Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A ciganyok milyen vallasuak?

A ciganyok milyen vallasuak?

Figyelt kérdés
2012. jún. 14. 17:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
70%

Ilyen alapon mindegyik rasszra ráfoghatnánk, hogy hajlamos a lopásra vagy a házasságtörésre, de ez nem lenne túlságosan tisztességes dolog a részünkről. Főként annak tudatában, hogy a tolvajok és a paráznák aligha tekinthetők bármelyik vallási közösség állandó tagjainak.

A "devla vigyen el" valószínűleg annyit jelent, hogy "verjen meg az Isten", amit hithű keresztényként nem kívánhatunk embertársainknak.

2012. jún. 16. 00:06
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

A cigány egy vándor nép. Nagyon könnyen alkalmazkodik annak a népnek a vallásához, amelyiknek a területén éppen vannak. Saját külön vallásuk nem igazán van. Egyszerűen fogják fel a dolgokat, nagyon babonásak, nagyon félnek az átoktól.

Mivel egyszerűen fogják fel a dolgokat, ezért a szekták könnyen végezhetnek cigánypasztorációt, mert ők egyszerű tanokat hirdetnek.

De a katolikus egyház pasztorációja is lehet sikeres. Ismerek olyan atyát, aki ezzel foglalkozik, és olyan cigánnyal is találkoztam, aki rendes katolikus. Velük az élet más területén sincs gond.

Ha egy cigány ember egyszer vallásos lesz, akkor vallásához különösen erősen tud kötődni, ragaszkodni.

2012. jún. 18. 08:15
 13/16 mustafa33 ***** válasza:

Elhiszem hogy nem minden cigány tolvaj és házasságtörő. (sajnos a saját tapasztalatom %-ban nem ezt tanúsítja, az 100%-kot mond, de tudom, a statisztika soha nem igaz). A házasságtörésről meg nem beszéltem, azt nem tudom, és nem érdekel az a komunitásuk saját problémája. Nem hiszem, hogy a cigányok hűtlenebbek lennének, mint mások.

A 10. parancsolat ugyanis nem csak arról szól.

Én a 7., 8., és 10. parancsolatokat említettem, nem részletezve. Tehát pontosítok:

A 7. parancsolat a -Ne lopj! ami annyit tesz, hogy tiltja a felebarát vagyonának és annak részeinek elvevését és azok jogtalan eltulajdonítását. És nem tesz kivételt különböző okokra hivatkozva. Ez azt hiszem érthető és nem kell hozzá több magyarázat.

A 8. parancsolat - Ne tégy hamis tanúságot!

Ez azt jelenti, hogy tiltja az igazság kiforgatását, a hamis tanúzást, a hamis tanúságtételt, a hamis esküt, a más személyének és tisztességének becsmérlését, a dicsekvést, a hazugságot. Az igazság tiszteletét követeli meg. Ez is egyértelmű és az is, hogy bizony ez nem erőssége a cigány közösségek tagjainak. Már kiskorban is megfigyelhető és az is, hogy ha előfordul, nem szól rájuk senki. Itt is tisztelet a kivételnek.

A vitatott 10. parancsolat egy kicsit bonyolultabb lesz.

Az Exodus sszerint: - Ne kívánd felebarátod házát, feleségét, szolgáját, szolgálóját, ökrét, szamarát, semmit ami a felebarátod tulajdona! Más fordításban - ne kívánd felebarátod marháját, házát, feleségét...

A katolikusok a Deuteronomium szerint a 9. parancsolatba teszik a felebarát feleségé és szolgálója megkívánásának tiltását. A protestáns katekizmus az Exodus szerinti változatot írja. A katolikus a 10.-et kettőzi és beiktatja a 9.-et ami a testi vágyat tiltja ebben a vonatkozásban. A 10. tiltja a kapzsiságot, a felebarát vagyonának megkívánását, az az iránti vágyat, ami a lopás, rablás és csalás gyökere, forrása. Tiltja a telhetetlenséget és az eltulajdonítás vágyát. Nme tiltja viszont a jogos megszerzés vágyát, amíg az törvényes módon történhet meg.

A 10. parancsolat az irígységnek az emberi szívből való kiirtását célozza meg.

(Ezeket a parancsolat magyarázatokat a pozsonyi Trintariánusok Szentháromság plébániájának honlapjáról vettem. - nem az én eltájoltságom szüleményei)

2012. jún. 18. 23:31
 14/16 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Idéezek a Wikipédiából:

"A romák vallása legtöbbször a körülöttük élő népekével azonos. Így az arab világbeli, törökországi, boszniai és macedóniai romák muzulmán vallásúak, az észak-európai romák protestánsok, a szerbiai, romániai és más kelet-európai országokban élő romák ortodoxok. A balkáni muzulmán és keresztény cigányok békésebb időkben gyakran imádkoznak egymás templomaiban. Az utóbbi időkben sok európai ország roma lakói között elterjedt a kisegyházak, evangéliumi gyülekezetek követése. A romák vallási szokásaiban az indiai vallásnak semmilyen jelentősebb nyoma nem található.

A cigányság célirányos lelki gondozásával a katolikus egyházon belül a cigánypasztoráció intézményei foglalkoznak."

Tehát nincs egységes vallásuk, nem vallási népcsoport. Ősi vallásuk a hindu egy korai változata volt, hiszen Indiai eredetű, kereskedelemmel, majd később csak vándorlással élő népcsoport. Az ősi vallásalapjuk is eltér, hiszen India elég sokszor megszállás alatt volt. De ősi történelmük nyomait elvesztette, de mint a mondák, regék, nekik is maradtak fent emlékeik, amiket szájról szájra adnak tovább. A babonaság is ezért ragadt rájuk. ("Amit a szem lát, azt hiszi csak el az agy"). Amúgy pedig nem összekverendő a Roma (többesszámban Romák), a Római néppel, illetve a Románokkal (Dákok).

Remélem válaszom hasznos volt!

Maradok tisztelettel:

- The Blueskin -

2012. jún. 19. 12:47
 15/16 anonim válasza:
51%
Tartsd tőlük távol magad, és ne tudd meg:)
2012. jún. 19. 18:00
 16/16 anonim válasza:
0%
egy istenben hiszek:amit látok viszek
2012. jún. 21. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!