Milyen nép a Zsidó nép?
Mire vagy kíváncsi kicsit konkrétabban?
Amúgy meg a magyar helyesírás szabályai szerint zsidó, kis kezdőbetűvel.
bocsi
Csak úgy általánosságból kérdem. Honnét származnak? Nem halottam zsidó országot. Tényleg a világot akarják uralni?
"Honnét származnak?"
A Közel-Keletről, az első írásos emlékek ha jól emlékszem olyan i.e 1000 környékéről vannak.
"Nem halottam zsidó országot"
Izrael
"Tényleg a világot akarják uralni?"
Azt meg mi a manónak?
Amúgy meg a három monoteista (egyistenhit) világvallás közül épp a zsidó vallás az, amelyik nem térítő vallás.
Ott aztán egy részük full beolvadt és úgy érezte ez jól veszi ki magát. Egy kisebb csoport közülük azonban visszavágyott az "óhazába" ráadásul maga Isten ígérte meg, hogy 70 évnek kell eltelnie, míg visszamehetnek az pedig már bőven letelt, Kürosz pedig, aki a Perzsák uralkodója volt, volt szíves a Mindenható Istennel is tőle tellhető mértékben jóban lenni, így rendeletet adott ki, hogy a "zsidók" vagyis a déli királyság, az egykori Júda országának népe hazatérhet, ha kedvük tartja. Hát nem tartotta, mert amúgy jól elvoltak, volt sült banán, meg nyüzsi, nagyváros stb. és valahogy nem akaródzott nekik hazafáradni veszekedni az új szomszédokkal többezer kilométerrel odább valami poros földet túrva. Csak egy nagyon pici kisebbségüknek. Na ők felkerekedtek, összeszedték a cókmókjukat, meg ami kincsek megmaradtak a régi királyságukból és a salamoni templomból az Istentiszteletekhez és nekiindultak. Mikor odaértek, baromi nagy káosz és valami csürhe menőzött a környéken, akik állandóan velük akartak hepalykodni, mert hogy ez az ő területük és lehet haladni valamerre. De a zsidók nem engedtek, hanem követték Isten ígéreteit és prófétáit akiket küldött hozzájuk, újraépítették a városokat spártai körülmények között éltek, de nem adták föl, míg kész nem lett és stabilizálódott a helyzet. A további történelmi ismereteim még ennél is haloványabbak, így csak annyit mondok az ezt követő korról, hogy először a méd-perzsa, majd a 4 részre szakadt görög birodalom egyik keleti tartománya voltak és "csiszolódgattak" szaporodtak, míg végül befutott a drágalátos római birodalom is a jópofaságaival. A rómaiak mindenféle, hülyébbnél hülyébb királyokat ültettek a nyakukra, akik ráadásul nem is zsidók voltak és beszabályozták őket, a rómaiaknak meg a tenyerükből ettek. De mondhatnám úgy is, hogy lefelé tapostak, fölfelé meg nya.. pitiztek. Úgyhogy időszakonként lázadások törtek ki, a vallási rész több irányvonalra szakadt és mivel már elég rég volt Isten embere közöttük, ezért kitaláltak még 823 parancsolatot, meg keverték a szezont a fazonnal, de még így is jó volt annyiból, hogy egyrészt összetartották a közösséget, másrészt próbálták visszafogni a lázongókat, akik a függetlenségért küzdöttek, mint mi 56-ban (kb olyan sikerrel) de közben meg a rómaiak diktáltak úgyhogy nem tudták teljesen vallási irányításuk alá vonni az egész népet. Ebbe született bele Jézus, akit ott provokáltak, ahol érték, félremagyarázták a tanításait, sátáninak bélyegezték a csodáit és amúgyis mit akar egy ilyen földönfutó ács gyerek itten kéremszépen? Csak hát ugye Jézus nem csak "egy ács" volt, de ők (a vallási vezetőik) addigra már eléggé földhözragadtak és rövidlátóak voltak, ráadásul a hatalmukat is féltették. Éppezért Jézus szolgálatának a végén, húsvét ünnepén Jézust koholt vádakkal foglyul ejtették, a római helytartó elé citálták és megpróbálták minden buli elrontójának beállítani, amit ő azonban nem kajolt be. Ennek ellenére "jobb a békesség" címszó alatt, meg döntsön a "nép" felkiáltással kitolta Jézust a környező országokban élő, zarándokúton, húsvéti ünnepre Jeruzsálemet ellepő zsidók tömegeinek, akiknek nagyjából halovány harmatos lilagőzük sem volt semmiről, hogy na gyerekek válasszatok, kit engedjek el, Jézust, vagy a népi forradalmárt Barabást? A főpapok behülyítették a tömeget, ami pedig ezután következett maga a horror és az emberi butaság legsötétebb napja kb. Jézust keresztre feszítették feje fölött egy kiírással, hogy ő a "zsidók királya" (ami ellen persze a főpapok kézzel-lábbal hadakoztak) harmadik napon pedig feltámadt és még egy ideig pátyolgatta a tanítványait, meg az apostolokat. Utána felemelkedett a mennybe, hogy az Atya jobbjára üljön és azóta is él és virul és baromi nagy türelmet gyakorol, miközben pölö olvassa amiket firkálok, meg a tiéteket is:)
A folytatás a zsidó nép szemszögéből ezután, rövidített verzióban: A zsidó nép nagy része kereszténnyé lett, másik része baromiranem, majd az apostolok elkezdték először a környező országokban, majd egyre távolabb hirdetni a történteket, meg a megváltást, rómában egyre jobban beparáztak és kreáltak egy masszív keresztényüldözést butál dolgokkal, pár évszázad múltán azonban új uralkodója lett a római birodalomnak, aki keresztény hitre tért és bekeményített kissé. Aztán közben valami hülye kitalálta, hogy a "zsidók őttékmega jézust" és ezért mindenkinek kötelező utálni őket vallási alapon. Odáig mentek, hogy az összes képről, meg szoborról, ami Jézust keresztre feszítve ábrázolja "felöltöztették" egy olyan pelenkába hogy ne látszódjon, hogy ő maga is zsidó volt, nehogy az emberek kérdéseket kezdjenek el feltenni. Eltelt pár évszázad és a zsidó népet ide oda tologatták az országok, mint valami fertőző betegséget hordozó elátkozott valamit, megtagadták nekik, hogy földet vásároljanak, üldözték őket és kitiltották őket komplett országokból, pl. 1492-ben Spanyolországból. Ha véletlen valahol sikerült is megvetniük a lábukat és földművelés híján, csorbított jogokkal kizárásos alapon kereskedelemből élve kicsit összeszedték magukat, akkor vagy elvették a vagyonukat mindenféle mondvacsinált ürügyekkel, vagy először elvették és aztán ölték meg őket. Az emberek nem nagyon kajolják a másságot manapság sem, hát még akkor.. a zsidók meg kénytelenek voltak félrevonult életet élni, megőrizni a vallásuk maradékát (amihez persze jó sok mindent hozlzáköltöttek időközben) egy "keresztény" európa kelllős közepén, mert ki voltak közösítve vallásilag és gazdaságilag is. Ezért mindenféle mendemondák járták róluk a világot, amiket a hiszékeny és behülyített emberek szépen akkurátusan benyalcsiztak és kész is volt a boszorkányüldözésekhez hasonló azonnalítélő bíróság, meg a pogromok. Aztán kitalálták a gettókat (rómában) hogy mégjobban bekényszerítsék őket egy elszeparált területre, nehogy "tetvesek legyenek" tőlük és nehogy "megigyák legszebb leányaik vérét" meg ilyen hülyeségek. Végül jött a felfedezések, a gyarmatosítók és a felvilágosodás kora. Kezdték megkérdőjelezni a régi babonákat, hiedelmeket és mivel a zsidók a "könyv népe" vagyis már kisgyerekkorukban írtak olvastak minimum 2 nyelven, a hagyományaik közt pedig sarkalatos pont az oktatás és a tudás szerzés, elmélkedés, elég sok zseniális feltaláló, orvos, tudós művész, politikus, katonatiszt stb. látott napvilágot közűlük, amitől az emberek kezdték offolni a velük kapcsolatos hiedelmeket, viszont, mivel elkülönültebben éltek és totál más kultúrát képviseltek, megmaradtak amolyan "csodabogaraknak" a nagyérdemű szemében.
Ja még annyit, hogy a "zsidó" a "júda"-ból származik. Ha a személyes véleményem is érdekel a tapasztalataim alapján, asszem kijelenthetem, hogy akiket zsidókat ismerek/ismertem, tökmindegy (férfi, nő, vagy gyerek; idős, vagy fiatal) nekem valahogy olyan jó-rossz értelemben "szélsőségesnek tűntek. Úgy értem én pl. kétféle zsidó embert ismerek: naggyonjófej, iszonyúan kedves és elvhű, mármár zavaróan "emberi", jószándékú és vendégszerető, jószívű stb.
És a másik: brutál hidegvérű, engesztelhetetlenül elvakult, lenéző, másokat csak eszköznek tekintő, amúgy figyelembe sem vévő, végletekig anyagias, a nácikét mármár felülmúló, vagy megközelítő nacionalizmussal megvert, nagyképű, másokon átgázoló stb.
Középutat (ÉN) nem láttam. Legalábbis nem úgy, mint más népeknél. Aztán lehet, csak én láttam így, de egy időben valamelyest közöttük forogtam és ezt a 2 "oldalt" láttam, amiket mintha egy olyan éles határvonal választott volna el, mint a holdon a sötét és a világos oldalt az az "éles" árnyék (terminator)
Szerintem amikbe a jobbikosok meg a többi ilyen, ügyeletes, másokra mutogató/felelősséget nem vállaló anti kreatív szervezet, meg a szimpatizánsai éppen az utóbi típus ismertebb tagjainak a hülyeségei, pökhendi kirohanásai és megnyilatkozásai, meg szemétségei miatt lettek ilyen fanatikus zsidógyűlölők, hogy úgy "globálisan" minden zsidóra rásütnék a hazaáruló, meg az ilyen billogokat. Közben meg nincs olyan, hogy "A!" zsidó, mint ahogy olyan sincs, hogy "A!" magyar, vagy "A!" német, "AZ!" olasz stb stb. Egyének vannak különböző egyéniséggel, akarattal, attitűdökkel és életvitellel. Egyik jó barátom zsidó, Izraelben, Tel Avivban él és nála jobb embert még nem láttam életemben. Egyszerű "asztalos" legalábbis valami olyasmi, britekkel dolgozik odakint együtt és mindenféle ritka fából készült padló, lépcső meg ilyen burkolatokat csinálnak. Tök egyszerűen él, van egy barátnője aki szintén zsidó, de pölö brazil. És noha egy nyelvet beszélnek, egy háztartásban élnek, szeretik egymást meg minden, már azért is tökre mások, mert más országból mentek, más kultúrából. Közben mindketten "ehte" zsidók. Hogy a viharba lehetne általánosítani mondjuk, akár itt magyarországon is, ráhúzva az "összes" zsidóra, hogy jó, vagy rossz, meg ilyenolyan? Amikor még egy egyszerű fiatal párnál is elképesztő nagyok a különbségek? A lány pl. vega és csak kóser kaját eszik, a srác imádja a füstölt oldalast, meg a bacont. A lány goa meg mindenféle olyan "művészies" zenét erőltet, a srác meg a finn ensiferrum metált favorizálja meg Ozzy Osbourn-t. És sorolhatnám. Ez csak EGY pár, ráadásul nem "vegyes", hanem mindketten full zsidók. Ha viszont meghallgatsz egy átlag jobbikost, vagy miépest, félóra után az a benyomásod támad, hogy minden zsidó bankár, mindet utálni kell meg elnyomják turul népét árpád örökségét stb. Az a barátom pl. imádja magyarországot és a magyarokat. Imád ide hazajönni és nagyon hiányzik neki magyarország, honvágya van 8 éve. A báttya a nővére szintúgy és egyik sem "bankár" az egyikük kisgyerekes családanya, másik meg valami boltban eladó (alkalmazott)
Bocs, ha ömlengősre sikeredett, de úgy éreztem jobb, ha a személyes tapasztalataimat is leírom, nem csak történelmi áttekintést. Remélem mond valamit..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!