Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van-e szabad akarat?

Van-e szabad akarat?

Figyelt kérdés

Vannak akik azt állítják hogy az Isten az embert szabad akarattal látta el(teremtette.) - Hogyan bizonyitják ezt, mármint a Biblia alapján?

A szabadosságot kedvelôk is azt állítják, azaz hogy van szabad akaratuk.

2012. jún. 16. 20:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, nyíltan válaszolok a privátban feltett kérdésedre; és jelzem, hogy gőzöm nincs, ezt miért nem kérdezői kommentben írtad:

Sehány százalékra nem becsülöm azt, amikor azt tehetek, amit akarok.

Ez matematikailag (is) nonszensz: ismerni vagy vizsgálni kellene legalább egy adott - de elég hosszú, több éves - időszak döntési helyzeteit, majd pontosan meghatározni a számokat; ez alapján - és ezt kiterjesztve - már lehetne becsülni. De ez csak egyetlen ember a sokból.

Ennek tényleg nincs semmi értelme.

2012. jún. 21. 00:19
 12/18 A kérdező kommentje:

Közelebb vihet a témához ha ezeket a kérdeseket is feltesszük magunkban?

- Van-e a fogolynak szabad akarata? vagy

- Annak van szabad akarata aki nincs a börtönben? vagy

- Annak van szabad akarata aki hívô?

- Annak van szabad akarata aki szabadossan él?

2012. jún. 21. 13:09
 13/18 A kérdező kommentje:

#5/12

Ezt a választ kaptam:"A keresztények szerint azt jelenti, Isten megengedi, hogy fejjel menj a falnak, ha ahhoz van kedved. Ugye milyen rendes?......:)"

Igen, ez úgy lenne ha volna szabad akarat. De az akarat nem más mint egy szerszám amelyet lehet jól és rosszul alkalmazni. Èn az mondom hogy van akaratom de van eszem is hogy ne csináljak butaságokat. Persze ha butaságot teszek mert megtörténik - ha úgy akarom - akkor én voltam a buta és nem az akaratom. Az akaratomnak nincs saját akarata.

2012. jún. 22. 16:34
 14/18 anonim ***** válasza:

Vonatkoztassunk el most egy kicsit a fogalmaktól (sosem voltak az erősségeim)

A lényeg: Van döntési lehetőséged. Megteszed vagy nem teszed meg. Ennyi. El lehet filózni azon, hogy mi miatt fogalmazódik meg benned egy akarat és mi alapján fogsz dönteni. De a hangsúly azon van, hogy te döntessz, a tetteknek következménye van és nem csak megtörtént és slussz, így a helyes. Ha arra építünk, hogy csak úgy megtörtént (nem volt döntési választásod), akkor vagy robotok vagyunk, vagy pedig arra öszönözhet másokat e gondolat, hogy a "hibás" génű embereket írtani kell. Egy ilyen véletlen világban soha nem fogom megérteni, mi az erkölcs....

2012. jún. 22. 17:15
 15/18 A kérdező kommentje:

Vannak esetek amikor nem és

vannak estek amikor igen - azaz kettôn áll a vásár!

Találkoztam olyan emberrel aki azt mondta hogy szeretne hinni de nem tud - a hit nem csak az akarat kérdése!!!

Az hiszem ide való ez is.

""Hívők, Istent útját választották szabad akaratból."

Hát persze, azok akik elôször megismerték azt. De mi kell még ahhoz hogy az ember az Isten ùtját válassza?

Hol van ez megírva a bibliában hogy ez az ember választása által történik? Hiszen ha jól emlékszem akkor az akarat csak az egyik tényezôje a lehetôségnek. Ahhoz hogy valaki igaz hívô lehessen ahhoz az Isten befogadása is szügséges. Tehát a válsztást nem lehet szabadnak tekinteni - persze akarni is kell. - Kettôn áll a vásár."

2012. jún. 25. 10:01
 16/18 A kérdező kommentje:

#14/15-höz

Én másképpen látom a valóságot.

A választási lehetôségeim váltakoznak. Vannak némelyek amelyek lehetségesek; és azok közül olyanok amlyek közül (1)szabadon választhatok, másokat(2)azonban szeretném talán de nem válaszhatom, mert tiltva vannak (törvény, lelkiismeret stb), és(3)másokat azért nem mert még nem lehet, de dolgozom azon hogy választhassam. és (4) továbbá amikor belátom hogy nem lehet választani ezért fontolóra sem veszem ôket hogy akarjam. És nem utolsósorban ritkaság talán az az eset(5)amikor kész vagyok feláldozni magam de mégsem - ebben az esetben vagy ringadozó vagyok vagy pedig merész(vakmero stb.

Tehát a valóságos életben csak néha lehetséges egy szabad válsztás, de a legtöbb esetben megkell dolgozni érte és még akkor sem biztos, mert mástól/másoktól stb magarad függôvé a dolog kivitelezése.

Csak a robotnak van szabad akarata!

2012. jún. 25. 12:35
 17/18 A kérdező kommentje:
Igen, értem hogy nem vagyok beprogramozva. De mégis én döntök és nem az akaratom. Tehát én döntök hogy mit akarok/akarjak, nem? Ezek szerint én vagyok a felelôs az akartomért is.
2012. júl. 4. 21:12
 18/18 anonim ***** válasza:
A legnagyobb baj, hogy az emberek legalább 90%-ának fogalma sincs a szabad akarat jelentéséről, arról, hogy mit takarna maga a fogalma. Előbb azzal kéne tisztába kerülni, aztán kérdezni.
2014. máj. 29. 10:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!