Szabad keresztényeknek vasárnap virágot locsolni, főzni?
A ház körül sok a virág,és ha vasárnap nem locsolnám őket,kiszáradnak.Ám a biblia említi hogy semmiféle munkát ne végezzünk vasárnap.
a főzés és a locsolás is munka.
Szia munyamunya!
Találtam egy érdekességet a napok elnevezéséről!Ez a magyarázat cáfolja a szerda szláv eredetét!
HÉTFŐ: a hét fő napja, fője
KEDD: ketd, azaz második nap
SZERDA: szer napja
CSÜTÖRTÖK: gyötrés napja
PÉNTEK: bánat napja
SZOMBAT: szabad nap
VASÁRNAP: vásár nap
forrás:A Hét napjai-Varga Csaba
Kedves Pietrosol!
Varga Csaba nem nyelvész, hanem animációs film-készítő és tanár. Ez a mondata pedig számomra sokat elmond, és némileg hiteltelenné teszi a véleményét:
"Hogy a Kis-ázsiai óhéberben magyar eredetű szavak találhatók, nem különleges, hanem természetes."
Mivel az ő véleménye az, hogy még az ógörög nyelv is a magyarból ered, nem csoda, hogy a napok neveit is össze-vissza magyarázza. Én sem vagyok nyelvtudós, de józan ítélőképességem azért van. Amúgy a vasárnap-vásárnap párhuzamot ő is elismeri, a szombatot pedig úgy magyarázza, hogy az a magyar "szabad" szóból ered:
"Eszerint a szabad szó távoltartást jelent. Mint ünnepnap pedig: távol mindentől, munkától, pénztől,
gépektől, kötelezettségektől stb., azaz szünetet, nyugalmat jelent."
A szombat a munkaszünet, a megpihenés, és a gyülekezés, az istentisztelet napja. A vasárnap az ügyek intézésének, adá-vételnek, hétköznapi munkának az ideje.
Kedves kérdezőnek válaszul: ez nem "vallás" kérdése, hanem az Isten törvényének ismeretéé. Teljesen mindegy, hogy a római katolikus, a különféle protestáns és egyéb keresztény felekezetek miket variálnak. Az Istentől megszentelt, azaz elválasztott ünnepnap a hét hetedik napja, a szombat - ez van megírva, ez az igazság.
Kedves kérdező!
Attól még, hogy valamit sokan csinálnak nem biztos, hogy igaz, vagy jó!
Attól még, hogy sok protestáns egyház, a vasárnapot tartja még nincs benne a bibliában, hogy a vasárnapot meg kell tartani!
De ha megtudod mutatni (idézni szó szerint) a bibliából, hogy hol olvasható, hogy a vasárnapot meg kell tartani (megszentelni) akkor szívesen elolvasom! Előre is köszönöm, mert én még nem találkoztam ilyen igével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!