Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vállalnak közösséget...

Miért vállalnak közösséget (pl. Reménység fesztivál) a keresztény kisegyházak azzal a katolikus egyházzal, amelyik felelős azok "betiltásáért"?

Figyelt kérdés

Mi közössége van a világosságnak a sötétséggel? Például erről beszélek (angol nyelvű, de szöveg nélkül érthető a lényeg):

http://www.youtube.com/watch?v=B_220NJxrZg

2012. jún. 3. 15:46
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

kedves kérdező a belinkelt iromány főként a dicsőítés résznél már-már nevetséges?

Dávid folyamatosan arról beszél énekeljünk ÚJ éneket az Úrnak

azért én a Szent Szellem munkáját ezekben a drága fiatalokban nem sátánistáznám le, szerintem ezért nagyon haragszik Isten

2012. jún. 4. 15:37
 12/29 anonim ***** válasza:
Szerintem is ez a cikk egy lejarato kampany csupan es semmi tobb,es a dicsoitesrol irt szoveg tenyleg eleg durva.
2012. jún. 4. 16:05
 13/29 anonim ***** válasza:
Csakhogy azt kéne meghatároznunk, mi az a bálványimádás, meg hogy ki dönti el egyértelműen, hogy mi eretnekség. De először a fenti fogalmat kéne meghatároznunk.
2012. jún. 4. 16:46
 14/29 A kérdező kommentje:

"kedves kérdező a belinkelt iromány főként a dicsőítés résznél már-már nevetséges?"

Rákerestem a dokumentumban szereplő hivatkozásokra amik a dicsőítésről szólnak és beleolvastam. Hát, én sem értek mindennel egyet, mert úgy vetem észre, hogy gyakorlatilag minden "modern dicsőítés" ellen felszólal. De nem ez a legfőbb probléma.

Billy Graham élete és szolgálata nagyon jól indult. Csak az Ige azt mondja nézzük meg az elöljáróink életének végét és kövessük hitüket. A leírtak alapján Billy Graham nem éppen követendő, számos keresztény alaptanítást megtagadott és a népszerűségért cserébe súlyos kompromisszumokat kötött. Nem hirdette tisztán az igazságot. A fia ugyanezt a szellemiséget követi. Senki se válaszolt arra a kérdésemre, hogy prédikált-e a Mária-kultusz ellen és ha nem, akkor miért nem?

"azért én a Szent Szellem munkáját ezekben a drága fiatalokban nem sátánistáznám le..."

Majd később remélem megérted, hogy vannak más (vallásos) szellemek is, és azok is tudnak ám munkálkodni (még újjászületett, sőt Szent Szellemmel megkeresztelt keresztényekben is - tapasztalatból mondom, de az Igében is megmutatom neked szívesen)...

2012. jún. 4. 23:26
 15/29 A kérdező kommentje:

"Csakhogy azt kéne meghatároznunk, mi az a bálványimádás, meg hogy ki dönti el egyértelműen, hogy mi eretnekség. De először a fenti fogalmat kéne meghatároznunk."

Nyisd ki a tízparancsolatnál a Bibliádat és olvasd el mit mond a faragott képekről...

2012. jún. 4. 23:29
 16/29 anonim ***** válasza:

Az egy dolog. Az ortodox templomban nincsenek "faragott" képek, de tele vannak festve ikonokkal. A zsidó zsinagógákban (pl. Dura-Europos, Hammath Tiberias) is vannak képek, holott ők a Törvényt. Az őskeresztény katakombákban szintúgy, sőt szobrok is fennmaradtak. A rézkígyó, Pál kendői, Péter árnyéka, Polikárp csontjai szintén háromdimenziós dolgok. Apropó Polikárp:

"Ezért azt sugalmazta Nicetesnek, Heródes apjának és Alce testvérének, hogy kérje meg a kormányzót, ne adja oda Polikárp testét eltemetni, hogy úgymond „nehogy elfelejtsék a Keresztrefeszítettet és ezt kezdjék imádni.” Nicetes ezt a zsidók javaslatára és sürgető rábeszélésére mondta, akik lestek minket, amint ki akartuk venni Polikárpot a tűzből, nem tudván azt, hogy nem lehetséges nekünk az egész világ megváltottjaiért szenvedő — a feddhetetlen a bűnösökért — Krisztust elfelejtenünk, sem mást imádnunk. Őt, Isten Fiát, valóban imádjuk, a vértanúkat azonban, mint az Úr tanítványait és követőit, a királyukhoz és mesterükhöz való rendkívüli ragaszkodásuk miatt méltán szeretjük és társaik szeretnénk lenni!

Látva a zsidók által szított viszályt, a százados a holttestet a tűz közepére tetette és elégette. Mi azután összeszedtük a legnemesebb gyöngyöknél becsesebb és az aranynál tisztább csontokat, és eltakarítottuk egy illő helyre. Ezen a helyen, mihelyst megtehetjük és az Úr is megengedi azt, összegyűlünk majd és megünnepeljük vértanúságának évfordulóját vigadva és örvendve, azoknak emlékére, akik befejezték már a pályafutásukat, és azoknak a felkészítésére, akik majd a lábnyomukba fognak lépni."

(Polikárp János apostol tanítványa volt A. Sz. Ignáccal és Papiasszal együtt; vértanúaktája eredeti és a szöveg hitelesen II. századból származik)

2012. jún. 5. 20:08
 17/29 anonim ***** válasza:
*holott ők a Törvényt betű szerint nézték.
2012. jún. 5. 20:09
 18/29 anonim ***** válasza:

# 5 (Kérdező):

<"Nem vagyok katolikus, nem is akarok az lenni, és védeni sem akarom a Bibliával ellentétes tanaikat. De..."

A Bibliával ellentétes tanaik (például Mária-kultusz) szerinted hova vezetik őket, a mennybe vagy a pokolba?>

Én nem szeretek és nem is szoktam Istent játszani, azaz bárkit is kárhozatra ítélni. Volt régebben nekem is egy ilyen tévelygős korszakom, de aztán "kinőttem"; mert az ítélet az Úré, nem a miénk. Szerintem hívd fel a figyelmüket erre, ha Isten úgy vezet, de ne ítélkezz.

<"1. Miért állítod azt, hogy a katolikus egyház a felelős a kisegyházak betiltásáért? Van erre valamilyen bizonyítékod?"

Ennyire nem látod, hogy mi zajlik Magyarországon? Csak egy kérdés: szerinted a Köztársaság teret miért pont II. János Pál Pápa térre nevezték át?>

Ez nem válasz a kérdéseimre. Konkrétumokat kérek bizonyítékokkal, különben értelmetlenül pocsékoljuk az időnket.

Ennek ellenére én válaszolok a kérdésedre: Nem kell ennek túlzott jelentőséget tulajdonítani. Egy csomó utcát, teret átneveztek, pl. a Moszkva teret Széll Kálmán térré, ezzel sem sokan értettek egyet. De engem speciel ennél sokkal jobban zavar, hogy Gyömrőn az önkormányzat testületi ülése nemrég határozatot hozott, miszerint a város főterét, a Szabadság teret július 1-jétől Horthy Miklós térnek fogják hívni; ill. a hírek szerint Budapesten is teret akarnak elnevezni róla, továbbá szobrot állítani neki. És még van néhány hasonló példa.

<"2. Ha a katolikus egyháznak ekkora hatalma van, akkor miért maradt státuszban néhány kisegyház? (Hit Gyülekezete, Magyarországi Metodista Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház, Erdélyi Gyülekezet, Hetednapi Adventista Egyház, Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek, Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország)

Nem mintha nekem tetszene ez az egész egyháztörvény, ill. az ezzel kapcsolatos eljárás visszásságai (volt ám bőven...); de nem értem, mire gondolsz."

Felsoroljam én is azokat, akiket meg önkényesen kizártak? És nevetséges indok, hogy a bizniszegyházak miatt. Miért nem tettek akkor jogi lépéseket, ha törvénytelen módon működtek?>

2.1 Ez megintcsak nem válasz. Konkrétumokat és bizonyítékokat írj az állításaid bizonyítására, semmi mást, légy szíves.

2.2 Nem kell felsorolni, köszönöm; magam is tudok jó néhányat, és sérelmezem is ezt az eljárást, mint már említettem.

2.3 Egyetlen szóval nem említettem bizniszegyházakat sem indokként, sem máshogyan.

2.4 Ezt talán az illetékesektől kérdezd meg. Vannak elképzeléseim, ill. tapasztalatom is a magyar jogrendszer működésének hiányosságairól és visszásságairól, de nem fogok vádaskodni.

3. <"A videó így elsőre szerintem iszonyatosan durva... Nem is tudtam ezekről a dolgokról."

Pedig ha végig olvastad volna a Reménység fesztiválos kérdésre belinkelt dokumentumot és megnézted volna a hivatkozásokat is, láthattad volna ezt is...>

Mint annál a kérdésnél is írtam, belenéztem, és így is találtam benne kifogásolnivalót. Képzeld el, ha alaposan elolvasnám, akkor mennyit találnék... De sajnos nincs mindig annyi szabadidőm, mint szeretném, így ez egyelőre elmarad. Különösen, hogy ilyen esetekben nem csak az adott anyagot érdemes megnézni a hivatkozásokkal, hanem a fellelhető kritikákat és cáfolatokat is, ez pedig nem kis munka.

Az előttem írókkal teljesen egyetértek pl. a dicsőítés témájában.

4. <"Én nem tartom magam kirekesztőnek, sőt, köztudottan "ultraliberális" vagyok az üdvösség kérdésében (= nem kárhoztatok más vallású embereket, mert Isten sem tesz így); de azért a vallásos szokásaikkal nem vállalok közösséget."

Érdekes, de Billy Graham is hasonlóan gondolkozott, nyilvánosság előtt megtagadta azt is, hogy egyedül Jézus lenne az út az Atyához. Azt gondolom, hogy nem csak az a felelősségünk, hogy ne vállaljunk közösséget az eretnek tanításokkal, hanem az is, hogy hirdessük feléjük az igazságot! Keresztelő János mit hirdetett farizeusoknak? "Zsidók vagytok, hát ti is szeretitek a Tórát, Isten elfogad és szeret titeket"?>

4. 1 Nem tudom, Billy Graham hogyan gondolkozott, és azt sem, mit mondhatott, amit úgy csavart ki valaki, ahogyan írod. A Bibliában fehéren - feketén benne van, hogy Jézus azt mondta saját magáról, hogy Ő az út, az igazság és az élet, senki nem mehet az Atyához, csakis Őáltala; és én nem gondolom, hogy ezt Billy Graham így, szó szerint megtagadta volna. Ha konkrét és cáfolhatatlan bizonyíték van erre esetleg, akkor majd elhiszem.

4.2 Hirdesd, ha Isten ezt bízta rád, ha erre van elhívásod, ajándékod. De tedd ezt azzal a szeretettel és elfogadással az emberek felé, amivel Isten is viszonyul hozzájuk, hozzánk. És mindenekelőtt imádkozz értük, és az Úr vezetéséért az ő életükben és a sajátodban is.

5. <"Az ökumenizmus - szinkretizmus témában csak egy észrevétel: ha megnézzük a korai kereszténységet, azt látjuk, hogy az apostolok mindig arra törekedtek, hogy a lényeges dolgokban egység legyen, de a kevésbé lényegesekben hagyták a különböző nézetek egymás mellett élését. A kereszténységen belül léteznek különbségek, amik nem okoznak problémát (csak az emberek fokozzák azzá, gondolom, a krisztusi szeretet jegyében :D)"

A Mária-kultusz szerinted nem probléma? Mit tanít a bálványimádásról az Újszövetség? Gondolom, olvastad már Pál leveleit. Arról szólnak, hogy szeressük egymást, legyünk egységben, nem érdekes, hogy milyen eretnekségben hisztek (és nem érdekes, hogy esetleg elkárhoztok emiatt)?>

De probléma, mint minden más tan, amely ellentétben áll a Bibliával; de ezt már az elején említettem. Nem engem kell meggyőznöd erről, hanem őket. :D

Bár én erre is azt szoktam mondani, hogy régen rossz, ha emberek győzködik egymást csak úgy. Az Ige szerint a Szent Szellem az, aki meggyőz igazság, ítélet és bűn tekintetében; tehát ez az Ő munkája igazából.

6. <"Az ökumenikus programokért sem igazán vagyok oda, csak háromszor voltam eddig ilyesmin (Ez az a nap 2001 és 2011; és tegnap, a Reménység Fesztivál 3. napján :D). Az elsőre már nem nagyon emlékszem. Tavaly nem kis felhördülés volt a protestánsok köreiben Böjte Csaba egyik kijelentése miatt; de azután a Jesus Culture koncerten már ismét nagyon jó volt a légkör. Tegnap pedig nemhogy semmiféle szinkretista elem nem volt, de még csak felekezetesdi sem. Csak a dicsőítések és Franklin Graham evangelizációja."

És milyen evangéliumot hirdetett Franklin Graham? Prédikált a bűnök ellen? Prédikált például a Mária-kultusz ellen? Vagy olyan evangéliumot hirdetett, ami minden felekezetnek megfelelő? Azt gondolom, hogy nem megalkuvásra tanított minket az Úr, amikor az evangéliumról van szó. A prófétákat se nézték soha jó szemmel. De mit is mondott Jézus?

"Jaj néktek, mikor minden ember jót mond felőletek; mert épen így cselekedtek a hamis prófétákkal az ő atyáik." Lk 6:26>

Jézusról beszélt, a haláláról, feltámadásáról; és igen, prédikált a bűnök ellen (paráznaság, abortusz, házasságtörés, bálványimádás, Istennek való engedetlenség...) Kifejezetten a Mária-kultuszt nem említette, mint ahogy kisezer más részletet sem. Részemről furcsának is találnám, ha egy evangélizáció arról szólna, hogy az _összes_ bűnt felsorolják, és ez nem egyenlő a megalkuvással.

Kíváncsi lennék egyébként, hogy te vagy a gyülekezeted hogyan hirdetitek az evangéliumot, és annak milyen gyümölcsei vannak.

A hétvégi fesztiválon, mint már írtam a másik kérdésnél, összesen 2727-en mondtak igent az evangéliumra; és én bízom abban, hogy ebből sokan meg is maradnak. Ne írd le őket, hiszen mindannyian az Úrnak állunk; ahol jó földbe esett a mag, ott jó gyümölcsök lesznek.

7. A 9. és a 14. szám alatti kommentjeidet ugyan nem nekem írtad, de reagálnék néhány gondolatra:

7. 1 <Sokan ugyanis a "fesztivál feelingre" "tértek meg" és nem Isten Igéjére, a gyülekezetekben pedig ez a "feeling" hiányozni fog.>

12.000 ember valóban nincs sok gyülekezetben egyszerre, ill. koncertsorozat sem; de akit tényleg megérintett Isten, annak ez nem probléma.

7. 2 <Arról nem is beszélve, hogy a megtértek nagy része bemegy majd a Katolikus egyházba...>

Meg sem kérdezem, mire alapozod azt, hogy a megtértek nagy része a katolikus egyházba menne... Inkább felhívom a figyelmed, hogy nem tanácsos megalapozatlan és / vagy nem bizonyított kijelentéseket tenni.

7. 3 <... az Ige azt mondja nézzük meg az elöljáróink életének végét és kövessük hitüket. (...)>

a., Amíg nem látom bizonyítva, hogy Billy Graham valóban eltért az Igétől, addig ez a hivatkozás még mindig semmis. Miközben ezt a választ írtam, alkalmam volt egy másik bibliai keresztényt megkérdezni a témában; ő sem tudja hajszálpontosan, milyen kijelentéseket tett B. G., de biztosnak tartja, hogy kiforgatják, félremagyarázzák a szavait. Nem írom le ennél részletesebben, megvárom, amíg megmutatod a forrásokat.

b., Te kit követsz, mely tanítókat? Melyik közösséghez tartozol, ahol -gondolom én - a színtiszta igazságot hirdetik, és minden tökéletesen működik?

Kérlek, hogy normális kommunikációt folytassunk, tehát ne érvelési hibákkal tarkított egymás mellett elbeszélés legyen. Amikre külön kitértem most az előző kommentedből, azokra ügyelj különösen, légy szíves. Előre is köszönöm.

Üdv. :)

2012. jún. 5. 22:33
 19/29 A kérdező kommentje:

Itt megnézheted a bizonyítékokat Billy Grahamről és a tévtanításairól:

http://www.youtube.com/watch?v=4MZWug3QAvs

http://www.youtube.com/watch?v=f68IgZruyNI

Bocsi, de most csak erre volt időm.

2012. jún. 6. 12:13
 20/29 anonim ***** válasza:

az utolsó válaszoló leírta amit én is gondolok

ugyanakkor még hozzá tenném, hogy mivel Isten lelke

lakik bennünk ezért a Szent Szellem kijelentése által

érezhető, hogy honnan erednek a kérdező gondolatai

Isten nem kertel, megmutatja, felfedi a hazugságokat

2012. jún. 6. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!