Egy lény milyen tulajdonságok után nevezhető szerintetek istennek?
1. Képes legyen a teremtésre? Életet adni?
2. Képes legyen a semmiből teremteni valamit?
3. Legyen halhatatlan? Esetleg egy istennél ez nem számít, lehet múlandó?
4. Rendelkezzen mások sorsával? Szabadon ítélkezhessen felettük?
5. Legyen okosabb a követőinél? Legyen erősebb tőlük? Tudjon dolgokat, amit normális ember nem tudhat?
6. Legyen már-már gyanúsan kikezdhetetlen? Egyensúly vagy káosz?
Csak kíváncsi vagyok, hogy más-más embereknél mikortól számít valami istennek, mikortól nevezne valaki valakit istennek.
Azért is érdekel, mert ezen tulajdonságok közül néhánnyal emberek is rendelkeznek, a lehetőségek pedig bővülni fognak az idő előrehaladtával.
Különböző vallásúak hogyan állnának hozzá?
Na, azt gondolom, hogy mindenkinek az az istene, aki ŐT teremtette, akiből az életereje, személyisége kivált, akinek a része ő. A cseppnek az óceán az istene.
Hm?
Felette áll az időnek.
Képes teremteni élőt és élettelent is.
A halál sem "ellenfél" számára.
Igen, lehet mindenkinek megvan a saját istene. Hisz ahány ember, annyi felfogás.
Bár szerintem a legtöbb vallás vagy szekta ( mindegy hogyan nevezzük) személyiségromboló.
Én semmilyen erőről, dologról nem tudnám elképzelni, hogy isten. Van bennem egy efféle gátlás.
De érdekes dolgokat írtok.
Kérdező,
te abból indulsz ki, hogy Istennek személyes tulajdonságokkal kell rendelkeznie, és emberi fogalmak szerinti isten-definíciót vársz. Az embernek legfeljebb feltételezései vannak, egzakt istenbizonyíték nincs.
De néhány jellemző tulajdonságot mondok, amelyeknek Istennek meg kell felelnie: "nem teremtett, nem halandó, örökké, tehát az időtől függetlenül létező". Nem kell a mi fogalmaink szerint mindenhatónak lennie és teremtenie sem, és egyáltalán nem kell személyeskednie - akár megtorlóként akár gondviselőként - az emberekkel szemben, ő a világot - kívülről - csak megfigyeli vagy éppen még azt sem teszi.
Érdekesek a válaszok, nekem úgy tűnik, hogy mindenki a keresztény-muzulmán-zsidó istenképből indul ki és az alapján ad definíciót.
Ha ennél objektívebben próbáljuk keresni a megoldást, akkor el kell vetnünk rengeteg mindent:
1. Nem feltétlenül szükséges a teremtés, a többistenhitben például legtöbbször csak a főisten teremtett, a többi nem, ennek ellenére istennek számítottak.
2. Teljesen mindegy, hogy miből teremt szerintem.
3. Nem feltétlenül kell halhatatlannak lennie, az "örök fiatalság" találóbb, sok istennek volt jellemzője, hogy megölhetőek, viszont az idő nem árt nekik.
4. Az ítélkezés sem jellemző minden istenre.
5. Ez viszont alapvető, mindig olyan valamit ruháztak fel isten megjelöléssel, amely valamilyen téren többre képes mint az ember.
6. A legelső vallások nem abszolút istenképben gondolkodtak, emberi jellemzőkkel ruházták fel az istenüket, voltak hibáik és erényeik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!