichológia" de az a "természetes" fajtájú, "földhözragadt" és "emberi" pszichológia, gyakorlati tanácsokkal. Egyik oka, amiért elküldtem, az, hogy megértsd: nincs 2 egyforma gyerek és eredendően nincs "jó" és nincs "rossz" gyerek (vagy tini/huszonéves stb.) És nem vagy egyedül, a legnagyobb gyerekszakértő veled van és ő egyedileg kezel minden ilyen problémát a te és a gyermeked egyéniségének/személyiségének figyelembe vételével. Asszem tudod kiről beszélek:)
2012. aug. 15. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!