Hogy tudom megismerni az igazi keresztény Istent?
Ez egy nagyon jó kérdés.A jelzőket hagyd el:
megismerni Istent. Hogy ez a vágy él szívedben: az nagyon jó. És működik kegyelem. Weöres Sándor mondta, nekem nagyon segítő volt, leírom:
"Minden, amit kaptam, a CSENDBŐL kaptam"
Tehát azt a formanélküli "ürességet" kell biztosítani, AMIBŐL lesznek a létesültek. Ami a forrás. Amiből a formák lesznek. Ez egy meditatív állapot. Csak ülj csendben.
Zen - meditáció. Zazen- ezt a tudat lecsendesítését célozza, ezt az "ürességet"
Légy csendben, és várj az Úrra- szól a zsoltár (37,7)
Ott megszólal, megszólít. A misztikusok írnak erről, bár a lényegét nem tudják kommunikálni, mert nem lehet. Csinálni kell, és magadnak tapasztalni, mi ez.
Szia!
Sajnos nem tudom milyen dogmák élnek benned. Én a "Sola Scriptura" - egyedül a Szentírás elvét vallom. Hitem szerint igazi Istenképre csak a Biblia alapos megismerésével juthatsz el.
A bibliai könyvek egymáshoz illeszkedve, mintegy egymást folytatva a Föld és az ember történetét beszélik el Isten megváltási terve szempontjából, a teremtéstől egészen az újjáteremtésig, tömören, vázlatszerűen, de átfogó módon. Elmélkedő vagy tanító könyvek is ékelődnek az ún. történeti könyvek közé, amelyek az emberi élet összes döntő problémáját felvetik és megvilágítják. Van például olyan bibliai könyv, amelynek az emberi szenvedés a fő témája (Jób könyve), van olyan, amelyiké az igaz szerelem (Énekek éneke) stb.
Az egyes biblia könyvek szerzőinek az az egybehangzó állítása kapcsolja össze ezeket a könyveket, amely szerint ők nem a saját ismereteiket és gondolataikat közlik, hanem Isten szólt hozzájuk, és elhívta őket a prófétai szolgálatra, azaz megbízta őket üzenete közvetítésével. Elgondolkodtató, hogy oly sok tanú – az összes bibliai szerző – állítja ezt, és tanúságtételük annyira megegyező még részleteiben is. Bámulatos az Istenről és az emberi élet minden dolgáról való tanításuk összhangja. A legkülönbözőbb keretben, megközelítésben és megfogalmazásban szólnak ezekről, de állításuk – alapelvileg és a részletekben is – azonos. Emellett pedig egymást kiegészítik és értelmezik. Vannak, akik ellentmondásokat vélnek felfedezni és kimutatni a bibliai kijelentések között. Tudományos feldolgozásra törekvő könyvekben is olvashatunk erről. Sok esetben egy kicsit alaposabb utánjárásra – néhány tényszerű adat ismeretére vagy gondosabb megfigyelésre – van szükség, és máris kiderül, hogy a felületes ítélettel megállapított ellentmondások egyáltalán nem léteznek a valóságban. Máskor kitartóbb keresésre és mélyebb átgondolásra van szükség, de a vizsgálatnak mindig az a vége, hogy a kétely megbizonyosodásra változik, mert a kritikus helyen is a tökéletes egység tárul fel.
A keresztény egyházak között rendkívül sok különbség és tanbeli ellentét van, de a Biblia egy, valamennyi keresztény felekezet számára. A Bibliában Ésaiás próféta könyvében olvasható: "Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti utaitok az én utaim, így szól az Úr! Mert amint magasabbak az egek a földnél, akképpen magasabbak az én utaim utaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál! Mert amint leszáll az eső és hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ád a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek: Így lesz az én beszédem, amely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, amit akarok, és szerencsés lesz ott, ahová küldöttem" (Ésaiás 55:8–11).
"A kinyilatkoztatás eszméjét nem könnyű elgondolni. Hogy Istennek fel kell fednie magát az emberiség előtt, ez egyesek számára hihetetlennek tűnhet. Kinyilatkoztatás nélkül, isteni tanítás és útmutatás nélkül az ember szélfútta falevél, sötétben tapogatózó vak. Hogyan találhatnánk el Istenhez az ő útbaigazítása nélkül? Hogy az emberi elme saját erejéből nem képes erre, az világosan kitetszik Ésaiás idézett szavaiból. Más szavakkal kifejezve: Isten elméje és az ember elméje között szakadék húzódik. Ellentét feszül Isten útjai és gondolatai, valamint az ember útjai s gondolkodásmódja között. Vagyis másképpen cselekszik és gondolkodik Isten, másképpen az ember. Isten útjai, gondolatai annyival magasztosabbak az emberéinél, amennyivel magasabb az ég a földnél… Nincs létra, melyen az emberi elme Isten elméjének a végtelenségéhez felemelkedhet. Nincs híd, amely a végtelenbe átívelne. Nincs mód számunkra közel férkőzni hozzá. Lényét fürkésznünk – reménytelen. Következésképp, ha Ő maga fel nem tárná előttünk, magunktól sohasem fejthetnénk meg gondolatait." (John R. W. Stott: Korunk könyve: a Biblia)
A valóban Istentől származó prófétai beszéd "jó gyümölcsöket terem" az ember életében. Az Isten Lelkétől áthatott próféta jellemében és cselekedeteiben megjelennek a hasonlíthatatlan, csodálatos isteni jellemvonások, és bizonyságtétele közvetve is ilyen gyümölcsöket terem. Aki befogadja az igaz prófétai beszédet, annak életében ugyancsak megnyilatkozik az egészen különleges, szívet-lelket, jellemet átalakító hatalom. Ezeket a gyümölcsöket nem lehet hamisítani, az Isten Lelke nélkül való ember életében nem jelenhetnek meg.
Kívánom neked ezek megtapasztalását!
Üdv. Péter
Olvad az evangéliumokat és zsoltárokat,mikor már jól ismered térj át az újszövetség többi részeire, és később az ószövetségre.
A zsoltárok ismerete azért fontos, mert 1. az lesz gyógyszer a lelkednek, 2. megtanít hogyan kell Istenhez szólni.
A helytelen dogmáktól úgy tudsz elszakadni, hogy gondolkodásodat megváltoztatva, helyettesíted azt a helyes dogmákkal. Nos ez ma Magyarországon nagyon nehéz, mert nincs ilyen nyelvű magyar könyv. Angolt pl tudok.
Istent véleményem szerint egyetlen módon tapasztalhatod meg: ha keresed.
Én keresztény vagyok, vagyis azzá lettem, de javaslom, hogy ne a keresztény Istent keresd, hanem az Igaz Istent. Hagyd, hogy Ő jelentse ki magát neked.
Keresd, olvass szent írásokat, meditálj, imádkozz, és folyamatosan kérd, hogy mutassa meg neked, melyik utat válaszd és mondja meg, ki Ő. Győződj meg róla hogy valóban Ő az. És fedezd fel a szívedben a szeretet, mert ott lakik Isten. Tegyél valamit, vállalj önkéntes munkát, menj el zarándok útra, böjtölj, vagy bármi mást. Nem azért mert ezek Istennek szükségesek, ezek neked lehetnek jó eszközök a megfelelő lelki állapot eléréséhez.
Isten áldjon,
Freya
"Hogy tudok leszakadni azokról a dogmákról amik jelenleg bennem élnek?"
Ezt,hogy érted? Nem tudom,most milyen dogmák élnek benned,de ha az "igazi keresztény Istent" keresed,akkor ugyanúgy dogmákba fogsz ütközni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!