Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha valaki be szeretne térni a...

Ha valaki be szeretne térni a zsidó vallásba az hogyan kezdjen hozzá?

Figyelt kérdés
Értem itt, hogy "hivatalosan is". Van valami korhatár, hol kell, milyen "szervnél" kezdeményezni? Kötelező beszélni a hébert?
2012. jún. 20. 17:24
 1/7 anonim ***** válasza:
Először is döntsd el melyik irányzat szerint (reform, konzervatív, neológ, ortodox)szeretnél betérni. Aztán keresd meg az illető közösség rabbiját. Ők 3-szor elutasítanak (mert Ruth könyvében van egy történet, hogy egy moábita nő csatlakozott az izraelitákhoz és őt is 3-szor utasították el.) Ha kitartó vagy egy több éves tanulási időszak következik: tóra oktatás, imák, énekek, szokások megtanulása. Aztán ha ez meg van, egy 3 tagú vallási bíróság előtt (bét dín) vizsgát kell tenned, ha ez meg van és férfi vagy jön a körülmetélés. Ezután kapsz egy héber nevet/választasz magadnak és ben/bat Abrahám lesz az apai neved a vallásban. Végül el kell menned a rituális fürdőbe (mikve) Bp. Kazinczy utca (ortodoxoké) és 3-szor alá kell merülnöd a vízben. Amint kijösz a vízből teljes tagja vagy a szidó népnek/vallásnak.
2012. jún. 20. 17:50
 2/7 A kérdező kommentje:
Én a reform. zsidók közé szeretnék lépni. Egy pár éve már fontolgatom, ismerkedek, gondolkozom a dolgon. köszönöm a gyors választ :)
2012. jún. 20. 17:55
 3/7 A kérdező kommentje:
megjegyzem lány vagyok és még a 20-at sem töltöttem be. Ez hátrány? Mondhatják, hogy várjak még pár évet?
2012. jún. 20. 17:56
 4/7 anonim ***** válasza:
Első vagyok, régebben én is odaakartam. Ha reform rítus szerint térsz be Izrael nem ismeri el a betérést, ha alijázni akarsz a kor nehezebb lesz. A korod nem számít és az sem, hogy ő vagy, sőt ott a nők egyenrangúak, a magyar közösség rabija is nő.
2012. jún. 20. 18:51
 5/7 anonim ***** válasza:
74%

Magyarországon a neológ (reform) vonal erősebb, pl. ortodox gyülekezet csak a fővárosban van, az ország többi részében csak neológ.

De alijához tényleg csak az ortodoxot fogadják el, Izraelben nincs is neológ irányzat - állítólag ez magyar sajátosság.

2012. jún. 20. 21:36
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Előző, az irányzatokkal nem vagy tisztában. Magyarországon az összes irányzat jelen van. A hagyományos történelmi irányzatunk a neológ, ami konzervatívabb a reformnál, de liberálisabb az ortodoxiánál. Sőt ortodoxból rögtön két felekezet is van.

A lista tehát (liberális-konzervatív irányvonalról): reform (szim salom, bét orim), maszorti, neológia (Mazsihisz), ortodoxia (EMIH, Chabad).

Izraelben is jelen van minden irányzat, de de facto az ortodoxia az államvallás, annak is szefard (mediterrán, észak-afrika, ázsia) és askenázi (Németország, Magyaro., Oroszo. stb.) rítusa.

A világ - vallását tartó- zsidósága a reformirányzat híve többségében.

2012. jún. 20. 22:59
 7/7 anonim válasza:

Nincs szerv, keress meg egy rabbit. Az ortodox betérés hosszabb, elvileg, mint a többi. A hébert nem kell beszélni, viszont olvasni általában kell valamennyit tudni.

Ps Az nem igaz, hogy az alijához nem fogadják el a reform betérést: [link]

2013. máj. 1. 10:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!