Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi meggyőzőek?

Jehova Tanúi meggyőzőek?

Figyelt kérdés

Sok JT kérdés volt már a napokban, ezért én is bátorkodom feltenni a sajátom. A történetem ott kezdődik, hogy havonta kapok folyóiratokat, amibe bele szoktam olvasni, sőt, van amikor hosszú percekig személyesen hallgatom a Tanúk érvelését.

Amikor Bibliaidézetekkel alátámasztják a mondanivalójukat, mindig azt gondolom, hogy "hú, ez tényleg összefügg ezzel", de tudni kell, hogy nem vagyok vallásos, nem hiszek senkinek az istenében, sem semmilyen istenben, csak szeretem, ha egy írásmű összefüggő.

Sokszor vádolták a bibliát azzal, hogy összefüggéstelen, hol ezt, hol az ellenkezőjét állítja, ellentmondások nagy csoportja van benne.

De a Tanúk mindent megmagyaráznak, és az ember kezd az írásban mégis összefüggést látni.

Utána jön az, hogy elkezd olvasgatni másokat is, és rendre rácáfolnak a Tanúk állításaira. Ilyen például az a vitakérdés, hogy a Biblia elején szereplő "nap" szó egy napra vonatkozik, vagy egy hosszabb időszakra. A Tanúk szerint hosszabb időszakot ölel fel, ami lehet akar több ezer év is, és azért mondják ezt, mert szerintük az eredeti szövegben a nap egy olyan szóval van megjelölve, ami hosszabb időszakot jelöl. (Pl. Salamon napjaiban azt jelenti, hogy egy hosszú időszakban, míg Salamon élt, és a nap szó így már nem egy 24 órás időt jelöl.) De mások elemezve a szöveget azt mondják az a szó márpedig egy 24 órás napot jelöl kétség kívül.

Nem tudom melyiknek van igaza, de szerintem azért látnak a Tanúk logikát a vallásukban, mert a Társulat mindenbe kapaszkodik, hogy párhuzamot állítson fel, és igazolja saját magát.

A kiadványaikban is ezt igyekszik bemutatni, sokszor még a tudományt is a vallásuk igazolására és szolgálatába állítják, a tudományos eredményeket párhuzamba vonva a Bibliával. A történelemmel is ez a helyzet. De csak azokat veszik át onnan, amik megfelelnek a tanításaiknak.

2012. aug. 1. 13:35
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%

""Még soha senki sem cáfolta meg a Tanúk azon ésszerű álláspontját, hogy Istennek létezik mai is egy egységes és látható földi szervezete."

Igen, és ezt hívják kereszténységnek. A Biblia le is írta, hogy szétzilálódik az egyház, juhoknak álcázott farkasok jőnek és lesz szétszakadás."

Erre (a második mondatodra) mi is gyakran hivatkozunk, de mi azt is hozzátesszük, amit a Biblia erről még ír, vagyis hogy Isten ezt NEM HELYESELTE, sőt óva intett a szektásodástól és bárminemű elhajlástól! Amikor ezt a cseppet sem mellékes körülményt elfelejtitek megemlíteni, és helyette ezen megosztott sátáni világ "természetes" zűrzavarával takaróztok, mondván, hogy: "Nincs ma már egyetlen egységes földi szervezet, hanem hívők vannak akik követik Jézust", tulajdonképpen az igazi keresztényi egységet tagadjátok meg.

Kemény szavak? Ez a bibliai véleményem, cáfold meg a Szentírásból. De biztos lehetsz benne, hogy nem fog menni, csak ilyen manipulált, vagyis kiragadott féligazságokkal!

"Ők viszont egységben vannak hitben. Akár református akár katolikus akár gyülis akár tanú..."

Ezek közül egyedül a Tanúk vannak világszerte egységben a hitben, a többi gyakran egymás kezétől esik el.

"Isten a szíveket vizsgálja."

Igen, az egyetlen létező igaz egyházon belül is Isten volt, aki a szíveket vizsgálta - az első században is, és előtte is...- ugyanis nem az egyház ment meg, hanem Jehova, de ettől még egyértelmű, hogy kell lennie egy látható és egységes földi szervezetnek, mely szervezett módon együtt tud működni abban a munkában, amit Jézus "Isten akaratának a cselevésének" nevez. Ha nem lenne ilyen egységes és szervezett világszervezet, ezt nem lehetne elvégezni. Akik "szervezet nélküli hívőkben" hisznek csupán, nem is teszik ezt, főleg nem egységesen és szervezetten!

"A példázat a hű és bölcs szolgáról nem prófécia hanem példázat és nem azt jelenti amit a szervezet erőszakkal belemagyaráz."

Mondod te, csakhogy a tények és a gyümölcsök más mutatnak.

"Ha a ti szervezetetek lenne ama látható földi szervezet, nem tévedtek volna annyiszor (hamis próféciák)..."

Nem unjátok még ezen sikertelen, hamis érveket szajkózni? A Tanúk NEM PRÓFÉTÁK, sohasem állították, hogy Isten nevében mondanak valamit, sőt erre alapból felhívják mindenki figyelmét a kiadványaikban. Szemét dolog valódi meggyőződés nélkül rágalmazni egy csoportot, nem gondolod?

Másrészt szerinted csak akkor lehetne Isten földi szervezete egy csoport, ha pl. tévedhetetlenek lennének? Milyen spekulatív érv akkor a fenti??

"nem lett volna annyi botrány körülöttük"

Bagoly mondja ezt a verébnek.

"és nem változtatnák a véleményüket bizonyos dolgokban x évenként oda vissza."

Ez megint csak a tévedhetetlenséggel van kapcsolatban.

"Ha alázattal beismerné a szervezet a hibáit és hogy nem jobbak bárkinél,lehetne kezdeni velük valamit. Így viszont aligha."

Jehova Tanúi MINDIG IS KÉSZEK voltak változtatni a véleményükön, ha kiigazításra volt szükség. Az irodalmaik igen gyakran foglalkoznak ezzel, ezt mindenki tudja, aki olvassa őket! Akik valójában nem hajlandóak erre, hanem a hamis tanokban megkövült világukat dicsérik, azok az általad fent idézett egyházakkal kezdődnek.

Vajon kik tetszelegnek a gőgös tévedhetetlenség álarca mögött, akik nem hajlandóak beismerni és változtatni a hibáikon, vagy azok, akik megteszik???

"Hitem szerint azonban a becsületes, hűséges tanúk (magán személyek) abszolút tiszteletre méltóak."

Szerintem is. Aki pedig itt nem becsületes és hűséges, nem marad Tanú.

2012. aug. 2. 17:05
 12/21 anonim ***** válasza:
83%

Ne haragudj, de hány éves vagy? Milyen érvelés ez: bagoly mondja verébnek? Honnan tudod, hogy ki vagyok én vagy hogy milyen közösségbe tartozom?

Kettő: a tanúk sosem állították, hogy próféták. Attól még hamis prófécia bűnébe estek. Azt nem értem, hogy legalább a saját irodalmatokkal miért nem ismerkedtek meg? A régi Őrtornyokkal, angolul hozzáférhetőek, igen érdekes dolgokat tanulhatnátok belőle....

Ja, és ha a szervezet véleményét a világvégéről csak informatív érdekességnek kell venni, akkor ugye ez vonatkozik az összes többi tanításra is, születésnap, karácsony megtartása stb.?

2012. aug. 3. 12:52
 13/21 anonim ***** válasza:
59%

Szia!

Én inkább a kérdésedre válaszolnál: Igen meggyőzőek.

Persze, nem tökéletesek és tévedhetetlenek.

Amúgy meg a felelősség mindenkinek személyes, győződj meg róla, hogy mit mond a biblia!

2012. aug. 7. 16:20
 14/21 anonim ***** válasza:
2012. aug. 9. 23:16
 15/21 anonim ***** válasza:
0%

"Ne haragudj, de hány éves vagy? Milyen érvelés ez: bagoly mondja verébnek? Honnan tudod, hogy ki vagyok én vagy hogy milyen közösségbe tartozom?"

Nagyon könnyű így támadni minket, azonosítatlanul! Miért nem közlöd te is a szervezeted nevét, ha van olyan? És miért tartozol oda?

Mellesleg ezt a "baglyos" témát a rajtunk kívül álló, magukat kereszténynek vallókra egységesen értettem. Ezt az úgynevezett "kereszténységet" pedig általánosságban az elmúlt 1900 évben nem a botrányos dolgoktól való mentesség jellemezte.

Nagyon semmitmondó és kétélű fegyver a "botrányokra" hivatkozni velünk szemben. Ugyanis az első századi tanítványokat vajon hányféle aljas váddal illették??? Számold már össze az összeset, melyet róluk terjesztettek.

"Kettő: a tanúk sosem állították, hogy próféták. Attól még hamis prófécia bűnébe estek."

Ez hazugság! A Biblia pontosan meghatározza, mi a hamis prófécia, miért nem ismerkedsz meg vele?!

"Azt nem értem, hogy legalább a saját irodalmatokkal miért nem ismerkedtek meg? A régi Őrtornyokkal, angolul hozzáférhetőek, igen érdekes dolgokat tanulhatnátok belőle...."

Tisztában vagyunk vele, hogy a korai időkben mi mindent értettek rosszul a mai pontosabb bibliai igazságokhoz képest, mivel ezt sohasem titkolták a testvérek! Csak ti hiszitek úgy, hogy mi ezt nem tudjuk, bocsika.

Ja, és ha a szervezet véleményét a világvégéről csak informatív érdekességnek kell venni, akkor ugye ez vonatkozik az összes többi tanításra is, születésnap, karácsony megtartása stb.?

Nem, a szervezet véleménye a fontosabb bibliai igazságokról már igen korán kialakult, mivel kutatták és megismerték őket. A későbbi kiigazítások jóval kisebb jelentőségű pontosítások, vagy kiigazítások voltak. Ez vonatkozik a vérkérdésre is! Ha valamiben tévedtek, kiigazították! De vajon azon több ezer, magát kereszténynek tartó egyház, akik ragaszkodnak az egymásnak ellentmondó eszméikhez, nem tartja-e magát tévedhetetlennek, ha semmiképpen nem változtat semmin, holott kellene?

Azon igazságokat, melyeket a Tanúk vallanak, bármelyik alapos és őszinte ember megismerheti a bibliából, csak keresni kell és meg kell ragadni, valamint meg is kell tartani. Ez az álláspont jól igazolható és védhető a Szentírásból, ha a későbbiekben kiigazításra lesz szükség, az biztos nem a lélek nem halhatatlan igazságáról, vagy más, a Biblia alaptanításáról fog szólni.

2012. aug. 10. 18:39
 16/21 anonim ***** válasza:

"Nagyon könnyű így támadni minket, azonosítatlanul! Miért nem közlöd te is a szervezeted nevét, ha van olyan? És miért tartozol oda?"

Nem támadtalak csak leírtam miért nem győz meg engem az Őrtorony szervezet. Miért veszel mindent támadásnak? Amikor ti támadjátok a keresztényeket egy kalap alá véve, az nem az? Dehogyisnem, csak akkor pont a másik oldalon álltok. Ha ti mondjátok akkor az építő kritika, ha más, az aljas támadás. Ez nem vall egészséges lelki állapotra.

Keresztény vagyok,elégedj meg ennyivel. Én ugyanis veled ellentétben nem teszek különbséget katolikus, református, baptista, hit gyülis stb. között. Ahogyan az Úr is a szíveket vizsgálja. Különbség ott van, ahol bele látod. És miért oda tartozom? Csak.

"Mellesleg ezt a "baglyos" témát a rajtunk kívül álló, magukat kereszténynek vallókra egységesen értettem. Ezt az úgynevezett "kereszténységet" pedig általánosságban az elmúlt 1900 évben nem a botrányos dolgoktól való mentesség jellemezte."

Értem. Tehát mindenki, aki keresztény és nem tanú, az magára vessen és bűnhődjön a kat-ref egyházak bűnei miatt és kész. Hozzá teszem, a korai keresztények sem voltak Jehova tanúi, azért ne legyél hozzájuk túl szigorú....:-)

"Nagyon semmitmondó és kétélű fegyver a "botrányokra" hivatkozni velünk szemben."

Ez a kedvenc mondatom tőled. Főleg azért mert rögtön azután írtad, hogy a többi, csúnya keresztényt micsoda vétkes múlt övezte az elmúlt 1900 évben. Nos, nektek is kijutott ennyi rövid idő alatt, ez nem elgondolkodtató?

" Ugyanis az első századi tanítványokat vajon hányféle aljas váddal illették??? Számold már össze az összeset, melyet róluk terjesztettek."

És azok nem bizonyultak igaznak. Ellentétben az őrtornyot ért vádakkal.

"Ez hazugság! A Biblia pontosan meghatározza, mi a hamis prófécia, miért nem ismerkedsz meg vele?!"

Olyan naiv és kedves a részetekről, hogy aki nem ért veletek egyet, az nem ismeri a Bibliát. Nos, tájékoztatlak, hogy nem így van. Csak az őrtorony értelmezést nem ismerjük, de hála Istennek, nincs is rá szükségük.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a korai időkben mi mindent értettek rosszul a mai pontosabb bibliai igazságokhoz képest, mivel ezt sohasem titkolták a testvérek! Csak ti hiszitek úgy, hogy mi ezt nem tudjuk, bocsika."

Meg van bocsátva :-)Viszont azt nem értem, hogy akkor most honnan tudjátok, hogy jelenleg igazság van, mi van ha a fokozatos világosság értelmében valami mégis változik? No és az nem tűnt fel hogy a Bibliában az igazság az igazság és nincs fokozatos félreértés és mellébeszélés?

Na mindegy, ezért nem meggyőzőek a tanúk. A véradás jó, nem jó, lelkiismereti kérdés, bűn....csak válassz évszámot és nem kívánt törlendő.

És az a legszomorúbb, ahogyan a tudományt leszólják, de készek bármikor a tudományra hivatkozni ha az úgy tűnik, támogatja a nézőpontjukat. Most akkor vagy vagy.

Nem meggyőző az sem hogy a különböző országokban a tanúk nem eredetiből fordították a saját Bibliájukat, hanem az angolból (lehet nincs is olyan görög-héber tudású prof közöttük aki ezt meg tudná tenni) amivel egyértelműen azt igazolják, hogy a társaság teológiája előrébb való mint az eredeti szöveg fordítása. Mert ugye, mi van akkor, ha a magyar tanú fordító nem azt fordítja amit szerintük kell.....más véleményen lesznek? azt nem szabad hagyni....

És tudom hogy most én vagyok a csúnya, negatív támadó. Pedig nem. Én nem a tanúkat kritizálom, akiket tisztelek a hitükért és elhivatottságukért, hanem egy szervezetet amelyik Isten földi helytartóját játssza úgy hogy ugyanezért megkritizál egy másik egyházat.....

2012. aug. 10. 21:24
 17/21 anonim ***** válasza:

"Amikor ti támadjátok a keresztényeket egy kalap alá véve, az nem az?"

Bocsika, de általában konkrét hamis tanok alapján mondhatjuk azt, hogy az a kereszténységre általában érvényes! De ha elemezzük, akkor sem jön ki más válasz. Így ez valóban építő kritika, nem személyek kicsinyes támadása.

"Én ugyanis veled ellentétben nem teszek különbséget katolikus, református, baptista, hit gyülis stb. között."

Vagyis akkor nem teszel különbséget igaz és hamis között? Vagy az a véleményed, hogy minden vallásszervezet "hibás", egyik sem tökéletes? Persze, mert tökéletlen emberekből áll. Hogyan is lehetne tökéletlen emberekből álló szervezet tökéletes? De vajon ez volt Isten elvárása akkor, mikor Jézus az első századi tanítványait egy csoportba összehozta? Nem, nem volt a tökéletesség vagy a tévedhetetlenség elvárás. De az egységes látható csoport léte az elvárás volt. Az ettől való elhajlást vagy szektásodást (bár előre jelezte) szigorúan elítélte Isten a bibliában.

Te is azt vallod tán, hogy a "kizárólagosság" bűn, vagy helytelen a bibliában? Ha igen, adhatnál valami bizonyítékot a Szentírásból.

"Ahogyan az Úr is a szíveket vizsgálja."

Igen, Jehova ezt tette az ELKÜLÖNÍTETT nemzetével is, a szíveket vizsgálta. És ezt teszi a keresztény egyházával is, mely szintén egy elkülönített és látható földi szervezet - csak nem nemzeti, faji alapokon, hanem nemzetközi, sőt NEMZETEK FELETTI alapokon lévő szervezet.

"Különbség ott van, ahol bele látod."

Az igazság nem relatív! Valójában a különbség kiválóan látható a Biblia és ezen csoportok, vagy személyek összehasonlításával, valamint a gyümölcseik megvizsgálásából. Ugye emlékszel? Jézus azt mondta, hogy arról fogjuk tudni, hogy kik az Ő követői, ha megvizsgáljuk a gyümölcseiket. A világ legtermészetesebb dolga szerint nem szerte-széjjel, különböző, egymásnak ellentmondó vallásos csoportokban (vagy azokon kívül) létező egyénekről, hanem egységes csoportról beszélt Jézus.

Nem beszélve arról, hogy nem emberi mérce alapján kellene megítélni a gyümölcsöket sem, hanem a Biblia világossága fényénél. Ezt sokan eltévesztik.

"Értem. Tehát mindenki, aki keresztény és nem tanú, az magára vessen és bűnhődjön a kat-ref egyházak bűnei miatt és kész. Hozzá teszem, a korai keresztények sem voltak Jehova tanúi, azért ne legyél hozzájuk túl szigorú....:-) "

Most belemagyarázol egy hamis következtetést. Cáfold meg a Biblia alapján, hogy van kétféle (többféle) igazság, tehát nem helyes egyetlenben gondolkozni. Hogy a korai keresztények nem voltak Jehova tanúi? Akkor nagyon nem vagy tisztában a Biblia mondanivalójával és tanításával! Nem így hívták még akkor őket, de azt állítani, hogy nem voltak Jehova tanúi..., nem semmi.

"És azok nem bizonyultak igaznak. Ellentétben az őrtornyot ért vádakkal."

Rágalmazol!

"Csak az őrtorony értelmezést nem ismerjük, de hála Istennek, nincs is rá szükségük."

Ezek szerint te úgy alkotsz véleményt, hogy azzal sem vagy tisztában, miszerint a Jehova szervezete pontosan a bibliai véleményt vallja?!!

"Viszont azt nem értem, hogy akkor most honnan tudjátok, hogy jelenleg igazság van, mi van ha a fokozatos világosság értelmében valami mégis változik?"

Te el sem tudod képzelni, hogy zajlik példaként egy nyomozói munka? Sok kis elemből - melyet az elkövetők hagytak, vagy szándékos megtévesztésnek szántak - rakják össze a teljes képet, mely egyre tisztábban kirajzolja a valóságot. A nyomozóknak gyakran a hamis nyomokkal is meg kell küzdeniük, melyek félrevisznek.

A bibliakutatás is egy ehhez hasonló feladat és bizony a kezdeti időszakban nagyon sok zavaró tényező és félreértés okozott gondot, hiszen a Biblia hamis barátai sok évszázad alatt bőségesen gondoskodtak róla, hogy azoknak, akik valaha is őszinte szívvel meg akarják érteni a pontos bibliai igazságot, ne legyen egyszerű dolguk. Valamint nyilvánvalóan az emberi tökéletlenség is közre játszott a tévedésekben, DE(!) KÉSZEK VOLTAK MINDENKOR KIIGAZÍTANI A HIBÁKAT! A másik oldal pedig általában mit csinál? Ül a megkövült hazugságain, melyen semmiféleképpen sem tud változtatni, hiszen erre épül az egész rendszer.

"És az a legszomorúbb, ahogyan a tudományt leszólják, de készek bármikor a tudományra hivatkozni ha az úgy tűnik, támogatja a nézőpontjukat. Most akkor vagy vagy."

Nem látod a fától az erdőt. A hiteles és ellenőrzött, vagyis BIZONYÍTOTT tudományos igazságokat elfogadjuk, de csak azért, mert neves tudósok kijelentenek valamit, nem fogadjuk el! Márpedig a tekintélytisztelet hamis, nem tudományos álcája mögött rengeteg téveszme lapul, melyek annál is inkább veszélyesek, mivel világnézeteket építenek rájuk (materializmus).

A fordítási kritikád megint csupán az ostoba tekintélytisztelet vakvágánya. Neked úgy látszik az lenne megnyugtató, ha egy neves és tekintélyes nyelvészt majmolnánk a fordításunkkal, mellékes körülmény, hogy mennyi tévedés és teológiai előítélet kerülne bele.

"amelyik Isten földi helytartóját játssza úgy hogy ugyanezért megkritizál egy másik egyházat....."

Csak a fejedben. Nem a valóságban! Jó lenne alátámasztani IGAZ és nem személyeskedő, légből kapott vádakkal.

2012. aug. 10. 23:48
 18/21 anonim ***** válasza:
A válaszod alapján egyértelmű, hogy egyetlen mondatot sem értettél meg abból amit írtam. Ne haragudj, de inkább fejezzük be a beszélgetést. Akinek egy szakszerű fordítás a tekintély majmolása, annak minden érv falra hány borsó. Szia, jó éjszakát. Isten áldjon.
2012. aug. 13. 20:30
 19/21 anonim ***** válasza:
0%
És neked mi a "szakszerű"? Ha a fordító a "háromság", "halhatatlan lélek", "pokoltűz" szellemében (el)fordít?
2012. aug. 16. 16:58
 20/21 anonim ***** válasza:

"Mit tanít a Biblia"c.könyv amelyet a Jehova Tanúi osztogatnak ,elolvasása után meggyőztek hogy ne higgyek nekik.

Nos Isten adott annyi értelmet (hála érte)hogy fel tudjam ismerni ,mi az ami ellentmondásba ütközött velük szemben.Az érzelmeink amelyet Istentől kaptunk és tiszta szívből Jézus elfogadásával hordozunk magunkban ,megértette mit ne fogadjak be tőlük.

Jézus tanítása megmutatja az utat.Nem kell szektába tömörülni hogy Jézus velünk legyen ,mert ő mindenkit egyenlően szeret és velünk van ő,még ha nem is akarják .

"Amik a szájból jönnek ki, a szívből származnak, és azok fertőzik meg az embert.

Mert a szívből származnak: a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúzások, káromlások. Ezek fertőzik meg az embert. (Mát.15:18)

Jehova Tanúi kiközösítik azokat az embereket akik nem az ő tanaikat hirdetik ,vagy nem vallják hitüket.Ez nem Igaz szeretetre vall.

Jézus nem erőltette magát senkire ,mert a Lélek által amelyet ajándékul kaptunk tőle felismeri az Igazságot...Ez a lehetőség mindenkinek megadatott....A Szentírásban minden benne van ...

"

Nincs semmi elmarasztaló ítélet azok ellen, akik Jézus Krisztusban élnek. (Róm.8:1)

(K.Gy)

2012. aug. 21. 22:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!