Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Jézus eleve megjósolta...

Folker kérdése:

Ha Jézus eleve megjósolta elárulását, halálát majd a feltámadást, akkor Júdás vagy Pilátus nem bűnös?

Figyelt kérdés

Ők csak Isten elrendelését végezték be, nem szabad akaratukból tették amit tettek?

Nem volt valódi választásuk hiszen Isten tudta, hogyan fognak dönteni ezek az emberek, mi fog történni?

2012. jún. 26. 01:51
1 2 3
 11/21 Salx Narval ***** válasza:
Akkor tartanám a szabad akaratot, valóban annak, ha hit nélkül is megadatna a "kegyelem" a jószívű és igaz embereknek.Úgy értem, hogy az élete értékei után ítéltetne mindenki. Ez így eléggé megszabott, befolyásolt, irány, ráadásul nem a szabad akaratomból játszom, hanem kényszerből, hiszen megszülettem és erre nem volt ráhatásom.
2012. jún. 26. 12:18
 12/21 anonim ***** válasza:

Úgy is feltehetted volna a kérdést, hogy van e predesztináció, vagy nincs.

Szerintem, nincs ez egy melléfogás a teológiai melléfogás. Néz utána kik találták ki miért és mikor.

A kérdésben szereplő bűnösökhöz nyugodtan csapjuk hozzá Heródes Antipas-t és a farizeusokat is, mert nekik jobban útba volt.

2012. jún. 26. 12:44
 13/21 anonim ***** válasza:

*Szerintem nincs, ez egy teológiai melléfogás.

(közben telefonáltam, azért lett ilyen értelmes:))

2012. jún. 26. 12:50
 14/21 anonim ***** válasza:
70%

Ha valakit nagyon közelről ismerünk, mi is meg tudjuk mondani, hogy bizonyos helyzetekben hogyan fog viselkedni, cselekedni, de ettől még nem sérül az ő akaratának szabadsága.

Erre egyébként egy nagyon jó példa, amikor Jézus megjósolja Péternek, hogy háromszor fogja Péter megtagadni őt, mielőtt a kakas megszólal, és így is történik.

Azt kell ebben észrevenni, hogy nem Jézus kényszeríti Pétert erre, Péternek végig megvan a lehetősége, hogy másképp cselekedjen, mégis így tesz. Jézus a szíve legmélyéig ismerte Pétert, és tudta, hogy az előtte álló helyzetben Péter így fog tenni.

Jézus jobban ismerte Pétert, mint ő saját magát. Isten is jobban ismer minket, mint mi saját magunkat.

2012. jún. 26. 13:39
 15/21 Salx Narval ***** válasza:
Isten vajon megszabadulhat valaha a mindentudás terhétől? Én sajnálom őt, mármint, ha mindent tud és ez őrökre így marad.
2012. jún. 26. 14:09
 16/21 anonim ***** válasza:

Válasszuk ketté ezt a két dolgot.

A kérdező alábbi következtetése a predesztináció.

"

A kérdező kommentje:

Tehát akkor már eleve el van döntve, hogy pl. én elbukom-e vagy sem?

Ez nem túl biztató... :(

"

Mint előbb írtam, nézzen utána ennek a tanításnak a neten. Nem sok értelme van a protestáns egyházak találták ki.

A kérdésben szereplő konkrét esetben én is úgy gondolom, hogy ez nem teljesen predesztináció. Nézzük az alaptörténetet. Jézus, azért jött, hogy megváltoztassa az eltévelyedett társadalmat. Benne volt a pakliba, hogy ez az értékrend szemet szúr az erkölcstelen embereknek, farizeusoknak stb. Ha most valaki elmenne Jeruzsálembe és azt hirdetné, hogy fegyver nélkül oldják meg a konfliktusaikat, hogy felebarátaikat ne gyűlöljék stb. borítékolom, hogy egy izraeli börtönbe végezné, mert ez ellentétes a hatalmi érdekekkel. A prófécia azt jelenti, hogy a jelen folyamatok, cselekedetek, gondolatok és energiák hatására megláthatjuk a jövőt. Ez változhat, a szabad akarattal. Ha a modern elméleti fizikát is hozzávesszük akkor a döntéseink alternatív valóságot hoznak létre.

2012. jún. 26. 14:16
 17/21 anonim ***** válasza:

De mit modjunk Iskariótes Júdásról? Vajon nem félreérthetetlenül meg lett jövendölve, hogy Jézust egyik tanítványa el fogja árulni? Így igaz, de a jövendölések nem konkrétizálták, ki lesz a tanítványok közül az áruló. És ha Jézus előre tudta volna, hogy Júdás fogja őt elárulni, ez mit jelentett volna? Azt, hogy Jézus maga is „részes” lett volna Júdás árulásában, hiszen ő választotta ki apostolául. (Vö. 1Timótheus 5:22.) Sőt Isten is cinkostárs lett volna, mivel Jézus Júdás kiválasztása előtt buzgón Jehovától kért imában bölcs útbaigazítást (Lukács 6:12–16).

Jehova előtt persze „nem ismeretlenek Sátán cselszövései”. (Vö. 2Korinthus 2:11.) Azt világosan tudta, hogy Sátán, az Ördög már korábban is felhasznált egy meghitt barátot az árulásra; például Akitófelt Dávid ellen. Eszerint tehát Sátán, és nem Isten „ültette el Iskariótes Júdás, Simon fia szívébe azt a gondolatot, hogy árulja el Mesterét”, Jézus Krisztust (János 13:2; 2Sámuel 15:31). Júdás nem állt ellene a sátáni kísértésnek, hanem engedett a bűnnek, amely elhatalmasodott rajta. Jézus, a bűnnek ebben a szakaszában, tudott olvasni Júdás szívében, és ekkor már meg tudta jövendölni, hogy el fogja őt árulni (János 13:10, 11). Jézus tehát nem a Júdással való megismerkedésének „kezdetétől”, hanem az árulóvá válás gondolatának megszületésétől „kezdve” tudta, hogy Júdás őt el fogja árulni (János 6:64).

2012. jún. 26. 17:57
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ, izgalmas érveket olvastam.

Külön köszönöm, hogy nem a szokásos "ezt csak Isten tudhatja" válaszokat kaptam hanem érveket. Sosem értettem miért nem lehet megmagyarázni logikai úton, miért higgyen az ember...

Én valahogy úgy összesítettem magamban a válaszaitokat, hogy akkor van szabad akaratunk, de Isten tisztában van a jövővel is.

Magyarul ő már tudja a focimeccs eredményét. Ekkor azon kezdtem el gondolkodni, hogy akkor mi értelme van az egésznek? De gondolom valami olyasmiről lehet szó, hogy mégis hagynia kell lejátszani a meccset, hiszen csak akkor történik meg. :)

Ezzel egyetért mindenki? Nekem logikusnak - és hihetőnek :) tűnik.

2012. jún. 26. 21:54
 19/21 anonim ***** válasza:
0%
Nem
2012. jún. 27. 20:27
 20/21 anonim ***** válasza:

Júdás minden képpen bünös, de nem elöre döntötték el hogy Ő lesz az.Pilátus pedig ismerte Jézus származását, és sejtette hogy nem igazak a vádak, de jobban féltette a pozicioját tekintélyét, ezért bünös, mert átadta a zsidoknak arra a zsidok általi vádra, hogy : "Nekünk nem királyunk van hanem császárunk,) utalva hogy hirtelenjében a Romai császár milyen fontos lett, pedig nem akartak a zsidok romai hatalom alatt élni.Továbbá azt kiabálták, hogy nem vagy a császár barátja ha elengeded.

Judás pedig nem véletlen lett öngyilkos.Mert rá jött mekkorát tévedett, mondhatni a szentszellem ellen...)

2012. jún. 27. 22:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!