Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért összeférhetetlen a...

Miért összeférhetetlen a keresztény élettel, az istenhittel, ha az ember azt mondja, hogy "imádom a csokoládét" pl?

Figyelt kérdés
Többször is rám szóltak már, hogy ezt a szót ne használjam, mert csak Istent lehet imádni. De könyörgöm, ez csak egy szó, miért lovagolnak ezen sokan?
2012. máj. 21. 09:40
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Ha tudom, hogy nem vagy keresztény, akkor nem is írtam volna, mert felesleges. Legyen hited szerint.
2012. máj. 21. 17:53
 22/27 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem, mi itt sok embernek a problémája.

Nem kezdtem senkit megtéríteni, de feltettek egy kérdést, hogy miért összeférhetetlen a keresztény hittel egy nyelvhasználati szokás, én meg a kereszténység legfontosabb és legalapvetőbb szentirata, a Biblia alapján megválaszoltam.

Ha azt kérdezték volna, hogy miért összeférhetetlen a muzulmán hittel egy Mohamed-karikatúra, akkor nyilván nem a Bibliából indokoltam volna meg a választ.

De egy keresztény hittel kapcsolatos kérdésnél nem értem, mi indokolja a bibliafóbiát.

Ha meg már eldöntötte a kérdező előre, hogy semmi gond nincsen azzal a szokásával, hogy így beszél, akkor vagy ne kérdezzen olyanoktól, akik nem biztos, hogy a szájaíze szerint való feleletet adnak, vagy ha kérdez, ne hőbörögjön, ha kap egy tisztességesen kifejtett feleletet. Próbáltam minél mélyebben belemerülni a témába, és kifejtett, nem a fejemből kipattant, hanem megfelelően alátámasztott választ adni - nem tudtam, hogy erre nincs igény. :)

Mondhatom egyszerűbben, Biblia nélkül is:

Ha kereszténynek tartod magad, akkor is mondogathatod, hogy imádod a csokoládét, semmi bajod nem lesz ebből, és ezt komolyan is gondolom: ha hiszel abban, hogy Jézusban minden bűnöd el van törölve, és az életedben Isten akaratát cselekszed, senki nem fog megfeddeni azért, mert néhányszor kimondtad, hogy imádod a csokit.

A lényeg az, hogy Te ne kételkedj abban, hogy helyesen cselekszel-e, amikor ezt mondod. De ha kételkedsz, hogy nem vétkeztél-e, amikor ilyeneket mondtál, akkor saját magadat kárhoztatod.

A másik pedig, hogy a keresztényi szeretet törvénye szerint nem jó másoknak botránkozást okozni. Ezért az Isten előtt kedves magatartás az, hogy ha tudod, hogy olyanok hallanak, akik nem szeretik azt hallani, hogy "imádom a csokit", akkor előttük vigyázol, hogy ne mondd.

Ha nem vagy keresztény, akkor természetesen senkinek nincs joga ráderőltetni idegen vallási rendszabályokat, viszont ha nem is hitbeli meggyőződésből, de normális erkölcsi, emberi együttélési stb. okokból lehetőleg ne provokáld feleslegesen az embereket.

2012. máj. 21. 20:42
 23/27 lsandor ***** válasza:
Azért szokták ezt mondani, mert az imádom szó az sok mindent foglal magában. Igazából olyan tevékenységet, mely Istent illet meg. Bár mi annak kifejezésére használjuk, hogy nagyon szeretünk valamit, de még is érdemes lehet másként kifejezni
2012. máj. 23. 07:53
 24/27 anonim ***** válasza:
Én komoly keresztény vagyok, mégis szoktam használni, volt olyan, aki beszólt érte, de szerencsére nem kötekedett. A sok igével dobálózónak annyit tudnék mondani, hogy a kulcs a szív állapota. Ha ott tiszta, akkor kevésbé fogsz csúnyán beszélni, egy szónak, pedig mindenki más jelentőséget mélységet tulajdonít. Ez az elv tulajdonképpen a modern irodalom egyik vezérelve. Amikor te mondasz egy bizonyos szót, az Istennek is azt jelenit, mint amit neked, másnak lehet hogy mást jelent és Isten neki akkor úgy fogja értelmezni.Fontos megfékezni a nyelvet és meggondolni a mondandót, nem cáfolom.Na de szvakon kötekedni, kicsinyes, ostoba dolog. Jah és a gyerekemmel nem ismételtetném a Miatyánkot. Velem annak idején hittanon tették, de ettől még nem értettem miről szól.
2012. máj. 23. 20:47
 25/27 anonim válasza:

Az elhatározásnak is belülről kell, kellene fakadni, ha kívülről jövő az instrukció az akár presszió is lehet. Ez pedig nem helyes, mert magunkról tudjuk, hogy a tiltott gyümölcs élvezetes, akár dacból is.Különben is hazug, tehát félrevisz, mint minden ami nem az igazság.

A bebiflázott tananyag ideig-óráig marad meg és ha nem válik a benső részévé nem sokat ér.

Akkor mikor a benső megérzi kegyelemből, hogy "A bölcsesség kezdete, Istennek félelme." , akkor ez a probléma is megoldódik.Addig szeretetteljes rávezetés és elfogadás lehetséges és majd beépülhet a "mozaikkép" részeként ez a tanítás is Isten akarata szerint.

Mt 4,10

Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

2013. jan. 30. 09:37
 26/27 anonim ***** válasza:

De sok értelmes hozzászólást olvashattam itt, köszönöm nektek!

Valóban, mikor hihetek és mikor nem valakinek, akinek nem okoz problémát, ha mást mond ki, mint amit gondol...

2017. jún. 28. 18:53
 27/27 szp72 ***** válasza:

Imádni, legalábbis a kereszténységben azt jelenti hogy mindennél jobban szeretni. Ez a szeretet kizárólag csak Istent illeti meg. Ez a főparancs. A csokit imádni tehát szó szerint értve valójában istenkáromlás.

Természetesen ha valaki nem így érti, akkor nem minősül annak, de akinek tényleg fontos az Isten imádata-szeretete, az kerüli az Istenhez méltatlan beszédet.

2024. jún. 9. 09:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!