Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a Szent Szellemmel...

Mit jelent a Szent Szellemmel való keresztség?

Figyelt kérdés

Én ezt a keresztség ismerem.

A keresztség által megvalljuk Jézus Krisztus halálába és feltámadásába vetett hitünket, és bizonyságot teszünk arról, hogy meghaltunk a bűnnek és új életben akarunk járni. Így elismerjük Krisztust Urunknak és Megváltónknak, népéhez tartozókká leszünk, és egyháza tagjaiként fogad be minket. A keresztség Krisztussal kötött szövetségünknek, bűneink bocsánatának és a Szentlélek elnyerésének jelképe. Vízben alámerítkezéssel történik.

Mt 28,19-20

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,

Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!

2012. júl. 10. 20:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

*** rs 282. o. 2–3. bek. Nyelveken szólás ***

1Kor 12:13, 30: „bizony e g y szellem által mindnyájan e g y testté keresztelkedtünk meg . . . Talán mindenki gyógyítások ajándékait kapta? Talán mindenki nyelveken szól?” (Lásd még: 1Korintusz 14:26.)

1Kor 14:5: „Szeretném én, ha mindnyájan szólnátok nyelveken, de jobbnak vélem, ha prófétáltok. Igen, nagyobb az, aki prófétál, mint aki nyelveken szól, hacsak nem fordít is, hogy a gyülekezet épüljön.”

*** rs 283. o. 1. bek. –284. o. 2. bek. Nyelveken szólás ***

Akik ma ’nyelveken szólnak’, azok között vannak olyanok, akik a pünkösdistákhoz és a baptistákhoz, valamint a római katolikus, episzkopális, metodista, evangélikus és presbiteriánus egyházhoz tartoznak. Jézus azt mondta, hogy a szent szellem ’bevezeti a tanítványait a teljes igazságba’ (Ján 16:13). E vallásfelekezetek mindegyikének a hívei úgy gondolják, hogy a többi felekezet ’nyelveken szóló’ hívei ugyancsak be lettek vezetve „a teljes igazságba”? Hogyan lehetséges ez, amikor nincsenek mindannyian összhangban a többivel? Milyen szellem képesíti őket a ’nyelveken szólásra’?

A Fountain Trust nevű vallási csoport és az Anglikán Egyház Evangélikus Tanácsának közös nyilatkozata elismeri: „ Azt is tudjuk, hogy hasonló jelenség léphet fel okkult/démoni erők befolyására” (Gospel and Spirit. 1977. április, a Fountain Trust és az Anglikán Egyház Evangélikus Tanácsának kiadásában, 12. o.). A Religious Movements in Contemporary America című könyv (Irving I. Zaretsky és Mark P. Leone szerkesztésében, idézi L. P. Gerlachot) arról ír, hogy Haitin mind a pünkösdisták, mind a vodu vallásainak jellemző vonása a „nyelveken szólás” ([Princeton, N. J.; 1974] 693. o., lásd még: 2Tesszalonika 2:9, 10).

Azonos-e a jelenkori ’nyelveken szólás’ azzal, amit az első századi keresztények tettek?

Az első században a szellem természetfölötti ajándékai — beleértve a ’nyelveken szólás’ képességét is — azt támasztották alá, hogy Isten már nem a zsidó imádati rendszert, hanem az újonnan megalapított keresztény gyülekezetet helyesli (Héb 2:2–4). Miután az első században ez a cél be lett töltve, szükséges-e napjainkban újra és újra igazolni ugyanazt?

Az első században a ’nyelveken szólás’ képessége lendületet adott annak a nemzetközi tanúskodómunkának, amellyel Jézus a követőit megbízta (Máté 28:19; Csel 1:8; 2:1–11). Így használják fel ezt a képességüket azok, akik ma ’nyelveken szólnak’?

Amikor az első században a keresztények ’nyelveken szóltak’, az adott nyelvet ismerő emberek megértették a mondottakat (Csel 2:4, 8). Ma rendszerint „nyelveken szólás” címén nemde értelmetlen kijelentések törnek ki önkívületi állapotban lévő személyekből?

A Biblia rámutat, hogy az első századi gyülekezetekben a ’nyelveken szólás’ csak két vagy három személyre korlátozódott, akik bármelyik összejövetelen tehették ezt, de csakis „egymás után” szólhattak, és ha nem volt magyarázó, akkor hallgatniuk kellett (1Kor 14:27, 28, ÚRB). Ez érvényesül ma is?

Lásd még a „Szellem” címszó alatt a 339—40. oldalt.

2012. júl. 15. 22:32
 12/16 anonim ***** válasza:

Nos mint az előzőekben látható, a mai "nyelveken szólás", nem segíti elő a Jézus által bevezetett munkát, mert nem erre a nemzetközi munkára használják fel.

És nincs szükség rá, mert nem létező nyelveket használnak, hanem mint az előttem valaki mondta, hogy csak isten értheti

De ez butaság, mert Isten minden nyelvet ért, és neki nem kell evangéliumot hirdetni.

2012. júl. 15. 22:37
 13/16 anonim ***** válasza:

Én nem értem, hogy miket irkátok itt. A nyelveken szólás ma is létező dolog, nem tudom honnan vettétek, hogy nem létezi. Amikor nyelveken szólunk akkor más tudatállapotba kerülünk és a Szent Szellem szól belőlünk olyan nyelven amit csak Istenért. Isten ebben gyönyörködik.

Márk 16/ 17 "Azok pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak..."

Szóval a bábeli eset nem keverendő össze a mai nyelven szólásokkal.

2012. júl. 17. 13:40
 14/16 anonim ***** válasza:

^ Ha van ilyesmire energiád, akkor majd magyarázgathatod nekik az erre vonatkozó, teljesen nyilvánvaló igeverseket, miszerint a nyelveken szólásnak nem csak egy fajtája van; és hogy Pál nem az egyéni nyelveken szólást tiltotta, ami a személy saját épülését szolgálja, hanem azt a fajtát, amikor a közösség előtt szólt valaki nyelveken magyarázat nélkül... Stb., stb.

Aztán vagy elfogadják, vagy nem. Én már unom ezt a témát (is); főleg azért, mert ahányszor eddig leírtam, többnyire vagy nem jött rá semmilyen válasz, vagy csak annyi, hogy "de akkor sem"... Bármiféle ellenérv vagy cáfolat nélkül.

Üdv. :)

2012. júl. 17. 14:53
 15/16 anonim ***** válasza:
A Máté 28:19 arról beszél, hogy „az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek nevében” kell megkeresztelkedni. A „név” szó nem csak valakinek a személynevét jelentheti. Ha például magyarul azt mondjuk, hogy „a törvény nevében”, vagy „a cég nevében”, akkor sem arra gondolunk, hogy a törvény vagy a cég személy. Ezekben a kifejezésekben a „nevében” ezt jelenti: ’a törvényes jogok, felhatalmazás alapján, hivatalosan’; ’a céget képviselve’. A „név” jelentésű görög szónak (oʹno·ma) is lehet ilyen értelme. Bár néhány fordítás szó szerint adja vissza a Máté 10:41 görög szövegét, és azt mondja, hogy „a ki befogadja a prófétát próféta nevében, prófétának jutalmát veszi; és a ki befogadja az igazat igaznak nevében, igaznak jutalmát veszi” (Kár., Maszny.), ám több fordítás ezt így vagy hasonlóképpen adja vissza: „Aki befogad egy prófétát azért, mert az próféta”, és „aki pedig egy igaz embert fogad be azért, mert az igaz” (ÚRB, Kat., B.–D., ÚV). Robertson a Word Pictures in the New Testament c. művében (1930, I. köt. 245. o.) ezért mondja a következőket a Máté 28:19-ről: „A név szó (onoma) használata megszokott a Septuagintában és a papiruszokon abban az értelemben, hogy felhatalmaznak valakit valamire.” Ennélfogva ha valaki „a szent szellemnek nevében” keresztelkedik meg, az azt jelenti, hogy elismeri, hogy ez a szellem Istentől származik, és hogy az Ő akaratával összhangban működik.
2017. jún. 30. 23:07
 16/16 anonim ***** válasza:
Ami a szent szellembe való bemerítést illeti, Jézus ezt ígérte tanítványainak égbemenetele előtt: „Titeket . . . néhány nappal ezután szent szellembe merítenek be” (Cselekedetek 1:5, 8). Röviddel ezután ez az ígéret beteljesült. Amikor Jézus az égből végrehajtotta a szent szellembe való első bemerítését, Jeruzsálemben egy felső szobában szent szellem szállt le az ott összegyűlt mintegy 120 tanítványra (Cselekedetek 2:1–4, 33). Vajon milyen eredménnyel? A tanítványok Krisztus szellemi testének részévé váltak. Amint azt Pál apostol megmagyarázza, ’egy szellem által [lettek] . . . bemerítve, hogy egy testté [legyenek]’ (1Korinthus 12:13). Ugyanakkor felkenettek, hogy a jövőben királyok és papok legyenek Isten égi Királyságában (Efézus 1:13, 14; 2Timótheus 2:12; Jelenések 20:6).
2017. jún. 30. 23:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!