Az Egyház hogy tud együtt élni a saját múltjával?
Ez nem kritika, ezt a kérdést a legkomolyabban gondolom. Szeretnék csak a kérdésre választ kapni, senki ne kezdje itt kifejteni szerény meggyőződését Isten létezéséről vagy nem léteséről.
Tehát azt gondolom nem új információ, hogy voltak keresztes hadjáratok (rengetegen haltak meg miatta), voltak inkvizíciók (rengeteg embert megöltek, halálra kínoztak). És tudtommal az Egyház annyit tett, hogy bocsánatot kért a múlt miatt és kész, minden el lett intézve ennyivel. Na most nekem itt pár dolog nem világos. Ha bemegyek a boltba, és ellopok 100ezer forintot akkor hiába kérek bocsánatot lecsuknak. Az Egyház gyilkolászhatott összevissza, de egy bocsitól mindenki mindent elnéz? És ezek után még vannak emberek, akik bizalommal, szeretettel fordulnak ehhez a mészárszékhez?
"A keresztes háborúk a katolikus egyház és a pápa által szentesített, a keresztes lovagok részvételével folytatott nagyarányú hadjáratok voltak a 11–13. században."
Hogyne, de a pápa nem arra adott engedélyt, hogy Bizáncot szétrabolják, hanem hogy Szentföldet visszafoglalják. Mellesleg az idézet nem pontos, mert nem csak ekkor voltak keresztes háborúk, hanem például a Magyarországot felszabadító török ellenes hadjáratokat is keresztes háborúként hirdette meg a pápa. És itt látszik, hogy mennyire számít a politika, mert hiába a hirdette meg így a pápa, a katolikus francia uralkodó semmit nem tett, sőt a töröknek segített a Habsburgok ellen.
Salemi boszorkányperek: protestáns puritánok csinálták, a fő ok itt is családi viszony volt.
Búcsúcédulák: Igen, a másik kedvenc... Persze, hogy volt egy csomó visszaélés ezzel kapcsolatban, a német területeken több német herceg, fejedelem kisajátította a pénzt, és ezért tört ki pont itt a reformáció. Az Egyház Luther fellépése után be is szüntette az ilyen fajta penitenciákat és összehívták a trienti zsinatot.
Igen, embert ölni bűn. Egy ember élete is sok. De továbbra is azt tudom mondani, hogy nézzük meg, hogy pl. USA, Szovjetunió, Anglia stb. hány embert gyilkolt le! És soha nem kértek bocsánatot a népirtásért, pedig pl. a közelmúltban egy bizonyos közel-keleti ország, aminek most nem írom le a névét, mert egyből kimoderálnak, arab iskolát lőtt szét, amiben ártatlan gyerekek voltak. De hát, mivel terroristaveszély van, ezt ők teljesen jogosnak érezték...
Tehát a katonák lelkiismeretfurdalás nélkül ölnek, ha egy eszelős azt mondja nekik? És ez szerinted helyes, jó dolog?
Te meg ott vagy eltévedve, hogy a katolikus vallás elítéli a gyilkolást mélységesen és nem azért vannak katolikusok, hogy vakon nyalják a pápát. Mennyivel lenne jobb, ha átneveznék sültkrumplistákra őket?
Még mindig nem jött válasz, hogy mi lenne a megoldás.
Nos, akkor megpróbálom megragadni a kérdés velejét. Az egyik hitvallásunk kitér rá: Az Egyház szent, de egyben bűnös is. Szent, mert maga Jézus Krisztus alapította. A mai napig folytonosság van a pápák megválasztása, az egyházi rend szentségét felvevők (püspökök, papok, szerpapok (avagy diakónusok)) sorában.
Bűnös, mert a múltban olyan cselekedetek történtek a nevében, amelyek messze nem az ő feladatát hivatottak szolgálni. De ha csak a politikai beavatkozásokat (pl. ellenpápák) tekintjük, máris kiderül, hogy messze nem az Egyház akarata érvényesült bizonyos helyzetekben. Ez persze nem kifogás az alól, amit megtett. De, még egy mondat: ahhoz, hogy valóban megértsük a történelmet, adott kor szemüvegén keresztül kell nézni a világot, ahol minden téren más élet zajlott.
A másik pedig, hogy azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egyház nem csak a klérusból (papság), hanem a hívők gyülekezetéből is áll. Hiszen így, együtt alkotják az Egyházat.
Szabad megtudni, hogy mi a vallásod?
Kiváncsi vagyok, hogy miért lenne jobb, mint a katolkius?
Őszinte leszek. Megszeretném támadni és kiteregetni az összes hibáját. Meggyőzni, miért nem jó az sem és mik a veszélyei.
És akkor korrekt lesz a beszélgetés. Megbeszéljük, miben mi rossz és temrészetesen azt, hogy min kell változtatni és miért.
Ja és bocsi, ha te vagy az, akit lebigottoztam. Nem akartalak megbántani. Tényleg rosszul érzem magam miatta.
"II. János Pál pedig az egyetlen személy, aki bocsánatot kért a múltbéli tettekért. És ami miatt fel vagyok háborodva, hogy ő volt az egyetlen, akinek ez eszébe jutott. Ezt az embert is mindig fogom tisztelni, mert tényleg pápának való volt, nem csak egy önmutogató marha. Törekedett arra, hogy a vallások között békében éljenek az emberek, ami nagy szó. És én azért vagyok elkeseredve, hogy az egész katolikus egyházban, aminek tudtommal elég sok ember a tagja, csak egyetlen egy embernek jutott eszébe a múltat felhozni és amiatt őszinte bocsánatot kérni."
Ismételten csak azt tudom mondani, II. János Pál nem "csak egy ember" volt, amikor ő bocsánatot kért, nem csak egy emberként, hanem az egész katolikus közösség nevében tette. Ő volt az az egyetlen ember, aki ezt mindannyi katolikus nevében megtehette.
31-es vagyok.
Oké, aláírom, hogy a SZU nem vallási okokból gyilkolt, de most az akkor mentség??
Az USA meg kereszténynek mondja magát..
Amúgy, ha igazán megnézzük vallási okokból nem nagyon robbant ki háború, csak sokszor felhasználták a vallást az ellentétek szítására. Az igazi okok gazdasági, politikai jellegűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!