Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem jó a buddhizmus?

Miért nem jó a buddhizmus?

Figyelt kérdés
Olvasgattam róla, nem mondom, hogy mindent tudok, de semmi rosszat nem találtam benne. Viszont hallottam már emberektől, hogy azért ez sem olyan szép és jó, mint ahogy én gondolom. Miért nem?

2012. júl. 7. 20:04
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
17%
Nincs olyan, hogy nincs rossz világnézet. Egyetlen igazság van. Nem lehet ugyanúgy igaz a fekete és a fehér. Önmagában egy világnézet értéktelen, ha nem áll mögötte az igazság. Mivel egyetlen igazság van, így egyetlen lehet a helyes világnézet is. A buddhizmus és a keresztyénség mást hirdet, mindkettő nem lehet igaz. Ha pedig az egyik igaz, a másik csak rossz lehet. Az igazság pedig nem attól függ, hogy hányan vallják, sem nem attól, hogy milyen érveket tudnak felsorakoztatni mögéje, de még csak attól sem, hogy honnan nézzük. Az igazság nem relatív. Ha csak egyetlen ember ismeri fel, és vele szemben 5 milliárd állítja, hogy nem az az igazság, attól még annak az egynek van igaza, és a többi mind rossz. Ha odaállsz egy szakadék széléhez, és lépni akarsz egyet előre, akkor le fogsz zuhanni, az az igazság. Nincs alternatíva, hogy ha oldalra fordítod a nézőpontot, akkor oldalra távolodsz, vagy feje tetejére állítod és akkor felfelé repülsz - ezek elméletben működnek, ám jön a fájdalmas valóság, és puff. A vallások is ugyanilyenek. Egyetlen vallás van, amelyik helyes, a többi mind rossz, bár elméletben vitatható, de végén ott lesz a puff.
2012. júl. 16. 09:12
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
mint írtam, az alapvető emberi normák minden vallásban megtalálhatók. a Buddhizmusnak az az ága amiről beszéltem, nem követel meg ezeknél többet.
2012. júl. 16. 20:24
 13/21 anonim ***** válasza:
94%
A buddhizmusban szerintem semmi rossz nincs, majdhogynem színtiszta tanítás az egész. Gondolom keresztény hívőktől hallottad, amit hallottál, nem egészen értem, hogy ők miért mondanak ilyet, nagy eséllyel nem is ismerik a buddhizmust, mint vallást. Azt gondolom, hogy ami nekik nem tetszhet az az, hogy nincsenek dogmák. Buddha azt mondta, hogy ne higgyen el senki semmit, csupán azért mert Ő mondta. Járjunk utána a dolgoknak, kérdezzünk és így tanuljunk. Én személy szerint nem látom annak értelmét, hogy egy ember (az ikszedik Pápa) kimondja "Isten nevében", hogy mi van és mi nincs és mit tilos és mit nem. Emberek vagyunk, nem droidok.
2012. júl. 17. 06:20
 14/21 anonim ***** válasza:
0%

Ha a buddhizmust tanításnak vesszük, akkor nincs semmi kifogásom ellene, ám amikor valaki rá akarja húzni, hogy vallás - akkor, mint már előbbiekben is mondtam, hozzá kell fűznöm, hogy - bármennyire is szépeket és jókat tanít - nem üdvözítő vallás. Emiatt pedig a vallás kategóriában a hamis vallásokhoz van sorolva.

Megjegyzem, hogy sokan nincsenek tisztában a keresztyénséggel, abból következtetnek, amit a tévében látnak, és esetleg egy évben egyszer kétszer elmegy templomba, keresztelőre, esküvőre, esetleg még karácsonykor. Így gondolják, hogy a keresztyénség egyenlő a katolicizmussal, a pápával. Közük nincs egymáshoz. A pápa egy ember, aki ugyanolyan esendő, mint egy buddhista, és ahogyan a buddhista sem jó irányba megy, ugyanúgy a pápa sem. Ám míg a buddhista a saját bőrét viszi a vásárra, a pápa milliókét.

2012. júl. 17. 12:09
 15/21 anonim ***** válasza:
- folytatva még egy gondolat erejéig: a keresztyénség nem az emberi normákról, hanem Isten kijelentéséről és parancsairól szól.
2012. júl. 17. 12:10
 16/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de úgy tűnik, félreérthetően írtam ki a kérdést. Tudom, hogy a keresztények szerint miért nem jó, és nem különösebben érdekel erről a véleményük. Olyan szituációban mondták azt, hogy nem jó, amikor én felhoztam a keresztes háborúkat, hogy az nem túl szép dolog. Ilyesmit csináltak/csinálnak a buddhisták?
2012. júl. 17. 18:00
 17/21 feketepeter ***** válasza:
100%
Igen, buddhisták is követtek már el szörnyű dolgokat, persze főleg a távol-keleten, ahonnan kevés infó jut el ide. De ahogy Jézus tanítását is érdemes elválasztani az egyházak cselekedeteitől, úgy Buddha tanítását is érdemes különvenni attól, amit buddhisták cselekedtek vagy cselekszenek. Tény, hogy mindkettő csupa pozitív dolgot hirdetett. A buddhizmus alapkövei az adakozás, az együttérzés, a kedvesség, a türelmesség és az erőszakmentesség. Tartózkodás a szélsőségektől (szélsőséges nézetektől, gondolatoktól, beszédtől, cselekedetektől). Ezért például a buddhista elismerheti és nagyra tarthatja mások vallását.
2012. júl. 28. 09:26
 18/21 anonim ***** válasza:
21%
A keresztes háború ellentétes a keresztyénség tanításaival. Arról nem tehet Isten, hogy a nevével takarózva követnek el szörnyűségeket. Mivel a buddhisták is emberek, ők sem kivételek. Bár valóban nem hallani buddhista vallásháborúról, és hirdetik az erőszakmentességet - de senki sem ismer minden buddhistát, és nem fogja a kezét egész nap, főleg nem lát a fejébe.
2012. júl. 29. 21:52
 19/21 Pendulum92 ***** válasza:
76%

A buddhizmus tévelygés?

Ha japánba, kínába, vagy indiába születtél volna, ugyanúgy tévelygésnek kiáltanád ki pl a keresztény vallást.Ez neveltetés kérdése.

Én is "keresztény" vagyok, ebbe születtem bele, de nekem sántít ez az egész dolog. Vannak jó dolgok, de kicsit azt érzem, minden benne van ebbe a vallásba, ha valaki gyilkol,kizsákmányol, akkor igazolhatja a magát a Biblia által.Ezért szeretik oly sokan.Elismerem, hogy Jézus élt, de nekem az a sok csoda, meg ilyesmik kicsit dajkameséknek tűnnek. Sőt, sok ilyen ember volt, és lényegében ugyanazt mondták. Hihetetlen, de ha úgy értelmezzük, Buddha és Jézus ugyanazt tanította! Az egész kultóra függő félreértelmezés.

SZERINTEM... :)

2012. júl. 31. 09:10
 20/21 Pendulum92 ***** válasza:
48%
Amúgy ha a buddhizmust inkább életfilozófiának,tanításnak véljük, tárgytalan az egész.
2012. júl. 31. 09:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!