Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit lehet erre válaszolni egy...

Mit lehet erre válaszolni egy lelkésznek? Lent.

Figyelt kérdés

Több, mint fél éve felnőttként keresztelkedtem meg, és így egyben konfirmáltam is reformátusként. Egy ideig csak a református egyházba jártam, majd idővel elkezdtem járni vendégként más egyházakhoz (baptisták, adventisták, stb) is, mert úgy gondoltam azt nem tiltja semmi törvény. Most szeretnék egy másik egyházhoz átmenni, de a lelkészem a keresztelésem alkalmával tett fogadalmamat nyomja az orrom alá. Most mit mondjak erre? Igaza van, mert igen, fogadalmat tettem, de ha most találtam hozzám közelebb álló egyházat, akkor miért ne mehetnék át? Ráadásul még részletezte is, hogy ne menjek át másik egyházhoz még vendégként se, mert ott ragadok, stbstb. - szóval tiltja azt, hogy más egyházhoz menjek vendégként is, nem még, hogy át is menjek véglegesen.

Bemásolom a fogadalomkor tett szöveget:

Én … ígérem és fogadom, hogy Jézus Krisztusnak igaz követője, református keresztyén anyaszentegyházunknak egész életemben hűséges, úrvacsorával rendszeresen élő, szolgáló és áldozatkész tagja leszek.

2012. júl. 20. 05:33
1 2 3
 21/27 Hazardteam ***** válasza:
Én úgy tudom, akiben Krisztus szelleme van, az az övé, mármint Krisztusé.
2012. júl. 20. 21:21
 22/27 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 20-s válaszoló! Bizony tévedsz, a 32%-os úgy gondolja, hogy győződj meg személyesen mindenről, és ne menj fejjel a falnak!

"Azt írja, mindig is volt egy szemmel látható egyház. Jó duma egy alig 200 éves (gyülekezettől) de hol voltak előtte? Sehol."

Ez aztán az érvelés! De mit cáfoltál ezzel? Azt, hogy ésszerűen gondolkozol, valamint a Biblia szellemében. Mit is mondott Jézus arról, hogyan lesznek a későbbi követői egységes csoport?

"NEM szervezethez kell hűnek lenni, hanem Istenhez."

Már megbocsáss, de ez egy nagyon semmitmondó érv, hiszen az első sz.-i keresztények sem azért tartoztak egy látható szervezett csoportba, hogy szimplán ahhoz legyenek hűségesek. Nevetségesek ezek az érvek.

Azért létezett ez az egyetlen egységes csoport, mint szervezett egység, mert logikusan és célszerűen ez adta meg mindannak a munkának a végzéséhez szükséges keretet, mellyel Jézus megbízta őket! Enélkül a szervettség nélkül aligha tudták volna összehangolni a munkájukat és az egész akkori lakott világon terjeszteni a jó hírt. Márpedig ez a szervezettség a Biblia tanúsága szerint működött. Nem is beszélve arról, hogy enélkül a nyilvánvaló szervezettség nélkül nem tudták volna bátorítani, erősíteni, segíteni egymást a rendszeres egybegyűlésükkel, melyről a Biblia ihletett szava azt mondja, hogy kitartóan tegyék.

Ez az érved olyan, mint ha Noénak kívülállóként azt bölcselkedted volna, hogy "hiába az a nagy hajó, úgysem az ment meg." Gondolkozzunk már kérem szépen! Micsoda lyukas logika ez? A hajó nélkül - mely építését Isten parancsolta meg -, mi lett volna velük? Ha Noé is azt mondta volna, hogy "úgysem az ment meg, mert tudom, hogy te Istenem képes vagy megmenteni, ezért benned bízom, nem a hajóban", no mi lett volna?

"Jézus maga is tudta, hogy szakadás lesz a vége"

Könyörgöm, hányszor írtam már le, hogy nem csak Jézus tudta, maga az ihletett bibliaírók is leírták nekünk, hogy ezek lesznek, de ez nem jelenti azt, helyeselve volt!!! Sőt, minden őszinte Bibliatanulmányozó tudja, hogy erőteljesen ellene volt annak a szektás szellemnek, mely végül a ma látható szellemi zűrzavarhoz vezetett.

"De szellemben így is egyek vagyunk, akik Őt szolgáljuk és nem egy földi szervezetet."

Ti csak hiszitek, hogy egyek vagytok! Nagyon messze van ez a valósághoz. Amint az első századi szervezettség elengedhetetlenül szükséges volt a sikeres tanúskodó munkához, úgy most még inkább szükséges. De vajon a ti egységetek milyen mélységű? Nem éppen Istennek volna joga azt meghatározni, hogy milyen mértékű egységet vár el követőitől? Vajon Jézus nem éppen az Atyjával való "egységgel" hangsúlyozta azt, hogy milyen mélységű egységre van szükség a tanítványai között is???

Azt gondoljátok ti, felekezeten kívüliek, hogy ezzel lesztek "egységesek" az isteni mérce szerint? De ez milyen logika? Ha nincs egy központi szervezet, mely őszintén és a legjobb tudása szerint helyre kívánja állítani a bibliai igazságokat, akkor a szervezeteken kívüli egység csak egy vallásos zűrzavar lehet.

Jehova Tanúi ennek felmérésében is előnyös helyzetben vannak, mert ugyanis gyakran beszélgethetnek a szolgálatuk során olyan emberekkel, akik "szervezett valláson kívüli hívőknek" vallják magukat. És evidens, hogy milyen jelentős eltérések vannak abban, ahogy pl. csak Jézusról vélekednek...

2012. júl. 21. 01:54
 23/27 anonim ***** válasza:
Az első századi keresztények mást tanítottak és máshogy, mint ti. De legyen ahogy akarod. Akkor kérlek, jellemezd Isten felkent egyházát az első századi keresztények és a Charles Russel alapította csoport közötti majdnem két évezredben.
2012. júl. 22. 21:14
 24/27 Hazardteam ***** válasza:
Ezeknek mi köze a kérdező kérdéséhez és a "problémájához"?
2012. júl. 22. 21:22
 25/27 anonim ***** válasza:

@ Hazardteam:

Az égvilágon semmi. De a GYK-n általában ez van: egy adott kérdésre érkező válaszok írói között az esetek sajnálatosan kis hányadában nagyon kellemes beszélgetések, eszmecserék alakulnak ki; többnyire viszont kitör a balhé egy-egy témában, és totál szétoffolódik a kérdés. :D

Márpedig itt most az utóbbira lehet számítani...

@ Vankó:

A napokban néhány kérdésnél már én is kértem hasonló levezetést, mint itt az egyik kedves válaszoló; de eddig ez még elmaradt. Úgyhogy kíváncsian várom itt is. :)

2012. júl. 25. 04:56
 26/27 anonim ***** válasza:

Ismerős helyzet.

Leírom a tipikus folytatást...

Átmész egy másik egyházhoz. merítkezel. Új fogadalmat teszel.

Aztán kiderül, hogy van jobb, valami új, ami még jobban tetszik.

Megint átmégy egy új egyházhoz. (esetleg megint bemerítkezel, mert csak az övék az igaz). Meg talán Szentlélek (szellem?)keresztséget is kapsz. Fogadalmat teszel.

Aztán kiderül...

Folytassam? Sokan hajszolják az új tanítást, az új élményt. Így él a fogyasztói szemlélet a vallásban :(

Igen van másik út is: Tanulj alázatot és tanulj szolgálni. Isten akaratát keresd, ne magadét hajszold.

Mielőtt félreértenél: ha valaki más vallásból váltana, annak is ezt tanácsolnám...

2012. aug. 9. 13:29
 27/27 anonim ***** válasza:
Csak akkor van baj, ha Isten akarata helyett, valaki más akaratát várják el sok vallásos csoportban! Márpedig ez a helyzet...
2012. aug. 10. 18:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!