Mit lehet erre válaszolni egy lelkésznek? Lent.
Több, mint fél éve felnőttként keresztelkedtem meg, és így egyben konfirmáltam is reformátusként. Egy ideig csak a református egyházba jártam, majd idővel elkezdtem járni vendégként más egyházakhoz (baptisták, adventisták, stb) is, mert úgy gondoltam azt nem tiltja semmi törvény. Most szeretnék egy másik egyházhoz átmenni, de a lelkészem a keresztelésem alkalmával tett fogadalmamat nyomja az orrom alá. Most mit mondjak erre? Igaza van, mert igen, fogadalmat tettem, de ha most találtam hozzám közelebb álló egyházat, akkor miért ne mehetnék át? Ráadásul még részletezte is, hogy ne menjek át másik egyházhoz még vendégként se, mert ott ragadok, stbstb. - szóval tiltja azt, hogy más egyházhoz menjek vendégként is, nem még, hogy át is menjek véglegesen.
Bemásolom a fogadalomkor tett szöveget:
Én … ígérem és fogadom, hogy Jézus Krisztusnak igaz követője, református keresztyén anyaszentegyházunknak egész életemben hűséges, úrvacsorával rendszeresen élő, szolgáló és áldozatkész tagja leszek.
Ezt a fogadalmat felejtsd el!! Semmi köze Istenhez, hogy melyik anyasztentegyházhoz tartozol! Ezzel a mondattal "aláakarnak íratni veled egy szerződést", hogy innentől fogva a pénzedet, csak nekik adhatod, semmi másról nem szól!
Nehogy lelkiismeret furdalásod legyen! Oda mész ahová csak akarsz.
Szerintem ez a te döntésed. Ha más vallást jobban magadénak érzel akkor válaszd azt.
DE. Nagyon igaza van az utolsó 2 hozzászólónak. Nem mindegy hova mész mert mostanában divat lett "lehúzószektákat" alapítani.
Ha mindenképpen váltani akarsz akkor előtte tájékozódj, és jól gondold meg. Az ember nem cserélgeti a vallását mint a ruháit. Ez általában egy életre szóló döntés. Ne hamarkodd el (még egyszer).
Természetesen semmit sem tud tenni, ha átmész, hiszen nem lehet folyton a nyomodban.
Én azt nem értem, ha felnőttként keresztelkedtél, akkor miért nem először jártál az általad látogatott felekezetekhez, hogy megtapasztald, mi áll a legközelebb hozzád, és annak alapján válassz. Tényleg elég furcsa, hogy te választottál magadnak vallást, fogadalmat tettél rá, hogy a közösség tagja maradsz, aztán pár hónap múlva "kéred vissza a babaruhát", mert találtál jobbat. Nem csodálom, hogy a lelkésznek ez nem tetszik.
Szia!
Azt válaszold, hogy a fogadalom első részében leírtaknak akkor tudsz maradéktalanul megfelelni, ha a második részében leírtakon változtatsz. Te nem tehetsz arról, hogy a fogadalom második része olyan kitételt tartalmaz, ami - a lelkiismereted szerint - ütközik az elsővel. "Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek". Mondd el a lelkésznek, hogy itt az egyházon belül több olyan dolgot is tapasztaltál, amivel jó szívvel nem tudsz azonosulni, például hogy az államtól milliárdokat vesznek fel "hitéleti támogatás" jogcímen, melynek jelentős része a gyülekezetekhez - ahol a hitélet folyik- soha nem jut el...stb.
Üdv. Péter
Hivatkozz Pál apostolra.
Ő is amikor megismerte a helyes utat, elment, és bár gyűlölték, és megölték ezért, de ez nem tántoríthatta el ettől.
Szabad ember vagy a teremtő a legfőbb hatalom, neki tartozol első sorban engedelmességgel.S Ő szabad akaratot adott ember nem vétózhatja meg!!!!
Kata
Szia!
Legyen ez egy tanulság,hogy milyen kötelmeket ró rád,akármelyik felekezet!
Inkább az önálló megismerés felé indulj,ne egy újabb ketrecbe!
Nem értek hozzá, de nem lehet valaki két szervezetnek is a tagja?
Tehát maradsz kálvinista is, meg belépsz az újba is.
Szerintem nézz körül alaposan, milyen lehetőségek vannak; és NE csatlakozz olyan felekezethez, ahol ilyesmit akarnak veled aláíratni, vagy akár csak szóbeli esküt / fogadalmat tetetni.
Jézus Krisztushoz kell elköteleződni, nem egy adott közösséghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!